PRVÁ PÄťKA USA

PRVÁ PÄťKA USA

článok



Do prvej päťky neprenikla žiadna novinka, len si niektoré filmy vymenili pozície. Radovať sa môže Jerry Bruckheimer, ktorého film National Treasure sa po tretí krát stal filmom číslo jeden.

TOP 3. 12. - 5. 12. 2004
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. National Treasure Buena Vista 3. týždeň 17,1 mil 110,2 mil
2. Christmas with the Kranks Sony 2. týždeň 11,7 mil 45,4 mil
3. The Polar Express Warner Bros. 4. týždeň 11,0 mil 96,3 mil
4. The Incredibles Buena Vista. 5. týždeň 9,1 mil 226,0 mil
5. The SpongeBob SquarePants Movie Paramountl 3. týždeň 7,8 mil 68,3 mil
6. Closer Sony 1. týždeň 7,7 mil 7,7 mil
7. Alexander Warner Bros. 2. týždeň 4,7 mil 29,6 mil
8. Finding Neverland Miramax 4. týždeň 2,8 mil 11,6 mil
9. Bridget Jones: The Edge of Reason Universal 4. týždeň 2,7 mil 36,3 mil
10. Ray Universal 6. týždeň 1,8 mil 67,7 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

National Treasure (Národný poklad)
Benjamin Franklin Gates je tretí z generácie hľadačov pokladov. Celý život venoval hľadaniu pokladov, o ktorých si všetci mysleli, že neexistujú a stal sa najlepším vo svojom obore. Aby Gates mohol nájsť najväčší poklad, musí ukradnúť najstráženejší dokument Americkej histórie - Deklaráciu nezávislosti, kde by sa na zadnej strane mala nachádzať mapa. Gates však nie je jediným, kto o mape vie. Začína súboj s časom o odhalenie starého tajomstva, ktoré skrýva Národný poklad.

Producent filmov The Rock, Con Air, Gone in 60 Seconds Jerry Bruckheiner sa znovu spojil s hercom, ktorý hral vo všetkých vymenovaných filmoch Nicolasom Cageom a podľa všetkého pripravili ďalšiu bombu, pre ktorú nebude problém zdolať 100 miliónovú hranicu. Režisérom filmu je John Turteltaub (The Kid, Phenomenon) a Cageovými partnermi a protihráčmi pri hľadaní pokladov sú Diane Kruger, Justin Bartha, Sean Bean, Jon Voight a Harvey Keitel. Premiéra u nás je stanovená na 27. januára 2005.

Po tretí krát za sebou vedie prvú päťku Národný poklad. Tentokrát so zárobkom 17,1 milióna dolárov. Tento rok sa trikrát po sebe podarilo prvé miesto dobiť len dvom filmom - Umučenie Krista a Príbeh žraloka. Po sedemnástich dňoch má akčné dobrodružstvo s Nicom Cageom na konte 110,2 a vyzerá to tak, že tých 150 miliónov sa mu podarí zarobiť.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 40%, imdb.com - 6,9/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Musíte vstúpiť, aby ste odomkli stránku. O filme sa toho dozviete veľa, ale dôležité sú veci, ktoré na tejto stránke dostanete navyše a musím sa priznať, že som tými šiestimi hrami strávil veľa príjemného času.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Christmas with the Kranks
Luther Krank je muž, ktorý sa rozhodol ignorovať Vianoce a všetok ten chaos, ktorý je s Vianocami spojený, a namiesto toho chce spolu so svojou ženou Norou vyraziť na dovolenku. V poslednej chvíli však zazvoní telefón a ich dcéra im oznámi, že príde na Vianoce domov, aby si mohli vianočnú atmosféru vychutnať v rodinnom kruhu.

Tim Allen si spolu s Jamie Lee Curtis zahrali pár, ktorý nemá príliš v láske Vianoce. Jednu z ďalších postáv stvárnil Dan Aykroyd. Scenár, pod ktorým je podpísaný Chris Columbus (režisér prvých dvoch Harry Potterov) vznikol na základe knihy Skipping Christmas od Johna Grishama (Porota, Klient) a režíroval Joe Roth (Zlatíčka pre každého).

Kranksovi sa s ich Vianocami posunuli o jednu priečku vyššie, aj keď percentuálne klesli o 46%. 11,7 miliónov za víkend, za 12 dní od premiéry 45,4 miliónov, pričom rozpočet filmu bol 60 miliónov. Vďaka vianočnému duchu by mohla táto komédia zostať v prvej päťke po celý december. Divákov neodradzujú od návštevy ani veľmi zlé kritiky.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 04%, imdb.com - 4,4/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C+

Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Veľmi príjemne vás naladí vianočno-nevianočná hudba. Na stránke sa síce dajú otvoriť dvere domčekov, ale vstúpiť sa nedá. Zložka The Movie ponúka len príbeh, Cast and Crew je povinnosťou pri každom filme a v poslednom čase sa možno stretávať s hrami na stránke a tu sú hneď štyri, tak príjemnú zábavu.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Polar Express (Polárny expres)
Neskoro v noci na Vianoce leží pochybujúci chlapec v posteli a tajne dúfa, že začuje zvuk sobích zvončekov a saní Santa Clausa. Namiesto toho však pod jeho oknami zastaví zvláštny vlak - z hustej pary sa vynorí Polárny expres. Je plný detí v pyžamách a jeho sprievodca ho pozve na nezabudnuteľnú cestu na Severný pól. Tam môže získať jeden špeciálny darček, ktorý je však určený len pre tých, ktorí stále ešte veria v to, že Santa Claus existuje.

Aj keď ide o animovaný film, na plagáte k filmu je veľkým písmom písané Tom Hanks, ktorý prepožičal svoj hlas viacerým postavám Polárneho expresu. Režijnú ruku nad filmom podľa knihy Chrisa Van Allsburga držal Robert Zemeckis. Vo filme zaznejú aj hlasy Leslie Zemeckis, Eddie Deezena a Nony Gaye.

Warner Bros. sa sekli a z Polárneho expresu sa nestal vianočný hit  pre celú rodinu. Počítačovo animované dobrodružstvo zarobilo 11 miliónov. Polárny expres by mohol celkovo zarobiť 140 miliónov, čo síce na rozpočet 165 miliónov nie je veľa, ale zo začiatku to vyzeralo horšie.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 57%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Pokiaľ nekliknete na Flashovú stránku, môžete si len čítať len informácie. Flashová stránka má však úplne krásnu atmosféru, skvelé obrázky a celkovo tvorí výborný dojem. Vrelo odporúčam.


The Incredibles (Rodinka úžasných)
Bob Parr, známy ako Mr. Úžasný, býval jedným z najväčších svetových superhrdinov a zachraňovanie sveta bolo jeho denným chlebom. Svoj superoblek musel zavesiť na klinec pred pätnástimi rokmi. Teraz pracuje ako odhadca škôd pre poisťovňu a bojuje s nudou a rastúcim bruchom. So svojou manželkou (bývalou Elastiženou) a tromi deťmi sa pokúšajú žiť normálny život. Jeho chvíľa prichádza, keď ho tajomný kontakt vyšle na vzdialený ostrov s tajným poslaním. Tam zistí, že génius zla pripravuje voči svetu diabolskú pomstu.

Režisérom a scenáristom The Incredibles je Brad Bird, ktorý skúsenosti nabral animovaným filmom Železný robot (Iron Giant, 1999). Pre Birda je najpodstatnejší príbeh. Preto pre neho nebolo dôležité, aby hlasy superhrdinov patrili známym hercom. Výnimku tvorí Samuel L. Jackson ako najlepší kamarát rodiny Parrovcov. Tú nahovorili Craig T. Nelson, Holly Hunter, Eli Fucile, Maeve Andrews a Spencer Fox. 

Za 5 týždňov v prvej päťke zarobil 94 miliónový počítačovo animovaný film pre celú rodinu 226 miliónov, čo je o 12% menej ako mal po piatich týždňoch Hľadá sa Nemo - 253,9, ale o 10% viac ako mali v roku 2001 Príšerky s.r.o., ktoré mali za 5 týždňov na konte 204 miliónov. Hľadá sa Nemo celkovo zarobil 339,7 miliónov, Príšerky s.r.o. 255,8 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 96%, imdb.com - 8,4/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-, kinema.sk - 10/10

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Lúč svetla si vás overí, či máte oprávnenie vstúpiť na stránku a ak patríte medzi vyvolených, môžete klikať na postavy, pozrieť si videá, stiahnuť rôzne veci a dokonca aj hrať hry. Ale niečo dôležité tomu chýba. Detská hravosť, viac pohybov, väčší cit...


The SpongeBob SquarePants Movie
Niekto ukradol korunu kráľa Neptuna a všetko nasvedčuje tomu, že páchateľom je pán Krab, SpongeBobov šéf. Lenže SpongeBob je práve na ceste za svojim snom a tak stojí na strane svojho šéfa spolu s najlepším kolegom Patrickom. A práve títo dvaja najlepší kamaráti sa vydajú na zradnú misiu do Shell City žiadať späť korunu a zachrániť život pána Kraba.

SpongeBob je žltá hubka, ktorá žije v mori v ananáse. Za kamaráta má tlstú ružovú morskú hviezdu menom Patrik. Film vznikol podľa veľmi populárneho, cenami Emmy ovenčeného televízneho seriálu vysielaného na stanici Nickelodon. Režisérom filmu, ako aj autorom scenára, producentom a hlasom v filme je Stephen Hillenburg. Hlasy postavičkám prepožičali Tom Kenny, Alec Baldwin, Roger Bumpass, Bill Fagerbakke, Carolyn Lawrence, Clancy Brown a ďalší.

Pomaly sa z prvej päťky vytráca aj Paramountov animovaný SpongeBob. Za víkend zarobil 7,8 miliónov, čo je o 56% menej oproti minulému víkendu vďakyvzdania. 30 miliónový film už zarobil 68,4 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com -68%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B-

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Nádherné animácie. Škoda, že do tohto filmu nevidím hlbšie, lepšie by som chápal súvislosti. Ale na tomto webe bude vedieť vyznať aj malé dieťa, hoci asi nebude rozumieť...

 

Kúsok k piatemu miestu mala dráma Mikea Nicholsa Closer o dvoch pároch a sérii náhodných udalostí a zmien. Film s Nataliou Portman, Jude Lawom, Cliwe Owenom a Juliou Roberts sa hral len v 476 kinách, kde zarobil 7,7 miliónov dolárov, ale Sony plánuje rozšíriť distribúciu ešte do viacerých kín. Najväčší pokles v tomto týždni zastihol veľkofilm Olivera Stonea Alexander, spoločnosti Warner Bros. s rozpočtom 155 miliónov. Keď k tomu pripočítame marketingovú kampaň - 200 miliónový Alexander sa stáva najväčším sklamaním roka, pretože americké tržby sa asi nedostanú nad 40 miliónov dolárov.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 76,8 miliónov dolárov, čo je o 10 percent menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
5 - 7 november 2003 The Last Samurai 24,3 mil
29.11. - 1.12. 2002 Harry Potter and the Chamber of Secrets 32,1 mil
30.11. - 2.12. 2001 Harry Potter and the Sorcerers Stone 24,0 mil

Po pasívnom víkende bez výraznejších noviniek prichádzajú hneď dve a obe majú zálusk na prvé miesto. Obe sú pokračovania a jedna má viac hviezd ako druhá. Áno, hovorím o filmoch Ocean's Twelve a Blade: Trinity.

 


autor Matej Oravec 10.12.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.