PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Z noviniek mala Amerika na výber buď romantický remake Shall We Dance?, alebo bábkové, komiediálne-politicko ladené akčné dobrodružstvo Team America: World Police. Príbeh žraloka je už po tretí krát na vrchole rebríčka.

TOP 15. 10. - 17. 10. 2004
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Shark Tale DreamWorks 3. týždeň 22,0 mil 118,7 mil
2. Friday Night Lights Universal 2. týždeň 12,2 mil 37,8 mil
3. Team America: World Police Paramount 1. týždeň 12,1 mil 12,1 mil
4. Shall We Dance? Miramax 1. týždeň 11,7 mil 11,7 mil
5. Ladder 49 Buena Vista 3. týždeň 8,5 mil 53,7 mil
6. Taxi Fox 2. týždeň 7,8 mil 23,8 mil
7. The Forgotten Sony 4. týždeň 6,0 mil 57,1 mil
8. Raise Your Voice New Line 2. týždeň 2,7 mil 7,9 mil
9. The Motorcycle Diaries Focus 4. týždeň 1,7 mil 5,7 mil
10. Sky Captain ant the World of Tomorrow Paramount 4. týždeň 1,2 mil 35,8 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Shark Tale (Príbeh žraloka)
Oscar, malá ukecaná rybka, má ambíciu pohybovať sa v najvyšších spoločenských vrstvách. Lennymu, veľkému bielemu žralokovi, spôsobila citlivá povaha životný problém, ktorý drží vo veľkej tajnosti: je totiž vegetarián. Po tom, čo pravda vyjde najavo, stane sa Oscar následkom veľkej lži pochybným hrdinom. Napriek tomu sa práve vtedy Oscar a Lenny stanú dobrými priateľmi.

Ako režiséri sú pod filmom podpísaný Bilbo Bergeron, ktorý skúsenosti získal filmom The Road to El Dorado a Vicky Jenson, ktorá spolu s Andrew Adamsonom režírovala prvého Shreka. Herecké obsadenie filmu je naozaj hviezdne: Will Smith, Robert De Niro, Reneé Zellweger, Jack Black, Angelina Jolie a Martin Scorsese.

Tretí krát za sebou je Príbeh žraloka na prvom mieste. V tomto roku sa rovnaký kúsok podaril zatiaľ len Umučeniu Krista, koncom februára. 100 miliónovú hranicu prekonal Príbeh žraloka v piatok, čím nechal za sebou filmy ako Kurací úlet (106,8 mil.), Princ Egyptský (101,2 mil.), alebo Mravec Z (90,7 mil.). V treťom víkende klesol len o 29% na 22 miliónov dolárov. Doba ľadová, ktorá má takmer rovnaké výsledky klesla v treťom víkende o 40% na 18,1 miliónov a za 17 dní zarobila 116,8 miliónov. Príbeh žraloka zatiaľ zarobil 118,7 miliónov. Mohol by zarobiť 180-200 miliónov dolárov. Ale Pixarov The Incredibles sa blíži...

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 33%, imdb.com - 5,7/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B-, kinema.sk 7/10

Recenzia
Trailer
Oficiálna stránka
Stránka veselá asi ako film samotný. Ponúka krátke videosekvencie, informácie o jednotlivých hercoch a bonusom sú hry. Tak do toho, na čo ešte čakáte?

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Friday Night Lights
Mesto Odessa v štáte Texas už zažilo aj lepšie dni. Finančný bankrot sa podpísal pod nejeden život. Počas jesene sa toto mesto zmení na nepoznanie. Oči každého sú uprené na miestnych stredoškolských atlétov High Panthers of Odessa. Tréner Gary Gaines dovedie svojich zverencov na jeseň v roku 1988 pred vypredaný dvadsaťtisícový Ratliff štadión, kde sa v žiare svetiel plnia sny každého, kto ešte ostal v tomto meste.

Akčnú drámu podľa knihy H.G. Bissingera v produkcii Oscarového producenta Briana Grazera natočil Peter Berg, ktorý už natočil dva nie veľmi úspešné filmy: 6 pohrebov a jedna svadba (Very Bad Things) a Vitajte v Džungli (The Rundown). Poznať ho môžete ako Doktora Billy Kronka zo seriálu Chicago Hope a celkom veľkú postavu má vo filme Collateral.
 
Jedinou hviezdou vo Friday Night Lights ja Billy Bob Thorton ako kouč Gary Gaines. Nie je však vylúčené, že sa mená ako Lucas Black, Gerrett Hedlind, Derek Luke alebo Jay Hernandez už čoskoro stanú známe a zvučné.

30 miliónová dráma zarobila za prvé tri dni v 2 667 kinách úctyhodných 20,3 miliónov, čo tento film radí na tretie miesto najziskovejších futbalových filmov počas otváracieho víkendu. Najúspešnejším filmom je Roznášač vody (The Waterboy) 39,4 miliónov a Sezóna Titanov (Remember the Titans) 20,9 miliónov. Veľmi dobrým ťahom je uvedenie filmu s futbalovou tematikou pred začiatkom sezóny. Svoje urobil nápis na plagáte "Od producenta filmu 8 mile". 54% návštevníkov filmu bolo nad 25 rokov a 56% bolo mužov. 91% ľudí hodnotilo film ako výborný alebo veľmi dobrý, a 64% respondentov by film odporučilo.

V druhom víkende film klesol len o 36% na 12,2 miliónov. Za desať dní zarobil Friday Night Lights 37,8 miliónov a mohol by skončiť tak so zárobkom 60 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 81%, imdb.com - 7,2/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Všetko o filmu hneď v úvode vypovie Intro a slová ako sláva, úspech, húževnatosť a podobne. Stránka má 4 odvetvia. The Movie, Downloads, Media a Special Features. Hlavne kvôli tomu poslednému sa oplatí navštíviť túto stránku. 

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Team America: World Police
Skupina superhrdinov cestuje svetom a bojuje proti terorizmu a iným zlám. Gary Johnston, vychádzajúca hviezda na Broadwayi je donútená, aby v utajení preskúmala diktátora Kim Jonga II, ktorý porušil dohodu predávania zbraní hromadného ničenia teroristom. Tak či tak, musí Team America bojovať proti nepriateľom na všetkých stranách, zastaviť zlých chlapcov a zachrániť svet.

Trey Parker a Matt Stone sú chlapíci, ktorí stoja za kultovým seriálom South Park. 2 júla 1999 zaútočili ma kiná filmom South Park: Bigger, Longer and Uncut. Aj pod filmom Team America: World Police sú podpísaní ako scenáristi, režiséri a prepožičali svoje hlasy hneď niekoľkým postavám.

Len málo chýbalo k tomu, aby sa Team America umiestnila na druhom mieste, ale čísla sú neúprosné. 12,1 miliónov za prvý víkend je pre štúdio Paramount sklamaním. Do projektu investovali 32 miliónov dolárov a aj keď je jasné, že sa im peniaze vrátia, počítali s väčším zárobkom. Filmový South Park si počínal podobne - 11,3 miliónov počas otváracieho víkendu, 52 miliónov celkovo.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 76%, imdb.com - 7,8/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka

Stránku ozvučuje heroická hudba, vrtuľník a výstrely. Stránka má všetko a najlepšou zložkou je "clips", kde sú videá a interview s tvorcami. Pobaviť sa môžete na vytváraní vlastnej postavy Teamu America.


Shall We Dance?
Život ženatého právnika Johna Clarka dostane nečakaný spád, keď cez okno uvidí v baletnej sále krásnu učiteľku tanca. Rozhodne sa navštevovať hodiny tanca, aby ju spoznal lepšie. Radosť z tanca sa postupne dostáva do jeho života a John zisťuje, že práve tanec by mohol byť liek ako zachrániť manželstvo. A ešte k tomu sa blíži veľká súťaž Chicago Crystal Ball Dance Competition.

Režisér filmu Serendipity Peter Chelsom sa podujal režírovať remake ázijského filmu rovnakého názvu. Do hlavných úloh obsadil Richarda Gereho, právnika, ktorý podľahne učiteľke tanca Jennifer Lopez, a zachránil skomierajúce manželstvo so Susan Sarandon.

Len v 268 kinách sa v roku 1997 premietal Ázijský film Shall We Dance?, ktorý sa pre štúdio Miramax stal spiacim hitom so zárobkom 9,5 miliónov dolárov. V 1772 kinách sa od piatku premieta jeho americký remake za 50 miliónov. Film zarobil 11,7 milióna dolárov za víkend, čo by sa dalo prirovnať k zárobku filmu The Notebook. 13,5 miliónov za prvý víkend, 80,6 miliónov celkovo. Snáď sa filmom Shall We Dance? prenesie Jennifer Lopez cez svoje neúspechy (Gigli, Jersey Girl) a nadviaže na úspešnejšie filmy (Maid in Manhattan a The Wedding Planner)

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 48%, imdb.com - 5,40/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C+

Teaser
Trailer
Oficiálna stránka
Miramax príliš na stránky k filmu nedáva. Na tejto nájdete len príbeh, obsadenie a trailer.


Ladder 49
Pod dohľadom učiteľa a veliteľa Mikea Kennedyho sa v skúšobnej dobe stane z požiarnika Jacka Morrisona ostrieľaný veterán na Baltimorskej požiarnej stanici. Jack dosahuje úspechy v práci, ale jeho vzťah k manželke a deťom už nie je taký harmonický ako býval. Dôvod zamyslieť sa nad svojim životom dostane pri najhoršom požiare v jeho kariére, kde musí uväznený v budove čakať na veliteľa. Ako reflektuje svoj život, veliteľ Kennedy zúfalo koordinuje svoj tím, aby mohol Jacka zachrániť.

John Travolta hrá veliteľa Joaqiunovi Phoenixovi a Jacinda Barrett jeho manželku pod režisérskou taktovkou Jay Russella (Tajomstvo nesmrteľných, Môj pes Skip) podľa scenára Lewisa Colicka. Ten napísal aj scenár k filmu Malý svedok (Domestic Disturbance, 2001), v ktorom si John Travolta zahral hlavnú úlohu. Premiéra filmu na Slovensku zatiaľ nie je stanovená, v susednej Českej republike sa bude od 6. 1. 2005 premietať pod názvom Okrsek 49.

Ladder 49 postihol zarobil v treťom týždni 8,5 miliónov dolárov a celkový zárobok filmu je zatiaľ 53,7 miliónov dolárov. Ladder 49 by mohol zarobiť okolo 75 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 40%, imdb.com - 6,9/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B

Trailer, klipy TV spot (prvý a druhý), pohľad do ohňa, pohľad na film
Oficiálna stránka
Ľudia sa ma vždy pýtajú, aké to je vchádzať do budovy, z ktorej všetci utekajú. Odvaha je odpoveď. Stránka sa dá zahájiť výletom na požiarnu stanicu, pozrieť sa na každodenných hrdinov, stiahnuť si napríklad požiarny kalendár a dozvedieť sa všetko o filme od príbehu, cez tvorcov a hercov a po produkčné poznámky. Takto by mala vyzerať každá oficiálna stránka!

Minulotýždňovú novinku Taxi o najrýchlejšej taxikárke, ktorej šikovnosť za volantom a nadupané auto pomáha policajtovi v utajení dolapiť gang ženských bankových zlodejok s Queen Latifah a Jimmy Fallonom v hlavných úlohách postihol 36% pokles, ale na konte má tento 25 miliónový remake už 23,8 miliónov dolárov.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 85,9 miliónov dolárov, čo je o 13 percent menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
17 - 19 október 2003 The Texas Chainsaw Massacre 28,1 mil
18 - 20 október 2002 The Ring 15,0 mil
19 - 21 október 2001 From Hell 11,3 mil

Sarah Michelle Gellar sa pokúsi ako americká sestrička v Tokiu vystrašiť filmom The Grudge návštevníkov kín. Ben Affleck sa spolu s Christinou Applegate pokúsi prežiť vianoce vo filme Surviving Christmas. V limitovanom počte kín sa objaví film Alexandra Paynea Slideways, rovnako ako film Mikea Leigha Vera Drake. Podarí sa žralokovi po štvrtý krát za sebou dobiť prvé miesto?

 


autor Matej Oravec 22.10.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.