KOľKO VÁŽI KINEMA?

KOľKO VÁŽI KINEMA?

článok



Vladimír Kurek

21 gramov je mimoriadne rafinované dielo. Pripomína mi orientálnu tanečnicu, ktorá svojimi pohybmi dokonale klame diváka. Máte pocit, že sa obnažuje, že je z rôsolu, potom, že je pevná ako slonovinová kosť a tajomná ako kabala.

21 gramov je príbehom troch životných osudov, ktoré sa bolestivo a priam fatalisticky pretínajú. Jeden osud sa ukončí, aby druhý pokračoval a tretí - prostredník, dejateľ, trpí následkami.

Vďaka svojej zložitej (ale zároveň intelektuálne uchvacujúcej) forme striedania epizód, ktoré sa pohybujú nielen na horizontálnej osi (medzi troma protagonistami), ale i na vertikálne osi (v čase) a to všetkými smermi, zdanlivo zmäteným spôsobom rozpráva pomerne jednoduchý príbeh. Najmä v prvej časti je napätie diváka absolútne, pretože hľadanie súvislostí medzi objavujúcimi sa kúskami puzzle je úloha pre pozorného a vnímavého diváka.

Číre intelektuálske potešenie z hľadania a skvelé herecké výkony hlavných predstaviteľov radia tento film medzi vrcholy tohto slovenského filmového roka. Výkon Benicia Del Tora je tak silný, že čiastočne prekrýva ostatné postavy. Jeho fatalistický konvertita, ktorý v zúfalstve upadá do vnútornej prázdnoty je dokonalý.

Pozornosť aká sa (ne)ušla tomuto filmu na posledných Oscaroch, je až absurdná. Dovolím si malé pripomenutie a porovnanie s Mystic River (Tajomná rieka). Pasáž z MR kde sa Sean Penn rozpráva (po vražde) so svojou manželkou možno formálne, ideovo i obsahovo porovnať s pasážou kde Melissa Leo presviedča svojho manžela (Del Toro), aby sa nepriznal k havárii. Je to porovnanie prázdnoty s obsahom.

21 gramov je rafinované dielo. Tak veľmi rafinované, že láka k nadinterpretácii a k snahe o "matrixovské" splynutie s každým jedným obrazom. Myslím, že netreba preceňovať obsah, ktorý je pôsobivým popisom správania sa ľudí v kritických chvíľach a hľadať v ňom viac než je. I tak je toho mimoriadne veľa.

Hodnotenie: 10/10

Koľko váži Kinema? Koľko váži Kinema? Koľko váži Kinema?

Adrián Žiška

21 gramov je dôkazom toho, ako pomerne jednoduchý príbeh vďaka netradičnej, ale do detailu premyslenej forme spracovania môže získať punc originálnej výpovede. Režisér Alejandro González Ińárritu svojím najnovším príbehom o "láske, nenávisti, nádeji, osude, smrti ale hlavne živote" zašiel v rozbíjaní tradičného spôsobu narácie ešte ďalej ako pri svojom prvom filme Amores Perros - Láska je kurva. V porovnaní s ním v 21 gramoch narušil tak jednotu miesta (neustále prelievanie rozprávania príbehu z pohľadu ústredných  postáv) ako aj jednotu času (sprehádzanie časových rovín). Výsledkom tohto časovo nechronologicky usporiadaného a vzájomne prepleteného trojpríbehu je fascinujúce puzzle, ktoré núti divákovu myseľ angažovať sa v každom jednom zábere. A aj napriek skutočnosti, že s približujúcim záverom sa časové skoky postupne linearizujú do prirodzenej časovej postupnosti, príbeh a jeho postavy vás ani na chvíľu neprestanú nudiť. Leví podiel na tom majú herecké výkony ústrednej trojice predstaviteľov, ktoré sú jedným slovom famózne. Vďaka ich bravúre pred vami na plátne defilujú skutočné postavy, ktoré s dokonalou presnosťou vykresľujú realistické chovanie v krajne vypätých situáciách bez seba menšieho náznaku akéhokoľvek prehrávania.

Pôsobivosť konania ako aj osudovú fatalitu hrdinov napomáha dokresliť strihová skladba, vo veľkej miere využívajúca techniku tzv. "jump-cuts" (objekt je snímaný pod rôznym uhľom a veľkosťou záberu bez štandardného strihania do protipohľadu) ako i viacero originálnych spôsobov kompozície obrazu vo vypätej dramatickej situácii (napr. scéna, kde sa Christina v nemocnici dozvie o smrti svojich najbližších - kamera sleduje reakciu jej sestry, pričom tento obraz podkresľuje hysterický plač Christiny na pozadí). Ďalším výrazným kladom je komorné hudobné podfarbenie (jeden výrazný motív), dráždivá, miestami mierne disharmonická ruchová stopa ako aj skvelá kamera, ktoré presne zvolenými filtrami výrazne podfarbuje náladu jednotlivých záberov.

21 gramov vraj váži ľudská duša čo v praxi predstavuje úbytok hmotnosti tela v čase jeho smrti. Je na každom z nás, či tomu uveríme alebo nie. Rovnako si každý musí sám nájsť odpoveď na otázku "koľko v skutočnosti váži 21 gramov?". Osobne si myslím, že okrem iného je to aj váha mimoriadne kvalitnej snímky so silným príbehom a provokujúcou (smerom k našim mozgovým závitom) formou, ktorého fyzická hmotnosť je zanedbateľná v porovnaní s nezabudnuteľným diváckym zážitkom, činiacim tak z neho jeden z najsilnejších a najpôsobivejších hraných filmov posledných rokov.

Hodnotenie: 10/10

Koľko váži Kinema? Koľko váži Kinema? Koľko váži Kinema?


Ľudmila Ontkaninová

Neviem, či dokážem objektívne zhodnotiť snímku 21 gramov, pretože tento film ma dostal. Ale ja som mu veľmi rada podľahla a nechala sa vtrhnúť do osudov troch prostých ľudí, ktorých životné dráhy sa v jednej chvíli pretnú. Mexický režisér Alejandro González Ińárritu so svojim zaujímavým režijným poňatím vytvoril film s výborným scenárom, nádhernými scénami a s bezpochyby excelentnými hereckými výkonmi tria Sean Penn, Naomi Watts a Benicio Del Toro. Ińárritu sa nikam neponáhľa, núti nás roztočiť svoje mozgové závity a vy to bez nátlaku urobíte, pretože odpovede na základné otázky o láske, šťastí, nenávisti, smrti, pomste, viere si musí každý nájsť sám. Svojim príbehom v nás prebúdza hlboké vnútorné emócie, ukazuje momenty zo života so všetkou krutosťou, akú môže život priniesť. A práve to je pre mňa silou tohto snímku. V tichosti si uvedomíte, že ten váš nudný, všedný a stereotypný život je vlastne tak nádherne bezpečný a jednoduchý.

Hodnotenie: 10/10


Matej Oravec

Vždy, keď film dostane najvyššie možné hodnotenie, pristupujem k nemu s väčšími obavami ako k tomu, ktorému niečo k plnému počtu chýba. Lenže tento film som videl v Českej republike skoro pred pol rokom, ešte pred tým, ako som si o tom stihol prečítať akékoľvek hodnotenie. 21 Gramov ale iné hodnotenie ako desať z desiatich jednoducho nemôže dostať.

Najlepšie je, že čím Ińárrituov film pozerám viackrát, objavujem v ňom neustále niečo nového, vynárajú sa nové spojitosti a z hereckého výkonu všetkých hercov by sa mohla napísať príručka pre školy herectva. Všetky profesie do seba zapadajú rovnako ako prvky diela.

Pri filme ako 21 gramov sa nedá odpovedať "o čom to je?". Teda vlastne dá, ale jediná odpoveď by znela "to musíš vidieť". A hlavne je treba vidieť scénu samotnej zrážky, ktorá je neskutočne dobre vystupňovaná a pritom z nej nie je ukázané takmer nič. Ten obraz s chalanom, ktorý "odfukuje" listy, sa navždy vryl do mojej pamäti.

Hodnotenie: 10/10

Koľko váži Kinema? Koľko váži Kinema? Koľko váži Kinema?

Jano Hušták

Pri 21 gramoch sa mi asi prvýkrát chcelo odísť z kina kvôli tomu, že bol film príliš dobrý. Aby som to upresnil: veci, ktorými sa Alejandro González Ińárritu zaoberá, sú také osobné, a preberá ich s takou presnosťou a úprimnosťou, že som pocítil rozpaky zo svojej vlastnej prítomnosti. Ako keď si na zastávke nechtiac vypočujete priveľmi osobný rozhovor.

Príbeh je prvotriedne spracovaný. Do celkovej stavby scenára aj do jednotlivých záberov išlo kvantum práce a srdca - na výsledku to aj vidno. Podanie príbehu je napriek poprehadzovanému časosledu veľmi konzistentné (po slovensky: drží pokope). Apropos, časosled - nepochybne sťažuje sledovanie filmu, no zároveň zdôrazňuje rozhodnutia a pochybnosti, ktorým musia jednotlivé postavy čeliť, a tým pádom k príbehu pasuje a má svoje opodstatnenie.

Jedinou slabinou 21 gramov je azda to, že celá mozaika osudov nakoniec do seba zapadá príliš dobre a prezrádza tak existenciu "vyššieho umeleckého zámeru" (v reálnom živote vždy ostane kamienok alebo dva navyše - tu nie). Nebudeme to však Ińárritovi zazlievať, pretože svoj zámer aj plní na sto percent.

Pri premýšľaní o tomto filme sa mi vynárajú paralely s nedávno uvedeným dielkom Muž, ktorý zabil. Obe snímky sa zaoberajú podobnými témami (vina, zliepanie pobabraných životov) a oba sa podľa mňa oplatí vidieť, ale práve odvaha tvorcov posúva 21 gramov o triedu vyššie.

Hodnotenie: 10/10


Peter Konečný

Ak čakáte, že napíšem niečo iné, čo ešte nebolo povedané, sklamem vás. Ale len z časti. Budúci týždeň sa totiž na Kineme objaví hlbšia analýza 21 gramov od Adriana, na ktorej som si dovolil mierne participovať. Zatiaľ teda len odporúčanie: ak ste ešte neboli v kine, určite si nájdite čas. Stojí to za to...

Hodnotenie: 10/10

 


autor redakcia 31.5.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.