BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Prvého júla 2004 som zavítal do jedného z lepších novinových obchodov a jedným šmahom minul 299 Sk za Blokbaster s DVD Keana proroctví, 119 korún za Premiere s videokazetou Matrix Reloaded, 149 Sk ma vyšla nová Cinema a 160 korún stála francúzska Premiere s Harry Potterom na titulnej strane. 727 korún za štyri filmové časopisy. Je to veľa alebo málo?

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

V prvom mesiaci prázdnin k nám prichádzajú do kín dva filmy, ktoré by si určite nemali ujsť ani tí, čo chodia do kina len zriedkavo. Zhodou okolností sa oba začínajú na S a sú to pokračovania. Premiere a Blokbaster umiestnili na titulnú stranu Spider-Mana, Cinema Shreka

Ako prvý som zobral do rúk Blokbaster, a musím sa priznať, že som bol viac ako prekvapený. Zelená za Spider-Manom pôsobí príjemne veselo a pritom je to farba druhého veľkofilmu v tomto mesiaci, texty sú dobre napasované a ak by sa malo hlasovať o najlepšiu obálku Blokbasteru, tak by júlové číslo u mňa určite vyhralo. Shrek na Cineme akoby hovoril: "Tak čo už ste ma v dvojke videli, alebo sa ešte len pôjdete pozrieť?" Veta Spider-Mana z Premiere by mohla znieť: "What´s going on?". Zaujímavosťou je, že ak je na obálke veľký Spider-Man v malom okienku je Shrek (Blokbaster) a naopak (Cinema).

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Blokbaster má plných sto strán a prvé, čo som po letmom prelistovaní urobil bolo, že som začal hľadať tiráž. Čo sa stalo? Žeby zmenili tvorcov DTP a grafickej úpravy? Nie, len stačilo dať Kike a Zuzke trochu viac času a možností, aby sa ukázali. Najviac priestoru si snáď právom ukradol Spider-Man. Imrich Rešeta to zobral skutočne od piky a Radomír D. Kokeš ponúkol k druhému pokračovaniu všetko, čo sa len dá. Ďuro Červenák neznalcom priblížil malé dejiny filmového westernu. Portrét nesmrteľného Jean-Paula Belmonda pripravila Jana Krátká a Slovenský film z rokov 1950 a 1951 priblížil Peter Konečný. Na šiestich stranách sa rozprestiera rozhovor s Nicole Kidman, aj keď po určitej chvíli na mňa pôsobil nezaujímavo a nejaké to krátenie by pomohlo. Rozrástli sa portréty osobností a pribudla k nim aj Filmografia. Viac miesta článku rozhodne pomohlo. Martin Pomothy pripravil portrét Tobey Maguirea a Petr Siska sa pozrel na zúbky Drew Barrymore. Novinkou je stránka s rubrikou My redaktori a naše najobľúbenejšie filmy. Sedem redaktorov na stránke, desať v tiráži, ale možno bude mať text pokračovanie a možno sa aj podarí napraviť chybičku s vymenenými fotografiami Ďura Červenáka a Adriána Žišku. A možno nie. Najväčšou novinkou sú filmové karty, ktoré sú veľmi podobné tým, čo vychádzali v Cineme. Na, to, aby si ich čitatelia vystrihovali a zakladali by mohli mať posledné dve strany väčšiu gramáž papiera a perforácia (ako vo francúzskej Premiere) by sa určite stretla s kladnou odozvou. Je mi ale jasné, že potom by už poriadny slovenský filmový časopis nemohol stáť iba 69 korún.

České mesačníky sa tento mesiac zameriavajú hlavne na najfilmovejšiu udalosť roku - Medzinárodný filmový festival Karlove Vary. Ten je už síce za nami, ale kto tam bol, tomu články určite pomohli k lepšej orientácii. Cinema potvrdzuje "českosť". Medzi päticu Next Generation zaradila dvoch domácich nádejných hercov a 48 nových českých filmov je obdoba polročného výhľadu (Vesmírna odysea) amerických filmov. Pri Shrekovi ma dosť pobavil rozhovor s ním samotným. Je to určite fajn chlapík a rád by som sa s ním stretol : ). K Spider-Manovi je portrét Tobey Maguire (koľkými spôsobmi sa dá vyrozprávať príbeh o sto dolároch, ktoré dala Tobeymu jeho matka?). V krátkosti, ale zato veľmi pútavo sa v Cineme dočítate o Cannes 04. Druhý portrét je venovaný dáme - Fanny Ardantovej, tretí Frankovi Ozovi. Raz, dva, tri je komédia, ktorá si určite zaslúži zaradenie medzi legendárne filmy a keďže som ju nevidel, po tomto článku by som to veľmi rád napravil. Medzi kult bola zaradená scéna z filmu Kulový blesk. Hoci titulka láka aj na zdarma vstupenku do kina, budete ju hľadať len márne. Pravdepodobne je určená len pre český trh, čo je škoda, pretože 149 korún nie je zanedbateľný peniaz a niekto radšej pôjde do kina, ako si kúpi práve Cinemu. Veľkou úpravou prešla oficiálna stránka časopisu. Je prehľadnejšia na prvý pohľad zaujímavejšia, ale množstvo údajov sa z nej akosi vytratilo.  

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

To, čo ponúka Blokbaster k predplatnému sa zrazu dostalo takmer do každej domácnosti. Prvý diel Matrixu priniesla na videokazetách Cinema v čísle 5/2003 (v rovnakom mesiaci prišla Premiere s dokumentom o nakrúcaní, tričkom, nápojom a okuliarmi), druhý diel za veľmi nízku cenu 119 Sk, práve predáva červencová Premiere. O Spider-Manovi prináša aj Premiere veľmi rozsiahly materiál. Nech čítam čokoľvek, najlepší bol ale aj tak program venovaný Spider-Manovi na MTV. Obraz je obraz, zvuk je zvuk. Teraz opäť začnem výpočtom, aké špeciálne články sa v Premiere nachádzajú. Ako jediná z uvedených časopisov ponúka článok ku Shrekovi, dalo by sa povedať, že aj článok Krotitelé duchů je trochu spätý so Shrekom. Premiere ako jediná reaguje na aktuálnu proti Bushovskú tému rozhovorom s dokumentaristom Michaelom Mooreom. Pri príležitosti uvedenia voľného pokračovania filmu Hriešny tanec do kín, zaraďuje jeho prvý diel do rubriky Retro. K filmu Stepfordské paničky ponúka vtipnú dvojstranu pod názvom "Městečko" a hoci neviem k čomu patrí článok "Ty vado!", (najskôr to bude Spider-Man 2), ide o veľmi zaujímavé čítanie a asi aj najlepší článok časopisu.

Určite vám, pozorným čitateľom neuniklo, že recenziám sa venujem len veľmi málo. Je to z toho dôvodu, že recenziu beriem ako názor redaktora a pokiaľ si za ním stojí a vie si ho obhájiť, nemám proti tomu nič. Ale ak by vás ale práve táto téma zaujímala, tak si kliknite na stránky fantomfilmu, alebo rovno na tento článok. Rozhodne stojí za prečítanie.

 


autor Matej Oravec 13.7.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.