PRVÁ PÄťKA USA

PRVÁ PÄťKA USA

článok



Víkendový rebríček návštevnosti amerických kín na prelome rokov sa príliš nezmenil od toho vianočného. Prvej päťke už po druhýkrát kraľuje komédia Meet the Fockers - Jeho foter, to je lotor!, ktorá do našich kín vstúpi 3. marca tohto roku.

TOP 31. 12. - 2. 1. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Meet the Fockers Universal 2. týždeň 41,7 mil 162,4 mil
2. Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events Paramount 3. týždeň 14,5 mil 94,6 mil
3. The Aviator Miramax 3. týždeň 11,3 mil 31,5 mil
4. Fat Albert Fox 2. týždeň 10,1 mil 33,3 mil
5. Ocean's Twelve Warner Bros. 4. týždeň 9,4 mil 107,0 mil
6. National Treasure Buena Vista 7. týždeň 6,7 mil 154,5 mil
7. Spanglish Sony 3. týždeň 6,1 mil 31,0 mil
8. The Polar Express Warner Bros. 8. týždeň 5,6 mil 155,1 mil
9. The Phantom of the Opera Warner Bros. 2. týždeň 4,7 mil 16,1 mil
10. Darkness Dimension 2. týždeň 4,6 mil 16,6 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA


Meet the Fockers (Jeho foter, to je lotor!)
Nevesta Pam a s ňou aj celá rodina Byrnesovcov sa vydávajú na návštevu k rodičom budúceho ženícha do Detroidu. A zatiaľ čo Byrnesovci sú príliš tichá a kľudná rodina, Fockerovci sú ich pravým opakom.

Herci a tvorcovia stojaci za hitom z roku 2000 - Meet the Parents (Foter je lotor/Protivný svokor) sa dali znovu dohromady. K známemu hereckému ansámblu Robert De Niro a Blythe Danner ako rodičov Teri Polo a Ben Stiller ako Terin nastávajúci Greg Focker sa pridali Dustin Hoffman a Barbra Streisand, ktorí sa zhostili úlohy Gregových rodičov. Jay Roach stihol medzi prvým a druhým pokračovaním tejto komédie natočiť tretie pokračovanie jeho série o Austinovi Powersovi. Na Meet the Fockers sa podieľal aj ako producent.

Počas prvého víkendu, ktorý bol presne v čase Vianoc, teda 24-26. 12. 2004 sa podarilo komédii Meet the Fockers prekonať viacero rekordov. Počas Vianočného dňa zarobilo 80 miliónové pokračovanie komédia Meet the Parents štúdia Universal, neuveriteľných 19,5 milióna dolárov, čo je najvyšší zárobok v histórii. Ďalšie miesta okupuje Pán prsteňov. Od premiéry, ktorá bola v stredu zarobil film 68,5 miliónov dolárov. Počas prvého víkendu to bolo 46,1 miliónov, v druhom víkende zaznamenal film len 9,5 percentný pokles na 41,7 milióna dolárov v 3 524 kinách.

Za dvanásť dní zarobila komédia 162,5 miliónov dolárov, čo znamená že ide o ôsmy najziskovejší film roku 2004. Sto miliónovú hranicu sa podarilo prekonať za osem dní, čo film radí na 28 miesto v tabuľke najrýchlejšieho pokorenia tejto hranice. So zárobkom 41,7 miliónov mu patrí 16 miesto aj v tabuľke najziskovejších druhých víkendov. Meet the Fockers sa postarali o najväčší utorkový zárobok - 28 decembra 12,6 miliónov, už spomínaný najziskovejší Vianočný deň - 19,5 miliónov, najziskovejší posledný deň roku - 12,1 miliónov aj prvý deň nového roku 18,3 miliónov.

Meet the Parents mal premiéru v októbri roku 2000, kedy počas prvého víkendu zarobil 28,6 miliónov, 166 miliónov v Amerike a 330 miliónov celosvetovo. Už teraz je jasné, že Meet the Fockers prekoná prvý diel a je celkom možné, že aj dvojnásobne. Keď "Fockerovci" prekonajú "Parentsovcov", bude to najziskovejší film v kariére Roberta De Nira. Aj napriek reputácii seriózneho dramatického herca, len jeho komédiám sa darí zarábať viac ako 100 miliónov dolárov. "Fockerovci" budú znamenať aj najziskovejšie filmy pre Dustina Hoffmana a Barbru Streisand. Filmom číslo jeden Bena Stillera z hľadiska zárobku je Niečo na tej Mary je - 176,5 miliónov dolárov. "Fockerovci" prepisujú dejiny všetkým zúčastneným hercom.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 39%, imdb.com - 6,7/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Aj na oficiálnej stránke sa márne snaží Greg dostať do Jackovho kruhu dôvery, ale láska všetko prekoná. Stránke nie je čo vytknúť. Podľa ohlasov a webu, ide o skvelú komédiu a už teraz sa nemôžem dočkať!

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA


Lemony Snicket´s A Series of Unfortunate Events (Rad nešťastných príhod)
Count Olaf je prefíkaný zloduch, ktorý sa šikovnými prevlekmi a neľudskými intrigami snaží trom sirotám Baudelaireivým - Violete, Klausovi a Sunnymu ukradnúť ich dedičstvo.

Na základe jednej z najpredávanejších detských kníh Brada Handlera napísal Robert Gordon (Galaxy Quest) scenár, podľa ktorého natočil Brad Silberling (Polnočná míľa) dobrodružné fantasy pre celú rodinu. Hlavnú postavu Olafa stvárnil Jim Carrey, tetu Josephine Meryl Streep a hlas Lemon Snicketa patrí Jude Lawovi. V našich končinách by sa film mal objaviť 24. 2. 2005

Carreyho Lemony Snicket skončil opäť na druhom mieste, tentoraz so zárobkom 14,5 milióna dolárov a po troch týždňoch má na konte 94,7 miliónov dolárov. 140 miliónový film spoločnosti Paramount, bude prvým filmom po roku a pol, ktorý prekročí 100 miliónovú hranicu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 69%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 2,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Škoda slov. Geniálna stránka!

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA


The Aviator (Letec)
Letecký priekopník a výstredný multimilionár a filmový magnát Howard Hughes bol pre niekoho známy svojimi románikmi s najkrajšími ženami sveta. Film sleduje jeho osudy medzi rokmi 1920 až 1940, kedy Hughes režíroval filmy a testoval lietadlá, ktoré sám navrhol a vytvoril. Zároveň však zápasil so svojimi fóbiami, telesným postihnutím a stále viac nepredvídateľným správaním a reakciami, ktoré ho doviedli k izolovanosti od okolitého sveta.

Podľa scenára Johna Logana (Gladiator, Posledný samuraj) nakrútil Martin Scorsese (toho snáď netreba predstavovať) s Leonardom DiCapriom ako Howardom Hughesom a Cate Blenchett ako Katherine Hepburn, ďalší svoj skvelý film. V ďalších úlohách uvidíme Kate Beckinsale, Johna C. Reillyho, Aleca Baldwina, Alana Aldu, Iana Holma, Gwen Stefani, Jude Lawa, Willem Dafoea a fúru ďalších hercov.

Oscarový bežec a kritikmi veľmi oceňovaný The Aviator od Miramaxu sa po minulotýždňovom štvrtom mieste dostal na tretie s 30 percentným nárastom v predaji lístkov a zárobkom 11,3 milióna dolárov. 110 miliónový film Martina Scorseseho zatiaľ zarobil 31,5 milióna dolárov, ale čaká ho ešte dlhá cesta a to aj vďaka nomináciám na Zlatý glóbus. Určite ho neminie aj nejaký ten Oscar :) .

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 89%, imdb.com - 8,0/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
6 nominácii na Zlatý glóbus a 25 januára sa pridajú aj nominácie na Oscara. Stránka ponúka príbeh, Talent - kde sa nachádzajú herci, The Production - kde sú veľmi zaujímavé a netradičné informácie, napríklad o špeciálnych efektoch, strihu, castingu a podobne. V Acclaim (pochvala) sa nachádzajú chválospevy na film. 16. januára zistíme, ako hodnotia film kritici. Na vlastnej koži sa o jeho kvalitách presvedčíme až 24. 3. 2005


Fat Albert
Nešťastné náhody sa prihodili skupine adolescentných chlapcov, ktorí vyrastajú vo Philadelphom susedstve. Hlavne obéznemu Albertovi a jeho priateľom Rudy, Mushmouth, Bill, Dumd Donald, Russell a Weird Harold. Spolu si spokojne užívajú sériu farebných nešťastných náhod.

Charakter "Fat Alberta" vymyslel Bill Cosby a konečne sa jeho nápad dostal na veľké plátno, ako animovano-hraný film založený na Cosbyho komediálnych monológoch naplnených príbehmi z vlastného detstva. Cosbyho scenára sa zhostil Joel Zwick, ktorý sa preslávil nečakane výbornou komédiou Moja tučná grécka svadba, charakter tučného Alberta stvárnila hviezda Saturday Night Live Kenan Thompson, ktorý sa objavil vo filmoch Big Fat Liar, The Master of Disguise a Barbershop 2.

Kritika film strhala kde sa dalo, ale 10 miliónový zisk počas prvého víkendu a ďalších 10 miliónov v druhom víkende, hovorí jasnou rečou. 33,3 miliónov za 10 dní je veľmi slušný zisk pre rodinný film s tak zlými recenziami.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 20%, imdb.com - 3,7/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C-

Trailer
Oficiálna stránka
Jediná zaujímavá vec na tejto oficiálnej stránke je hra. A aj to je len obyčajné pexeso. Škoda.


Ocean's Twelve (Dannyho dvanástka)
Ubehli tri roky odkedy Danny Ocean a jeho partia okradli Terryho Benedicta o 160 miliónov dolárov z jeho Las Vegaského kasína. Danny má nový plán. Teda vlastne tri plány. Amsterdam, Rím a Paríž, kde sa jeho partia rozhodne nepôjde pozerať na miestne pamiatky. Ale Benedict chce svoje peniaze späť a Interpol chce Dannyho Oceana.

Natočil remake úspešného filmu s plejádou hereckých osobností a práca sa mu zapáčila natoľko, že sa pustil do pokračovania. Reč je o Stevenovi Soderberghovi, ktorý dal znovu dohromady Clooneyho, Pitta, Damona, Zetu-Jones, Afflecka, Garciu a Juliu Robert a vytvoril pokračovanie Dannyho jedenástky, ktoré k nám dorazilo už 16. decembra.

Oproti minulému týždňu zaznamenala Dannyho dvanástka 10 percentný nárast a stihla prekonať 100 miliónovú hranicu. Dannyho jedenástka zarobila 183 miliónov v Amerike a 450 miliónov celosvetovo.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 58%, imdb.com - 6,5/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C-

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Dvanástka je nová jedenástka. Danny Ocean, Rusty, Linus, Isabel, Dasher, Benedict, Frank a Tess. To je Intro. Downloadnúť si môžete poster 1 a 2, Desktop s každým hrdinom, rovnako ako Ikonu. V Cast je ku každému hercovi pripísaná replika z filmu a Full Bio. V rubrike Video sú Trailery a TV Spoty a zložka The Movie je rozdelená na tri časti: Synopsis, Productions a Filmmakers. Nič viac nič menej. Škoda.


Najväčšie prekvapenie vianočných sviatkov je National Treasure, ktorý chytil druhý dych a 6,7 miliónov dolárov znamená oproti minulému víkendu 76 percentný nárast. National Treasure je zároveň aj najziskovejším filmom Nica Cagea. Polárny expres síce klesol o 12%, ale na konte má už 154,5 milióna dolárov.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 117,1 miliónov dolárov, čo je o 2 percent viac ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
2 - 4 január 2004 The Lord of the Rings: The Return of the King 24,3 mil
3 - 5 január 2003 The Lord of the Rings: The Two Towers 12,8 mil
4 - 6 január 2002 The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring 38,1 mil

Jediný film, ktorý bude nasadený od siedmeho januára v amerických kinách nesie názov White Noise. Ide o mysteriózny thriller s Michaelom Keatonom a Deborah Kara Unger. Ale Fockerovci sa určite nehodlajú len tak vzdať prvého miesta.

 


autor Matej Oravec 7.1.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.