ALEXANDER A JEHO DOBA

ALEXANDER A JEHO DOBA

článok



Príbeh syna začína jeho otcom... a možno ešte skôr…

Lesk a bieda Grékov

Naposledy sme navštívili Grékov pri zničení Tróje. Víťazstvo aliancie Mykén bolo posledným úspechom tohto mesta, pretože príchod nových gréckych kmeňov - najmä Dórov ukončil ich nadvládu. Skončilo tzv. Temné obdobie a nastal čas obrovského rozkvetu. Začali sa stavať nové a nové Polis (mestské štáty), ktoré sa v politických a obchodných alianciách začali rozliezať z Peloponézu na ostrovy egejského mora a potom ešte ďalej.

Veľmi rýchlo sa vyprofilovali dve mocnosti: Atény a Sparta. Tie mestá nemohli byť odlišnejšie. Jedno kupecké, vsádzajúce na vzdelanie a peniaze, druhé vojenské, plné drilu a obávanej pechoty. Čo mali spoločné, bola ctižiadosť.

Veľmi rýchlo tiež prišlo ku konfliktu. Nie medzi Aténami a Spartou, ale medzi gréckymi mestami na pobreží Malej Ázie a Perzskou ríšou, ktorá práve expandovala a rozhodla sa tie zlaté kôpky (Milétos a ďalšie polis) zkasírovať...

Nasledovali desiatky rokov vojen, v ktorých nakoniec grécky trpaslíci porazili perzského obra. Vravelo sa tomu Grécko-Perzské vojny a okrem toho, že prvý krát spojili Grékov dohromady, obrovsky zvýšili prestíž Atén. Bola to totiž flotila Atén a jej spojencov, ktorá zasadila rozhodujúce údery. Atény vytvorili Aténsky spolok a stali sa veľmocou. V samotných Aténach sa prudko rozvíjal obchod i politika. Štát prešiel z aristokracie na otrokársku demokraciu. Veľký muži tej doby - Solón a Perikles - dokázali politické zázraky.
 
Sparta žiarlila na úspech svojho rivala a bála sa ho. V rámci protiopatrení vytvorila vlastný pakt - Peloponézsky spolok a začalo čosi, čo môžme prirovnať k studenej vojne. Dve veľmoci a ich spojenci na seba striehli ako supy. Málokto bol ochotný počúvať hlasy tých pár múdrych, ktorí upozorňovali, že na severe sa rodí nebezpečenstvo. Sparta a Atény začali bratovražedný boj, ktorý historici nazvali Peloponézska vojna. Sparta nakoniec porazila Atény, zničila ich flotilu a zbúrala hradby. Stala sa víťazom, stala sa hegemónom. Ale hegemónom zhoreniska. 

Alexander a jeho doba Alexander a jeho doba Alexander a jeho doba

Najskôr otec, potom syn

Tým nebezpečím zo severu bol Filip II., macedónsky kráľ. Zjednotil a zreformoval zaostalé pastierske macedónsko a využil slabosť gréckych miest po dlhej vojne. Vtrhol na Peloponéz a porazil spojené vojská pod vedením vyčerpanej Sparty.

Korunu svojho úspechu si ale dlho nevychutnal, na svadbe bol zavraždený. Na jeho miesto nastúpil dvadsaťročný Alexander.

Alexander dostal (podobne ako moji žiaci :-)) skvelú výchovu. Určitý čas ho dokonca učil najvýznamnejší mysliteľ staroveku - Aristoteles. To všetko poukazuje na cieľavedomosť a rozhľad Filipa. Alexander si od svojho otca zobral veľa, a pridal k tomu svoje vlastné atribúty: skvelé vojvodcovstvo, ctižiadosť a najmä prudkú povahu. Veľmi často sa mu stalo, že v návale hnevu urobil čosi, čo potom ľutoval... veľmi často sa mu však stalo i to, že vďaka okamžitej reakcii zvíťazil. Stačí spomenúť historku s gordickým uzlom.

Alexander si uvedomoval, že vlastní veľmi nebezpečný náklad. Grécke mestá rozhodne neboli šťastné, že ich ovládajú "barbari" zo severu a každú chvíľu hrozilo povstanie. Preto sa mladý basieleos rozhodol dať všetkým kosť, ktorá im bude chutiť. Rozhodol sa pre trestnú výpravu proti Perzii. Je pravdou, že to už bolo niekoľko rokov dozadu, a že Gréci vlastne vyhrali, ale Peržania vtedy začali a vyplienili a zničili veľa miest. Túžba dať okúsiť železo a oheň perzskej pôde sa ukázala byť veľmi silná. Tak vzniklo Alexandrovo vojsko a jeho veľká výprava. Výprava, z ktorej sa nikdy nevrátil...

Veľká výprava

Výpočet bitiek, ktoré Macedónci vyhrali, miest, ktoré dobili a krajín, ktorými prešli je naozaj úctyhodný. Hlavným súperom bola pochopiteľne Perzia, ktorá vládla celej Mezopotámii, Egyptu, Malej Ázii a vnútrozemiu až po Indus na východ a Kaspické more na sever. Jej panovník, so skromným titulom kráľ kráľov, Dareios III. mal priezvisko "Dobrý", čo naznačuje skutočnosť, že bol nerozhodný a nechal sa manipulovať svojou vysokou šľachtou - Satrapmi.  Práve nerozhodnosť a vzdialenosť centrálnej moci od periférii umožnili Alexandrovi prvé veľké víťazstva a prienik do vnútrozemia. Kým sa Dareios rozhýbal stihol už Alexander vybojovať niekoľko bitiek, ktoré ho dostali do strategických učebníc vojenstva a prekvapivo stočiť svoj pochod do Egypta. Pred necelými troma storočiami bol Egypt dobitý Peržanmi a preto príchod Európanov prijímal ako príchod osloboditeľov. Alexander dostal pocty faraóna, a najmä obrovské potravinové zdroje. Potom nasledoval rozhodujúci útok a víťazstvo pri Gaugamele. Dareios bol na úteku zavraždený dvoranmi, Alexander ovládol obrovskú ríšu a na znak zjednotenia Európy a Ázie si zobral za ženu princeznú Roxanu.

Alexander a jeho doba Alexander a jeho doba Alexander a jeho doba


Najväčší super

Starovek má niekoľko vojen v ktorých sa stretli odlišné svety Európy na jednej strane a Ázie, či Afriky na druhej strane. Či už grécko-perzské vojny, Alexandrovo ťaženie, Púnske vojny - vždy to bolo tak trochu o európskej disciplíne a technickej vynaliezavosti, ktorá nakoniec zvíťazila nad silou súpera a jeho exotickými zbraňami.

Jednou z tých exotických zbraní boli aj slony. Vycvičené dávnoveké "tanky" mali obrovský fyzický a psychický dopad na súpera. Ťažším protivníkom Alexandra neži slony, a veľká perzská armáda  boli nezlomní, diví a najmä kočovní Skýti. Títo skvelí jazdci žijúci na stepiach severne od Perzie ako jediní odrazili Alexandra. Bolo to najmä tým, že mu neposkytli možnosť na zásadný drvivý úder. Boli ako muchy, ktoré štípali a lietali. Svojho času Skýti odrazili veľkého perzského kráľa Kýrosa, ktorému odťali hlavu a poslali ju v mechu krvi naspäť.

Alexander, ktorý si vyslúžil prezývku Dvojrohý, nakoniec použil starú osvedčenú metódu. "Mesto ktoré nedobyješ armádou, dobyješ oslom naloženým zlatom." Alexander si darmi kúpil skýtske kniežatá a ich mužov si najal ako žoldnierov.

Najväčším súperom sa však stal strach. Došiel tak ďaleko, že jeho najvernejší sa začali báť a prestali poslúchať. Preto sa Alexander otočil a vrátil do Babylónu, svojho zamýšľaného hlavného mesta ríše. Chcel tam nájsť oddych pred ďalším pochodom, ale našiel tam smrť, pravdepodobne v podobe moru, alebo inej nákazy.

Rozpad

Alexandrov sen neprežil Alexandra. Jeho generáli si rozdelili medzi sebou moc a roztrhali ríšu na kúsky. Ako ukázala budúcnosť, najšťavnatejší kúsok si zobral Ptolemaios. Založil poslednú generáciu faraónov v Egypte, ktorá skončila slávnou Kleopatrou VII. a jej fatálnym románikom s Caesarom a Marcom Antoniom.

Napriek tomu, že  Alexander veľmi umne udržiaval rozrastajúcu sa ríšu (nechával moc v rukách pôvodnej strednej šľachty, nerobil žiadne čistky, iba vymenil panovníka za panovníka) išlo o kolosálny zlepenec, ktorý síce vytvoril úžasnú novú civilizáciu - helenistickú kultúru - ale je otázne, ako dlho by dokázal fungovať. 

Alexander a jeho doba Alexander a jeho doba Alexander a jeho doba


Slovník pojmov:

Alexandria: ako príklad učenosti zakladal Alexander na dobytých územiach nové mestá. A ako vzor skromnosti ich v drvivej väčšine pomenoval po sebe. Založil niekoľko desiatok Alexandrií, z nich sa najznámejšou stala tá egyptská.

Bucefalos: obľúbený kôň Alexandra. Prešiel na ňom väčšinu svojej púte. Keď na hraniciach Indie zahynul, pomenoval po ňom mesto Bucefalia.

Gordický uzol: veľký uzol z množstva (ak sa dobre pamätám) ťavích a ľudských chlpov, ktorý bol vekmi úplne vrastený so seba. Legenda vravela, že kto ho rozviaže stane sa pánom Ázie. Alexander k nemu prišiel, vytiahol meč a rozsekol ho. Rozťatie gordického uzla sa dodnes používa ako metafora pre radikálne riešenie zdanlivo neriešiteľnej situácie.

Filipiki: mnohé filozofické školy, najmä aténsky sofisti nenávideli Filipa II. a vo svojich plamenných rečiach upozorňovali Grécko pred hrozbou jeho útoku. Keďže mali pravdu, názov ich vášnivých obvinení sa zachoval dodnes.

Vzbura Théb: veľké a silné grécke mesto, ktoré sa vzbúrilo akonáhle Alexander vytiahol z Grécka. Toto mesto - podľa legendy založené Kadmosom - starším bratom Európy - malo sedem hradieb a považovalo sa za nedobytné. Alexander ho dobil, rozlámal na kusy a všetko obyvateľstvo predal do otroctva. Keď vychladol a uvedomil si hrôzu svojho hnevu chcel svoj čin aspoň trochu napraviť a tak kdekoľvek prišiel so svojou armádou a našiel tam otroka-thébčana, tak ho vykúpil z otroctva.

Kráľ Kráľov: tento titul perzského panovníka je zároveň aj názvom skvelej knihy. Jej hrdinami sú práve Skýti v období bojov s Alexandrom a dá sa pri nej nielen skvele zabaviť, ale aj veľa dozvedieť. Autor: Vasilij Jan. (ak sa dobre pamätám)

 


autor Vladimír Kurek 10.1.2005
  • Alexandrovi generáli (14.01.2005 2:06:57)
  • Alexander Veľký (13.01.2005 5:21:11)
  • Alexander Veľký a helenizmus (11.01.2005 3:05:39)
  • Preview: Alexander Veľký (06.01.2005 16:56:49)
  • Alexander Veľký: Zrodenie boha / Alexander: The Making of a God. Netflix poteší fanúšikov histórie (17.01.2024 16:45:40)
  • Jednou z posledných filmových úloh Daniela Heribana je Alexander Dubček v dráme Muž, ktorý stál v ceste (24.05.2023 16:39:18)
  • Alexander Skarsgård sa vyjadril k povrchnosti Hollywoodu (06.04.2022 21:31:01)
  • Predstavenie Fanny a Alexander prepája divadlo a film v mimoriadny celok (10.04.2020 20:44:42)
  • Alexander Payne nakrúti remake oscarovej klasiky (06.12.2019 18:35:20)
  • Alexander Payne bude režírovať Emmu Stone a Ralpha Fiennesa (10.04.2019 17:54:25)
  • Bergmanov Fanny a Alexander v SND je divadelným filmom (18.04.2016 15:36:23)
  • Bol Alexander bisexuál? (31.12.2004 3:32:27)
  • Alexander na spadnutie (17.03.2003 16:35:50)
  • Alexander Veľký v dvoch verziách! (03.01.2003 22:54:48)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.