KULT: BATTLE ROYALE

KULT: BATTLE ROYALE

článok



Na úsvite tisícročia sa národ zrútil. Nezamestnanosť presahuje 15%, viac ako 10 miliónov ľudí je bez práce. 800.000 študentov bojkotuje školu. Dospelí strácajú autoritu a boja sa detí. Nakoniec bola uskutočnená vzdelávacia reforma pre nové tisícročie : Zákon Battle Royale.

Niekedy v druhej polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia prihlásil Koushun Takami svoj vyše 600 stranový román s názvom Battle Royale do literárnej súťaže, sponzorovanej najväčším japonským vydavateľom. Román sa úspešne prebojoval do finálovej časti, odkiaľ bol nemilosrdne vylúčený. Porota toto vylúčenie odôvodnila ultranásilnou povahou Takamiho diela. Takami sa však nevzdal a našiel si iného vydavateľa. Ten knihu vydal v roku 1999. Román, ktorého inšpiračnými zdrojmi boli klasické diela 1984 a Pán múch sa okamžite stal bestsellerom. Nasledovalo megaúspešné manga-vydanie a bolo len otázkou času, kedy bude prevedený na strieborné plátno.
 
Shuya: Dni utekali, ako sme chceli a naše povinné vzdelanie smerovalo ku koncu.

Sfilmovanie Takamiho bestselleru bolo nakoniec zverené veteránovi japonského filmu Kinjimu Fukasakovi. Fukasaka za svoj život natočil vyše 50 filmov. Jeho najvýraznejším, najznámejším a najkontroverznejším ale navždy ostane Battle Royale, natočený rok po vydaní knihy.

Kitano: Kvôli ľuďom ako je napríklad tu Kuninobu, je táto krajina úplne nanič. Preto sa veľké hlavy dali dokopy a schválili tento zákon : Battle royale.

42 students remaining


Na začiatku filmu sledujeme školský autobus, uháňajúci na posledný školský výlet 3 B, Shiroiwa Junior High School. Posledný školský výlet jednej bezvýznamnej triedy japonských školákov. Niektorí pospávajú, niektorí sa bavia s učiteľom, niektorí medzi sebou. Autobus vchádza do diaľničného tunela. Všetci sú uspatí plynom a prevezení na opustený ostrov do opustenej budovy tamojšej školy.

Kitano: Takže dnešná lekcia je : Pozabíjajte sa navzájom, pokiaľ ostane len jeden. Nič nie je proti pravidlám.
 
42 students remaining

Kult: Battle Royale Kult: Battle Royale Kult: Battle Royale

Ku 40 študentom pribudnú dvaja noví "spolužiaci". Shogo Kawada a Kazuo Kiryiama. Prvý zjazvený so šatkou okolo hlavy a druhý strapato  "mangoidný" s ľadovým pohľadom šialenca.

TV inštruktorka :  Zdravím triedu ! Ste šťastná trieda, vybraná pre tohtoročný Battle Royale. Gratulujem ! Tak, teraz Vám vysvetlím niekoľko pravidiel. Ste na opustenom ostrove, ktorý vyzerá asi takto. Je okolo 10 km štvorcových veľký, ale všetkých sme evakuovali, takže je prázdny. Ostrov je rozdelený na veľa zón. Každých 6 hodín Vás učiteľ upozorní na to, ktoré zóny sa stanú nebezpečnými. Ak budete v ktorejkoľvek z týchto zón, mali by ste čo najrýchlejšie zmiznúť, inak je tu nebezpečie, že ... áno pozor na obojky čo máte na krku. Sú na 100% vodotesné, odolné proti nárazu a trvalé. Monitorujú Váš tep a informujú nás o tom, kde ste a čo práve robíte. Takže ak ostanete v nebezpečnej zóne, alebo robíte problémy, Vás môžeme identifikovať a prenosom rádiových vĺn spustiť alarm a BOOOM !

42 Students remaining


Scenárista Kenta Fukasaku (režisérov syn) mal veľmi ťažkú úlohu. Mohol Takamiho knihu adaptovať buď ako šialenú vyvražďovačku, psychologickú drámu jednotlivcov vrhnutých do krajnej situácie, alebo ako obžalobu systému, ktorý takúto "hru" povolí, na pozadí osudov jednotlivých hrdinov. Tretia možnosť by bola asi najvernejšou adaptáciou knihy, tandem Fukasakuovcov sa však rozhodol vsadiť na prvé dve možnosti.

Nobu: Shuya, si do niekoho buchnutý?

40 students remaining

Kult: Battle Royale Kult: Battle Royale Kult: Battle Royale

Východiská príbehu sú teda jasné : jeden ostrov, tri dni, 42 študentov, 42 batohov s kompasom, mapou, jedlom a vodou na tri dni a náhodne vybratou zbraňou. 42 študentov, 42 rôznych reakcií na vzniknutú situáciu.

Vďaka bohu, že tento film ako prví natočili Japonci a nie Američania. Preto sa dočkáme i na malom priestore skutočne vyprofilovaných postáv, z ktorých ani o tom najbrutálnejšom zabijákovi si nedovolím tvrdiť, že by bol jednoznačne zápornou postavou. V Battle Royale totiž nie sú jednoznačne zlé alebo dobré postavy. Každá z nich má svoju minulosť, svoje plány, svoje hriechy, svoj postoj ku hre a svoju motiváciu.
 
Mitsuko: Čo je zlé na zabíjaní ? Každý má svoj dôvod ......
 
23 students remaining


Film doslovne núti diváka zamyslieť sa nad tým, čo by asi urobil v tak bezvýchodiskovej situácii on. Preto si každý nájde svojho čierneho koňa, s ktorým sa môže stotožniť. Niektorí študenti v panike začnú bezhlavo zabíjať, iní rovno spáchajú samovraždu. Shinji Mimura (Takashi Tsukamoto), triedny génius a playboy sa snaží hacknúť vládny systém a odstaviť tak obojky, Kazuo Kiriyama (Masanobu Ando) si hodil mincou a keďže padla hlava rozhodol sa s UZI v ruke túto hru hrať, Shuya Nanahara (Tatsuya Fujiwara) chce ochrániť Noriko Nakagawa (Aki Maeda) - dievča, do ktorého bol zaľúbený jeho najlepší kamarát, Shogo Kawada (Taro Yamamoto) chce osobnú pomstu a "roztrhať túto skurvenú krajinu", Hiroki Sugimura (Sousuke Takaoka) zas nájsť a zachrániť priateľku z detstva Takako Chigusu (Chiaki Kuriyama z Kill Bill) a svoju lásku Kayoko Kotohiki (Takayo Mimura) a napokon posledná z hlavných postáv, Mitsuko Souma (Shou Kibasaki) si chce vyrovnať účty so všetkými, ktorí jej ubližovali a vyhrať túto hru.

Shogo: Môžete sa z tejto hry ľahko dostať ...zabite sa tu a teraz. Ak to nechcete spraviť, nikomu neverte...len utekajte. Skutočne niekomu veriť je to najťažšie.

21 students remaining


Kinji Fukasaku stavil na nových neopozeraných mladých hercov a jedno japonské eso. Mladých hercov, ktorí takmer všetci v tomto filme debutovali, viedol pevnou rukou k presvedčivým hereckým výkonom. Všetci veľmi verne zobrazili svoje party a postavy z knihy. Oným japonským esom nie je nikto iný ako pán "Beat" Takeshi Kitano. Vo filme stvárnil pána učiteľa, ktorý z "lásky" ku svojim bývalým študentom menežuje hru z centrály a prostredníctvom elektroniky rozhoduje o živote a smrti študentov svojej triedy. O jeho hereckých kvalitách snáď nikto, kto mal možnosť ho vidieť v niektorom z jeho predchádzajúcich projektov nepochybuje. Samozrejme sa dočkáme typicky kitanovských tikov a situácií.

Yukie: Ste idioti. Všetci sme mohli prežiť....sme všetci takí hlúpi....Idioti !

10 students remaining

Kult: Battle Royale Kult: Battle Royale Kult: Battle Royale

Po formálnej stránke je filmu takisto ťažké niečo vytýkať. Fukasaku bol ostrieľaný mnohými svojimi predchádzajúcimi projektmi a je to vidieť. Kamera a strih sú poctivým klasickým filmovým remeslom. Čo však robí z tohto filmu perlu aj čo sa týka formálnej stránky je použitie hudby. Neviem, ktorá múza Kenjiho Fukasaku kopla, keď vyberal hudbu k jednotlivým scénam, ale musel to byť šťastný kopanec. Vo filme sú totiž zakomponované notoricky známe klasické melódie (spomeniem napr. Straussov valčík Na krásnom modrom Dunaji)  nepredstaviteľným spôsobom. Kto nevidel nepochopí. Na ich pozadí sa odohrávajú buď scény, ktoré presvedčivo budujú atmosféru (hlásenie o úmrtiach) alebo sú kľúčovými pre samotný príbeh (smrť Mitsuko Souma s podmazom Bachovej hudby považujem za najvydarenejšiu scénu tohto filmu a geniálnu prezentáciu nezdolnej povahy jej postavy).

Mitsuko: Len som už nikdy nechcela byť tá, čo nič nedokáže....

7 students remaining


Battle Royale je film japonský a preto pre Európana ťažšie stráviteľný. Je skutočne veľmi brutálny a je na ňom vidieť i jeho inšpiráciu japonskou mangou. Inštruktorka, ktorá v inštruktážnom videu vysvetľuje pravidlá hry, vyzerá akoby vyskočila z niektorého japonského animovaného seriálu. Jej roztomilé vysvetľovanie je v ostrom kontraste s obsahom pravidiel. Jednoducho Japonci.

Shogo: Vy nikdy nedospejete. Veď som Vás varoval, že nemáte nikomu veriť! Skrátka ste mi nemali veriť !

3 students remaining


Napriek tomu, že sa film mimo Ázie veľmi v kinách neukázal, stal sa po knihe a mange absolútnym kultom. Takamiho kniha bola preložená do angličtiny a dá sa podobne ako DVD jednoducho zohnať nákupom cez internet. Battle Royale je asi najdiskutovanejším japonským filmom na IMDB, fanúšikovia si dokonca už píšu svoje fan-fictions, ktoré im zatiaľ Takami na rozdiel od iných autorov nezakazuje. 

Battle Royale je film, ktorý ukazuje ako málo vieme o ľuďoch s ktorými trávime časť svojho života, ako aj o systéme a najmä o nás samých. V situácii, v ktorej môže prežiť len jeden sú najlepší priatelia  nepriateľmi, Vaša láska Vám môže kedykoľvek vraziť nôž do chrbta, prípadne streliť guľku do hlavy. To platí aj opačne. Skutočne niekomu veriť je najťažšie.

Každý z nás má zbraň. I keď viem, že príde čas, keď ju budeme musieť použiť, nikdy to nebude ľahká voľba. Nemáme inú možnosť, len ísť stále vpred.

-Pobežíme ?
-Áno
"But tramps like us, baby we were born to runBruce Springsteen / Born to run

Takže "2 students remaining", ale samozrejme, teraz sa stali Vašou súčasťou.

 


autor Ivan Pastorek 7.3.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.