PRVÁ PÄťKA USA

PRVÁ PÄťKA USA

článok



Jerry Bruckheimer opäť využil svoj tajný recept na úspech a spolu s Nicolasom Cageom vystúpil na piedestál najvyšší. Ich National Treasure bol však len o niečo lepší, ako ďalší z rady animovaných filmov The SpongeBob SquarePants Movie. Oba filmy zarobili viac ako 30 miliónov, čo sa naposledy stalo vlani v júli Pirátom Karibiku a Bad Boys II.

TOP 19. 11. - 21. 11. 2004
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. National Treasure Buena Vista 1. týždeň 35,1 mil 35,1 mil
2. The SpongeBob SquarePants Movie Paramount 1. týždeň 32,0 mil 32,0 mil
3. The Incredibles Buena Vista 3. týždeň 26,5 mil 177,5 mil
4. The Polar Express Warner Bros. 2. týždeň 15,6 mil 51,4 mil
5. Bridget Jones: The Edge of Reason Universal 2. týždeň 10,0 mil 21,5 mil
6. After the Sunset New Line 2. týždeň 5,0 mil 19,0 mil
7. Ray Universal 4. týždeň 4,5 mil 59,1 mil
8. The Grudge Sony 5. týždeň 3,8 mil 104,4 mil
9. Seed of Chucky Focus 2. týždeň 3,2 mil 13,4 mil
10. Saw Lions 4. týždeň 2,8 mil 50,3 mil
 
Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

National Treasure (Národný poklad)
Benjamin Franklin Gates je tretí z generácie hľadačov pokladov. Celý život venoval hľadaniu pokladov, o ktorých si všetci mysleli, že neexistujú a stal sa najlepším vo svojom obore. Aby Gates mohol nájsť najväčší poklad, musí ukradnúť najstráženejší dokument Americkej histórie - Deklaráciu nezávislosti, kde by sa na zadnej strane mala nachádzať mapa. Gates však nie je jediným, kto o mape vie. Začína súboj s časom o odhalenie starého tajomstva, ktoré skrýva Národný poklad.

Producent filmov The Rock, Con Air, Gone in 60 Seconds Jerry Bruckheiner sa znovu spojil s hercom, ktorý hral vo všetkých vymenovaných filmoch Nicolasom Cageom a podľa všetkého pripravili ďalšiu bombu, pre ktorú nebude problém zdolať 100 miliónovú hranicu. Režisérom filmu je John Turteltaub (The Kid, Phenomenon) a Cageovými partnermi a protihráčmi pri hľadaní pokladov sú Diane Kruger, Justin Bartha, Sean Bean, Jon Voight a Harvey Keitel. Premiéra u nás je stanovená na 27. januára 2005.

Pre Nicka Cagea je Národný poklad prvý hitom od The Family Man z roku 2000. Jerry Bruckheimer sa rýchlo spamätal z neúspechu Kráľa Artuša a pokúsil sa nadviazať na úspech Pirátov Karibiku. Národný poklad sa hral v 3017 kinách, kde zarobil 35,1 miliónov dolárov. Podľa štúdii je určený všetkým vekovým kategóriam. 24% divákov tvorili rodiny a 55% boli páry. Väčšina návštevníkov hodnotila film na A-.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 40%, imdb.com - 6,9/10, Roger Ebert - 2/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Musíte vstúpiť, aby ste odomkli stránku. O filme sa toho dozviete veľa, ale dôležité sú veci, ktoré na tejto stránke dostanete ako bonus a musím sa priznať, že som tými šiestimi hrami strávil veľa príjemného času.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The SpongeBob SquarePants Movie
Niekto ukradol korunu kráľa Neptuna a všetko nasvedčuje tomu, že páchateľom je pán Krab, SpongeBobov šéf. Lenže SpongeBob je práve na ceste za svojim snom a tak stojí na strane svojho šéfa spolu s najlepším kolegom Patrickom. A práve títo dvaja najlepší kamaráti sa vydajú na zradnú misiu do Shell City žiadať späť korunu a zachrániť život pána Kraba.

SpongeBob je žltá hubka, ktorá žije v mori v ananáse. Za kamaráta má tlstú ružovú morskú hviezdu menom Patrik. Film vznikol podľa veľmi populárneho, cenami Emmy ovenčeného televízneho seriálu vysielaného na stanici Nickelodon. Režisérom filmu, ako aj autorom scenára, producentom a hlasom v filme je Stephen Hillenburg. Hlasy postavičkám prepožičali Tom Kenny, Alec Baldwin, Roger Bumpass, Bill Fagerbakke, Carolyn Lawrence, Clancy Brown a ďalší.

Úspech Paramountovho klasicky animovaného celovečerného filmu vyrazil všetkým dych. V 3212 kinách zarobil za prvé tri dni 32 miliónov dolárov, pričom jeho rozpočet bol 30 miliónov. A to mal SpongeBob celkom ťažkú východiskovú pozíciu, pretože v ponuke sú The Incredibles a The Polar Express. SpongeBob získal veľmi dobré kritiky a mohol by byť prvým tradične animovaným filmom Paramountu, ktorý by zarobil viac ako 100 miliónov, tak ako sa to v roku 2001 podarilo filmu Lilo a Stitch.

Jediným filmom, ktorý prešiel z kanálu Nickeldeon na veľké plátno a zarobil viac ako 100 miliónov bol The Rugrats Movie z roku 1998. Paramount tvrdí, že SpongeBob nie určený len detským divákom a 42% návštevníkov neboli rodiny. Až 90% detí hodnotilo film slovami výborný, alebo veľmi dobrý.

Po sklamaniach Sky Captain and the World of Tomorrow a Alfie, prišiel konečne SpongeBob, aby prerušil sériu neúspechov Paramountu. Toto štúdio má ale ešte jedno eso v rukáve, ktorým je Jim Carrey v megarozpočtovom filme Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, ktorý štartuje 17. decembra.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com -68%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B-

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Nádherné animácie. Škoda, že do tohto filmu nevidím hlbšie, lepšie by som chápal súvislosti. Ale na tejto stránke sa bude vedieť vyznať aj malé dieťa, hoci asi nebude rozumieť...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Incredibles (Rodinka úžasných)
Bob Parr, známy ako Mr. Úžasný, býval jedným z najväčších svetových superhrdinov a zachraňovanie sveta bolo jeho denným chlebom. Svoj superoblek musel zavesiť na klinec pred pätnástimi rokmi. Teraz pracuje ako odhadca škôd pre poisťovňu a bojuje s nudou a rastúcim bruchom. So svojou manželkou (bývalou Elastiženou) a tromi deťmi sa pokúšajú žiť normálny život. Jeho chvíľa prichádza, keď ho tajomný kontakt vyšle na vzdialený ostrov s tajným poslaním. Tam zistí, že génius zla pripravuje voči svetu diabolskú pomstu.

Režisérom a scenáristom The Incredibles je Brad Bird, ktorý skúsenosti získal animovaným filmom Železný robot (Iron Giant, 1999). Pre Birda je najpodstatnejší príbeh. Preto pre neho nebolo dôležité, aby hlasy superhrdinov patrili známym hercom. Výnimku tvorí Samuel L. Jackson ako najlepší kamarát rodiny Parrovcov. Tú nahovorili Craig T. Nelson, Holly Hunter, Eli Fucile, Maeve Andrews a Spencer Fox. 

Po troch víkendoch má 92 miliónové počítačovo animované dobrodružstvo The Incredibles na konte 177,6 miliónov dolárov. Vyzerá to tak, že Rodinka úžasných zarobí okolo 300 miliónov dolárov, podobne ako Hľadá sa Nemo.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 96%, imdb.com - 8,4/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-, kinema.sk - 10/10

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Lúč svetla si vás overí, či máte oprávnenie vstúpiť na stránku a ak patríte medzi vyvolených, môžete klikať na postavy, pozrieť si videá, stiahnuť rôzne veci a dokonca aj hrať hry. Ale niečo dôležité tomu celému chýba. Detská hravosť, viac pohybov, väčší cit...


The Polar Express (Polárny expres)
Neskoro v noci na Vianoce leží pochybujúci chlapec v posteli a tajne dúfa, že začuje zvuk sobích zvončekov a saní Santa Clausa. Namiesto toho však pod jeho oknami zastaví zvláštny vlak - z hustej pary sa vynorí Polárny expres. Je plný detí v pyžamách a jeho sprievodca ho pozve na nezabudnuteľnú cestu na Severný pól. Tam môže získať jeden špeciálny darček, ktorý je však určený len pre tých, ktorí stále ešte veria v to, že Santa Claus existuje.

Aj keď ide o animovaný film, na plagáte k filmu je veľkým písmom písané Tom Hanks, ktorý prepožičal svoj hlas viacerým postavám Polárneho expresu. Režijnú ruku nad snímkou podľa knihy Chrisa Van Allsburga držal Robert Zemeckis. Vo filme zaznejú aj hlasy Leslie Zemeckis, Eddie Deezena a Nony Gaye.

Počas prvého víkendu premietania zarobil vysokorozpočtový film Warner Bros. len 23,3 miliónov dolárov. Nepomohlo mu ani to, že sa premietal od stredy. Polárnemu expresu chýba para aj v druhom víkende, kde klesol o 33% na 15,7 miliónov dolárov. Po dvanástich dňoch zarobila 270 miliónová investícia (165 miliónov rozpočet filmu, 105 miliónov reklamná kampaň) len 51,5 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 57%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Pokiaľ nekliknete na flashovú verziu stránky, môžete si len čítať len informácie. Flashová stránka má úplne krásnu atmosféru, krásne obrázky a celkovo tvorí výborný dojem.


Bridget Jones: The Edge of the Reason (Bridget Jonesová: S rozumom...)
Bridget Jonesová skončila v náručí Marka Darcyho. Vždy túžila, aby ju niekto miloval takú aká je, zisťuje, že partnerstvo nie je prechádzka ružovým sadom. Zvlášť, keď máte spoločné práve len to objatie: on volí konzervatívcov, ona labouristov, on je suchár, ona spontánna, jeho zvádza príťažlivá kráska a ju jej bývalý šéf Daniel...

Rovnaká Bridget, úplne nový denník. Na pokračovaní Denniku Bridget Jonesovej sa zišla takmer rovnaká partia ako stála za hitom z roku 2001. Ústrednú trojicu na čele s Renée Zellweger dopĺňa Hugh Grant a Colin Firth. Režisérsku stoličku obsadil prevažne televízny režisér Beeban Kidron podľa knihy Helen Fielding a scenára Andrewa Daviesa.

S rozumom v koncom sa Bridget Jones opäť objavila na piatom mieste, pričom minulý týždeň sa tento film hral len v 530 kinách, kde zarobil 8,7 miliónov, čo je najväčší rekordný zárobok pre film, ktorý sa premietal v 500-600 kinách. Od piatku už svoje kreácie predvádza Bridget vo viac ako 2300 kinách a po desiatich dňoch zarobila 21,6 miliónov dolárov. V osemnástich krajinách, kde sa už druhý diel premieta, zarobil 59 miliónov. Denník Bridget Jonesovej z roku 2001 zarobil 10,2 miliónov počas druhého víkendu a skončil s celkovým zárobkom 71,5 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 28%, imdb.com - 6,0/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - B, kinema.sk - 6/10

Trailer
Oficiálna stránka
Do uší preniká známy hit Kylie a repliky z filmu. Po každom kliku, znie iná pesnička zo soundtracku. Naozaj krásny web.

After the Sunset spoločnosti New Line klesol o 53% na 5,3 miliónov. Za desať dní má na konte takmer 20 miliónov. To Ray Universalu zarobil po 4 víkendoch 59,1 milióna dolárov. Želary majú po desiatich týždňoch na konte 282 876 dolárov. V limitovanom počte kín sa hral najnovší film Pedra Almodóvara Bad Education, ktorý v troch kinách v New York City zarobil 147 tisíc dolárov. Z prvej desiatky vypadol po šiestich týždňoch remake Shall We Dance? s 52,3 miliónmi.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 140,7 miliónov dolárov, čo je o 15 percentá viac ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
14 - 16 november 2003 Elf 26,3 mil
15 - 17 november 2002 Harry Potter and the Chamber of Secrets 88,4 mil
16 - 18 november 2001 Harry Potter and the Sorcerers Stone 90,3 mil

Od stredy 24.11. sa v kinách premieta veľkofilm Olivera Stonea Alexander s hviezdnym hereckým obsadením: Collin Farrell, Anthony Hopkins, Rosario Dawson, Angelina Jolie. Rovnako sa od stredy premieta aj komédia Christmas with Kranks s Timom Allenom a Jamie Lee Curtis v réžii Joe Rotha. 

 


autor Matej Oravec 26.11.2004
  • Muž v ohni (30.11.2004 9:47:53)
  • Preview: Muž v ohni (16.11.2004 12:05:10)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Dráma
    Minutáż˝: 146 min
    Krajina: USA Mexiko
    Rok výroby: 2004
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.