PRVÁ PÄťKA USA

PRVÁ PÄťKA USA

článok



Do nového roku najlepšie vyštartovalo štúdio Universal, ktorého komédia Meet the Fockers sa už tri krát za sebou umiestnila na prvom mieste. Jediná novinka v rebríčku - White Noise je tak isto od Universalu.

TOP 7. 1. - 9. 1. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Meet the Fockers Universal 3. týždeň 28,4 mil 204,2 mil
2. White Noise Universal 1. týždeň 24,1 mil 24,1 mil
3. The Aviator Miramax 4. týždeň 7,49 mil 42,7 mil
4. Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events Paramount 4. týždeň 7,43 mil 105,5 mil
5. Fat Albert Fox 3. týždeň 5,7 mil 41,0 mil
6. Ocean's Twelve Warner Bros. 5. týždeň 5,3 mil 115,3 mil
7. Spanglish Sony 4. týždeň 4,26 mil 37,5 mil
8. National Treasure Buena Vista 8. týždeň 4,25 mil 160,5 mil
9. The Phantom of the Opera Warner Bros. 3. týždeň 3,4 mil 21,5 mil
10. The Life Aquatic with Steve Zissou Buena Vista 5. týždeň 2,7 mil 19,4 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Meet the Fockers (Jeho foter, to je lotor!)
Nevesta Pam a s ňou aj celá rodina Byrnesovcov sa vydávajú na návštevu k rodičom budúceho ženícha do Detroidu. A zatiaľ čo Byrnesovci sú príliš tichá a kľudná rodina, Fockerovci sú ich pravým opakom.

Herci a tvorcovia stojaci za hitom z roku 2000 Meet the Parents (Foter je lotor/Protivný svokor) sa dali znovu dohromady. K známemu hereckému ansámblu Robert De Niro a Blythe Danner ako rodičov Teri Polo a Ben Stiller ako Terin nastávajúci Greg Focker sa pridali Dustin Hoffman a Barbra Streisand, ktorí sa zhostili úlohy Gregových rodičov. Jay Roach stihol medzi prvým a druhým pokračovaním tejto komédie natočiť tretie pokračovanie jeho série o Austinovi Powersovi. Na Meet the Fockers sa podieľal aj ako producent.

Nebýva zvykom, aby jedno štúdio malo v rebríčku na prvých dvoch miestach svoje filmy. Universalu sa to podarilo po piatich rokoch a ich filmy zarobili viac ako polovicu z celkového zárobku v prvej desiatke.

Blockbustrová komédia Meet the Fockers zaznamenala pokles len o 32%, na 28,4 miliónov v treťom týždni. Za 19 dní zarobila komédia s hviezdnym obsadením 204,2 milióna dolárov a prekonala tak prvý diel, ktorý v roku 2000 zarobil 166 miliónov dolárov.

Pre Bena Stillera, Roberta DeNira, Dustina Hoffmana aj Barbaru Streisand je to prvý film, ktorý sa dostal cez 200 miliónovú hranicu a je dosť možné, že zárobok filmu vyskočí nad 250 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 39%, imdb.com - 6,7/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Aj na oficiálnej stránke sa márne snaží Greg dostať do Jackovho kruhu dôvery, ale láska všetko prekoná. Webu nie je čo vytknúť. Podľa ohlasov a stránky ide o skvelú komédiu a už teraz sa nemôžem dočkať!

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA


White Noise
Pokojný život úspešného architekta Jonathana Riversa je narušený nevysvetliteľným zmiznutím a smrťou jeho ženy Anny. Jonathana následne osloví muž, ktorý tvrdí, že obdržal správu od Anny cez EVP (Elektronický hlasový jav), ktorý umožňuje mŕtvym komunikovať so živými. Sprvu skeptický Janathan sa pokúsi kontaktovať svoju ženu na vlastnú päsť, čím otvára dvere do iného sveta...

Podľa scenára Niall Johnsona (The Big Swap) natočil televízny režisér Geoffrey Sax hororový thriller, ktorý sa zahráva s nadprirodzenom. Hlavnej úlohy sa zhostil Michael Keaton, ktorý sa už potreboval zviditeľniť. Jeho ženu hrá Chandra West, tajomného muža Ian McNeice a hereckú štvorku doplňuje Deborah Kara Unger.

Prekvapivo na druhom mieste so zárobkom 24,1 miliónov skončil thriller White Noise. Aj keď trailer popisujúci EVP nespôsobil až taký boom, ako by si štúdio predstavovalo, výsledky hovoria jasnou rečou. Zárobok 24,1 miliónov je štvrtou najziskovejšou januárovou premiérou.

Aj napriek tomu, že ide o film pre divákov v stredných rokoch, až 67% návštevníkov bolo pod vekovou hranicou 25 rokov. O filme sa hovorilo ako o horore a aj ako o thrillery s nadprirodzenou témou. Hororom sa v poslednom období darí, čoho dôkazom sú nečakané úspechy filmov The Forgotten, Saw či The Grudge. A nasledovať budú ďalšie. Už 4. februára príde do amerických kín Boogeyman, Keanu Reeves nás vystraší vo filme Constantine, Wes Craven príde s thrillerom Cursed a jedno z najočakávanejších pokračovaní - The Ring Two sa do kín dostane 18. marca.

Pre Michaela Keatona je nízkorozpočtový White Noise prvým väčším hitom po dvanástich rokoch, od čias, kedy mal v kinách premiéru Batman Returns.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 10%, imdb.com - 5,3/10, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
Toto je hlas Ruth Baxterovej nahraný v auguste 2003: "Nechcem ťa viac vidieť" Ruth Baxter zomrela v roku 1987. Electronic Voice Phenomena zachytí hlas mŕtveho na audiokazetu. Ale dá sa tomu veriť? Túto otázku vám zodpovie test a je tu aj návod ako taký EVP zachytiť. O filme sa viac dozviete z obsahu, z produkčných poznámok a z videa. Ja som mal zimomriavky po celom chrbte...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA


The Aviator (Letec)
Letecký priekopník a výstredný multimilionár a filmový magnát Howard Hughes bol pre niekoho známy svojimi románikmi s najkrajšími ženami sveta. Film sleduje jeho osudy medzi rokmi 1920 až 1940, kedy Hughes režíroval filmy a testoval lietadlá, ktoré sám navrhol a vytvoril. Zároveň však zápasí so svojimi fóbiami, telesným postihnutím a stále viac nepredvídateľným správaním a reakciami, ktoré ho doviedli k izolovanosti od okolitého sveta.

Podľa scenára Johna Logana (Gladiator, Posledný samuraj) nakrútil Martin Scorsese (toho snáď netreba predstavovať) s Leonardom DiCapriom ako Howardom Hughesom a Cate Blenchett ako Katherine Hepburn. V ďalších úlohách uvidíme Kate Beckinsale, Johna C. Reillyho, Aleca Baldwina, Alana Aldu, Iana Holma, Gwen Stefani, Jude Lawa, Willem Dafoea a fúru ďalších hercov.

33 percentný pokles po troch týždňoch vo veľkej distribúcii a tretie miesto patrí oceňovanému filmu Martina Scorseseho The Aviator. 110 miliónová spolupráca Miramaxu s Warner Bros. zarobila zatiaľ 42,7 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 89%, imdb.com - 8,0/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
6 nominácii na Zlatý glóbus a 25 januára sa pridajú aj nominácie na Oscara. Stránka ponúka príbeh, Talent, kde sa nachádzajú herci, The Production, kde sú veľmi zaujímavé netradičné informácie, napríklad o špeciálnych efektoch, strihu, castingu a podobne. V Acclaim (pochvala) sa nachádzajú chválospevy na film. 16. januára zistíme ako hodnotia Aviatora kritici, na vlastnej koži sa presvedčíme až 24. 3. 2005.


Lemony Snicket´s A Series of Unfortunate Events (Rad nešťastných príhod)
Count Olaf je prefíkaný zloduch, ktorý sa šikovnými prevlekmi a neľudskými intrigami snaží trom sirotám Baudelaireivým - Violete, Klausovi a Sunnymu ukradnúť ich dedičstvo.

Na základe jednej z najpredávanejších detských kníh Brada Handlera napísal Robert Gordon (Galaxy Quest) scenár, podľa ktorého natočil Brad Silberling (Polnočná míľa) dobrodružné fantasy pre celú rodinu. Hlavnú postavu Olafa stvárnil Jim Carrey, tetu Josephine Meryl Streep a hlas Lemon Snicketa patrí Jude Lawovi. V našich končinách by sa film mal objaviť 24. 2. 2005

Rad nešťastných príhod sa pre štúdio Paramount konečne stal filmom, ktorý prekročil sto miliónovú hranicu po viac ako roku a pol. 140 miliónová investícia do tohto projektu sa asi už nevráti, ale pre Jima Carreyho je to už deviaty film, ktorý sa dostal cez 100 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 69%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 2,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Škoda slov. Geniálna stránka!


Fat Albert
Nešťastné náhody sa prihodili skupine adolescentných chlapcov, ktorí vyrastajú vo Philadelphom susedstve. Hlavne obéznemu Albertovi a jeho priateľom Rudy, Mushmouth, Bill, Dumd Donald, Russell a Weird Harold. Spolu si spokojne užívajú sériu farebných nešťastných náhod.

Charakter "Fat Alberta" vymyslel Bill Cosby a konečne sa jeho nápad dostal na veľké plátno ako animovano-hraný film založený na Cosbyho komediálnych monológov o jeho detstve. Cosbyho scenára sa zhostil Joel Zwick, ktorý sa preslávil nečakane výbornou komédiou Moja tučná grécka svadba, charakter tučného Alberta stvárnila hviezda Saturday Night Live Kenan Thompson, ktorý sa objavil vo filmoch Big Fat Liar, The Master of Disguise a Barbershop 2.

Foxov Fat Albert sa už vytráca z prvej päťky. 41 percentný pád a 6 miliónový zárobok však prispel k celkovému zisku 41 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 20%, imdb.com - 3,7/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C-

Trailer
Oficiálna stránka
Jedná zaujímavá vec na stránke je hra. A aj to je len obyčajné pexeso. Škoda.

Ocean´s Twelve klesol o 43%, zarobil v piatom víkende 5,3 miliónov dolárov a na konte má už 115,3 miliónov, pričom rozpočet bol 110 miliónov. Sonyho Spanglish klesol o 29%, na 4,2 miliónov a rovnako zarobil aj Disneyho akčný hit National Treasure, ktorý už prekročil 160 miliónov dolárov. Schumacherov The Phantom of the Opera sa zubami nechtami drží v prvej desiatke. Zárobok 21,5 miliónov, na to, že sa film stále premieta len v obmedzenom počte kín je celkom slušný. Warnerovci chcú svoj 70 miliónový ambiciózny projekt nasadiť do širokej distribúcie, ale asi ešte čakajú na výsledky Zlatých glóbusov. Do tabuľky sa vrátila podvodná komédia The Life Aguatic with Steve Zissou, ktorá za víkend v 1 105 kinách zarobila 2,6 milióna dolárov. 50 miliónová komédia Wesa Andersona zarobila za 5 týždňov 19,3 miliónov, čo je jeho druhý najziskovejší film. Tým prvým je film The Royal Tenenbaums so zárobkom 52,3 miliónov dolárov.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 93,9 miliónov dolárov, čo je o 13 percent viac ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
9 - 11 január 2004 The Lord of the Rings: The Return of the King 14,2 mil
10 - 12 január 2003 Just Married 17,5 mil
11 - 13 január 2002 The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring 16,2 mil

Svojim samostatným filmom sa bude snažiť zaujať Elektra v réžii Roba Bowmana, ale prvé ohlasy nie sú vôbec priaznivé. Väčšie šance bude mať animovaný film od Warner Bros. Racing Stripes, aj keď bez zvučnejších mien. Strhnúť pozornosť na seba sa pokúsi aj Samuel L. Jackson ako Coach Carter a v hlavných mestách sa budú hrať Slávici v klietke, ktorých si slovenský divák môže vychutnať už od 20. januára.

 


autor Matej Oravec 14.1.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.