PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Po piatich rokoch konečne obsadil - aj počas druhého týždňa - prvé miesto rebríčka horor. The Grudge obhájil vedúcu pozíciu, ale na päty mu šliape životopisný film Ray a ďalší horor Saw. Uspieť sa nepodarilo pseudo-kontroverznej dráme Birth.

TOP 29. 10. - 31. 10. 2004
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Grudge Sony 2. týždeň 21,8 mil 70,6 mil
2. Ray Universal 1. týždeň 20,0 mil 20,0 mil
3. Saw Lions 1. týždeň 18,3 mil 18,3 mil
4. Shark Tale DreamWorks 5. týždeň 7,5 mil 146,8 mil
5. Shall We Dance? Miramax 3. týždeň 6,2 mil 33,9 mil
6. Friday Night Lights Universal 4. týždeň 4,0 mil 52,9 mil
7. Ladder 49 Buena Vista 5. týždeň 3,2 mil 66,1 mil
8. Team America: World Police Paramount 3. týždeň 3,0 mil 27,2 mil
9. Surviving Christmas DreamWorks 2. týždeň 2,4 mil 7,9 mil
10. Taxi Fox 4. týždeň 2,1 mil 32,7 mil
 
Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Grudge 

Američanka Kare Davis študuje v Japonsku a prevezme prácu za sestričku, ktorá sa jednoducho vytratila. Ako dorazí na určené miesto, nájde v ňom len starú americkú ženu menom Emma. Kare sa o ňu snaží postarať, ale vyrušia ju zvuky odniekiaľ zhora. Ale tým, že chce zistiť o čo ide sa zamotáva do nadprirodzenej hrôzy, ktorú si ani nedokázala predstaviť. Desivé zlo sa pred rokmi narodilo v tomto dome a Kare ho musí zastaviť skôr, ako bude príliš neskoro.

Japonský režisér Takeshi Shimizu dostal po filmoch Ju-on, Ju-on 2, Ju-on: The Grugde a Ju-on: The Grugde 2 možnosť režírovať svoju hororovú ságu priamo v Hollywoode za americké peniaze. Hlavná úloha bola zverená zabíjačke upírov Sarah Michelle Gellar, ktorá už skúsenosti s hororom má (Vreskot 2, Viem, čo ste robili minulé leto). Vo filme sa objavia aj Clea DuVall a Bill Pullman.

Ducha Halloweenu zachránila Sarah Michelle Gellar filmom The Grudge. Film zaznamenal pokles len o 44%, pričom u hororov je obvyklý pád o 50 a viac percent. Naposledy sa počas Halloweenu umiestnil na prvom mieste horor House on Haunted Hill z roku 1999. 10 miliónový horor The Grundge má za 10 dní na konte 71,3 milióna dolárov a s najväčšou pravdepodobnosťou pokorí 100 miliónovú hranicu.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 36%, imdb.com - 6,0/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Keď niekto zomrie, zrodí sa kliatba... Napíšte svoje meno a určite sa o vás starostlivo postarajú. Stránka je určená pre silnejšie povahy, ale určite by som ju označil za jednu z najlepších v tomto roku.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Ray
Život soulového speváka Ray Charlesa od jeho skromných začiatkov v Georgii, kam odišiel ako sedemročný až po úspešné životné turné po juhu a jeho kariére jedného z najtrvalejších a nenapodobiteľných umelcov v modernej hudbe.

Producentom, režisérom a sčasti aj autorom príbehu je Taylor Hackford, do postavy Raya Charlesa obsadil Jamie Foxxa, a táto voľba sa ukázala ako veľmi správna. V ďalších úlohách sa predstavia Kerry Washington, Regina King.

Halloween sa ukázal ako správny čas pre nasadenie snímku Ray. Biografia Raya Chalesa zarobila rovných 20 miliónov dolárov a to sa hrala len v 2 006 kinách. Universal sa postaral o najziskovejší hudobno-životopisný film v otváracom víkende.

Film podľa skutočnej udalosti hodnotilo 99% ľudí známkou výborný a veľmi dobrý. Najväčším dôvodom prečo navštíviť tento film bol príbeh a zároveň aj Jamie Foxx vo svojej prvej hlavnej úlohe. Universal sa dokonca netají tým, že bude Jamieho nominovať na Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Úspech snímky je samozrejme zapríčinený samotných Rayom Charlesom, ktorému sa dobre predáva už platinový album Genius Loves Company a úspech mal aj jeho koncert v CBS. Kampaň k film Ray nesľubovala dramatické zážitky ako väčšina životopisných filmov, ale skvelú muziku, zábavu a nezameniteľný šarm Majstra Charlesa.

Zárobok filmu Ray, ktorého rozpočet bol 40 miliónov, je podobný ako Seabiscuita, ktorý zarobil 20,9 miliónov za prvé tri dni a hoci neuspel na Oscaroch, celkový zárobok sa vyšplhal až na 120,3 milióna dolárov. Universal chce budúci víkend pridať film do ďalších 500 kín.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 81%, imdb.com - 8,2/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Už len kvôli pesničkám sa oplatí chvíľu počkať tých pár minút než stránka nabehne. Ale nielen to! Každá zložka je prepracovaná a oplatí sa preklikávať po všetkých odvetviach.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Saw
Adam a Doktor Gordon sa zobudia na opačných stranách neútulnej miestnosti spútaní reťazami ku kovovým rúram. Pochopia, že sú obeťami Jigsawa, sériového vraha, ktorý je známy svojimi rafinovanými spôsobmi, ako necháva svoje obete zavraždiť sa navzájom. Čas ide neúprosne dopredu a títo dvaja musia nájsť spôsob, ako uniknúť zo zajatia a zachrániť Gordonovu rodinu, ktorú si Jigsaw vzal ako poistku.

Nováčikom na filmovom poli je James Wan, ktorý je pod hororom Saw podpísaný ako autor príbehu a režisér. Scenár spolu s Wanom písal Leigh Whannell, ktorý hral menšiu úlohu napríklad vo filme The Matrix Revolution, a v tomto filme stvárňuje hlavnú postavu Adama. Doktora hrá Cary Elwes, ktorý sa objavil v menších postavách vo filmoch Twister, Klamár, klamár, a aj v televíznom filme nakrúcanom na našom území Uprising. Postavu detektíva stvárnil Danny Glover.

Nízkorozpočtový horor Saw skončil na treťom mieste s 18,3 miliónmi. Pre spoločnosti Lions Gate je to druhý najvyšší zárobok v otváracom víkende, hneď za dokumentom Fahrenheit 9/11, ktorý zarobil 23,9 miliónov. Lions Gate opäť ukázala, že dokáže správne vybrať nezávislý horor, ktorému sa v rebríčku bude dobre dariť - Opan Water, Cabin Fever, House of 1000 Corpses. Saw si už teraz našlo viac priaznivcov ako veľkorozpočtový thriller Taking Lives, ktorý za prvé tri dni zarobil 11,5 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 47%, imdb.com - 7,4/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
POZOR! Určite klikajte hneď! To musíte vidieť na vlastné oči! Najlepšia filmová stránka tohto roku!


Shark Tale (Príbeh žraloka)
Oscar, malá ukecaná rybka, má ambíciu pohybovať sa v najvyšších spoločenských vrstvách. Lennymu, veľkému bielemu žralokovi, spôsobila citlivá povaha životný problém, ktorý drží vo veľkej tajnosti: je totiž vegetarián. Po tom, čo pravda vyjde najavo, stane sa Oscar následkom veľkej lži pochybným hrdinom. Napriek tomu sa práve vtedy Oscar a Lenny stanú dobrými priateľmi.

Ako režiséri sú pod filmom podpísaný Bilbo Bergeron, ktorý skúsenosti získal filmom The Road to El Dorado a Vicky Jenson, ktorá spolu s Andrew Adamsonom režírovala prvého Shreka. Herecké obsadenie filmu je naozaj hviezdne: Will Smith, Robert De Niro, Reneé Zellweger, Jack Black, Angelina Jolie a Martin Scorsese.

Animovaný hit spoločnosti DreamWorks Shark Tale zarobil v piatom víkende 7,5 milióna dolárov a skončil na štvrtom mieste. Slabými recenziami ovenčený rodinný film zarobil už 146,8 miliónov dolárov, čo je podobný zárobok ako mal film Ice Age v roku 2002 - 8,5 miliónov v piatom víkende, 151,6 miliónov po piatich víkendoch, celkovo 176,4 miliónov. Podobný "osud" čaká aj na Príbeh žraloka.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 33%, imdb.com - 5,7/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B-, kinema.sk 7/10

Recenzia
Trailer
Oficiálna stránka
Stránka veselá asi ako film samotný. Ponúka krátke videosekvencie, informácie o jednotlivých hercoch a bonusom sú hry. Tak do toho, na čo ešte čakáte?


Shall We Dance?
Život ženatého právnika Johna Clarka dostane nečakaný spád, keď cez okno uvidí v baletnej sále krásnu učiteľku tanca. Rozhodne sa navštevovať hodiny tanca, aby ju spoznal lepšie. Radosť z tanca sa  postupne dostáva do jeho života a John zisťuje, že práve tanec by mohol byť liek ako zachrániť manželstvo. A ešte k tomu sa blíži veľká súťaž - Chicago Crystal Ball Dance Competition.

Režisér filmu Serendipity, Peter Chelsom sa podujal režírovať remake ázijského filmu rovnakého názvu. Do hlavných úloh obsadil Richarda Gereho, právnika, ktorý podľahne učiteľke tanca Jennifer Lopez, a zachránil skomierajúce manželstvo so Susan Sarandon.

Miramaxov remake Shall We Dance? Sa drží omnoho lepšie ako Team America, ktorý štartoval v Amerických kinách v ten istý deň. 27 percentný pokles na 6,2 miliónov dolárov za tretí víkend. Po troch týždňoch sa 50 miliónovému tanečnému filmu podarilo zarobiť 33,9 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 48%, imdb.com - 5,4/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C+

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Miramax príliš na stránky k filmu nedáva. Na tejto nájdete len príbeh, obsadenie a trailer.

Pseudo-kontroverznej dráme Birth spoločnosti New Line sa nepodarilo zaujať divákov ani tým, že sa v ňom Nicole Kidman bozkáva s 10 ročným chlapcom, pretože verí, že je to jej reinkarnovaný manžel. V 550 kinách zarobil tento film 1,7 milióna dolárov, pričom rozpočet bol 20 miliónov. Dráma Birth sa tak v kariére Nicole Kidman zaradí medzi tie menej úspešné ako napr. The Human Stain, alebo Birthday Girl

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 89,5 miliónov dolárov, čo je o 4 percentá viac ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
31.10. - 2.11. 2003 Scary Movie 3 20,0 mil
1 - 3 november 2002 The Santa Clause 2 29,0 mil
2 - 4 november 2001 Monsters, Inc. 62,6 mil

Na Slovensku o necelých 20 dní, v Amerike už tento piatok sa o zábavu pre celú rodinu postará animovaný film z dielne Pixaru Rodinka úžasných. Všetky filmy z tejto dielne si získali zaslúženú pozornosť a prvý animák Pixaru s ľudskými postavami pravdepodobne zaujme prvé miesto americkej Box Office. The Incredibles sa bude hrať v 3 933 kinách a takých 82 miliónov by mohol byť zárobok za prvé tri dni. Podľa divadelnej hry Billa Naughtona vznikol film Alfie s Jude Lawom v hlavnej úlohe, ktorý by mohol zarobiť 8-10 miliónov dolárov. Na svoje si prídu priaznivci hudobného žánru a hlavne rapera menom Jay-Z vo filme Fade to Back. Zaujímavý zážitok by mohol v limitovanom počte kín priniesť film o láske s prvkami sci-fi It's All About Love, v ktorom sa v hlavných úlohách predstavia Joaquin Phoenix, Claire Danes a Pean Penn. Najnovší film Franca Zeffirelliho Callas Forever sa tiež bude hrať v obmedzenom počte kín. My sa môžeme tešiť na Votrelca proti Predátorovi, Kráčajúcu skalu, RRRrrrr!, Šťastné dni a Princa a mňa : ). Kiež by sa dalo na víkend teleportovať za veľkú mláku...

 


autor Matej Oravec 5.11.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.