PROFIL: BENICIO DEL TORO

PROFIL: BENICIO DEL TORO

článok



Na svete je mnoho hercov, ktorí sa podivuhodnými zhodami náhod stali slávnymi takmer cez noc. Sú aj takí, ktorí si svoj úspech museli poctivo vydrieť. O to viac si ceníme ich prácu. Jedným z nich je aj pán Herec Benicio Del Toro.

Narodil sa 19. februára 1967 v Santurce, Puerto Rico v právnickej rodine. Jeho prvé herecké úlohy zinscenoval sám život. Pokúšal sa udržiavať úsmev na tvári svojej matky, ktorá bojovala s dlhou a zákernou chorobou. Svoj boj prehrala, keď mal Benicio iba 9 rokov. Sám Benicio tvrdí, že jej smrť prijal dobre. "Ak sa vám niečo také prihodí v tak ranom veku, beriete to ako fakt. Je to ako súčasť života." Benicio vyrastal so starším bratom Gustavom. Nemali počítač ani žiadne elektronické hry. Ich zábavou boli vlastné predstavy. Rojčenie ovplyvnilo Benicia do ďalších rokov a dodnes to uvádza ako svoju záľubu.

Benicio nebol vzorným žiakom. Študoval na katolíckej škole v Puerto Rico a mal neustále problémy s kňazmi a mníškami. Dostal nálepku problémového žiaka, ktorý vyrába problémy. Len málo učiteľov dokázalo rozoznať, čo za chlapca sa skrýva pod maskou, ktorú si nasadil. Príčina jeho správania bola prozaická - rodinné problémy. Nerozumel s prísnym otcom, ktorý sa navyše znovu oženil a nedokázal výjsť ani s jeho druhou ženou. A tak mu otec dovolil študovať v Spojených štátoch.

Táto zmena mu prospela. V internátnej škole v Pennsylvanii sa rýchlo naučil anglicky. Hrával basketbal, venoval sa hudbe a  objavil výtvarné umenie. No ani to nepomohlo, aby si so sebou nedoniesol aj svoju povesť problémového dieťaťa. Zaplietol sa do lúpeže. Kariéru kriminálnika zavesil na klinec možno aj vďaka herectvu. Učarovalo mu na strednej. Získal úlohu v hre, ktorú organizovala škola. Rozhodol sa, že sa stane hercom a odišiel študovať do New Yorku herectvo, hoci jeho rodina chcela, aby pokračoval v rodinnej tradícii a stal sa právnikom. "Šokovalo ich, keď zistili, že by som sa chcel stať hercom. Nikto z nich nikdy nemal nič spoločné s filmom. Herci im pripadali ako mimozemšťania." A tak im Benicio radšej o svojich plánoch klamal. Otec si myslel, že dva roky venoval poctivému štúdiu práva, zatiaľ čo on sa odsťahoval za bratom do Los Angeles, kde sa mu podarilo získať štipendium na prestížnej škole Stelly Adlerovej - Stella Adler Conservatory of Acting. Aby pokryl svoje výdavky, pomáhal budovať divadlo na konzervatóriu. Po dvoch rokoch sa mu pošťastilo hosťovať v televíznom seriály Miami Vice. To ho motivovalo, ale získať ďalšie úlohy nebolo ľahké. Benicio však nepatril k tým, ktorí sa ľahko vzdávajú. "Keď som sa rozhodol stať sa hercom, nikdy som si nedával lehoty, dokedy sa tak stane. Nikdy som nepovedal že to skúsim na päť rokov a ak to výjde, tak dobre a ak nie, tak skúsim niečo iné. Nechápal som to týmto spôsobom. Herectvo je pre mňa ako manželstvo." 

Profil: Benicio Del Toro Profil: Benicio Del Toro

Jeho prvou úlohou bola rola "Duke the Dog-Faced Boy" vo filme Big Top Pee-Wee (1988). Mihol sa popri Krisovi Kristoffersonovi (ten charizmatický dedko z filmu Blade). Lepšie to už bolo s postavou záporaka Daria v bondovke Povolenie zabíjať (Licence to Kill, 1989). Benicio bol najmladším hercom, ktorý stvárnil podliaka bojujúceho proti Bondovi. Mal v tom čase len 22 rokov. Pri natáčaní scény s nožmi, kde sa bil s Bondom v podaní Timothy Daltona sa vraj vžil do úlohy natoľko, že svojho súpera nechtiac poranil.

V ďalších rokoch si postupne zvyšoval svoj herecký kredit v mnohých snímkach. Objavil sa vo filme Seana Penna Vyvrheľ (The Indian Runner, 1991), v dobrodružnej dráme o známom moreplavcovi Krištof Kolumbus (Christopher Columbus: The Discovery, 1992) po boku Marlona Branda, Toma Selleca a Catherine Zeta-Jones. S Johnom Cusackom si zahral v komédii Money for Nothing (1993) a výborné kritiky získal po uvedení filmu Petra Weira Bez strachu (Fearless, 1993),  ktorý rozpráva príbeh muža (Jeff Bridges), postihnutého traumou z prežitej leteckej katastrofy. Zaujal aj svojim výkonom (ako inak, vo vedľajšej úlohe) v jednom z mnohých krimitrilleroch 90. rokov Čínsky mesiac (China Moon, 1994).

V satire z prostredia Hollywoodu Buddy Factor (Swimming with Sharks, 1994) sa stretol s hercom Kevinom Spacey. Aj v ďalšom projekte pod taktovkou režiséra Bryana Singera Obvyklí podozriví (The Usual Suspects, 1995) spolupracoval s týmto hercom. Tento film z prostredia podsvetia so šokujúcou záverečnou pointou sa považuje za prelomový u oboch hercov. "V porovnaní s filmami, ktoré som doteraz natočil, Obvyklí podozriví boli veľkou šancou. Okrem toho ide o dobrý film, ktorý zarobil dosť na to, aby ma začali ľudia rešpektovať ako herca a vážiť si moju prácu." Zatiaľ čo Spaceymu vyniesol film Oscara za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe, Benicio sa musel uspokojiť s ocenením Independent Spirit Award, ale dostal sa viac do povedomia diváka.

Profil: Benicio Del Toro Profil: Benicio Del Toro

Kým sa Benicio dopracoval k hlavnej úlohe, stihol za jeden jediný rok účinkovať v štyroch filmoch. Nebol dosť koncentrovaný na každú z týchto úloh, preto sú aj jeho výkony rôzne. Ale scenáre začali byť lepšie a zaujímavejšie. Hlavne životopisný film Basquiat (Basquiat, 1996) o geniálnom grafitti umelcovi čiernej pleti Jean Michel Basquiat. Ide o drámu so skvelým obsadením, ktorá pomohla Beniciovi k ďalšiemu oceneniu Independent Spirit Award za stvárnenie basketbalistu Bennyho Dalmaua. Ďalšími filmami boli thriller Tonyho Scotta Fanatik (The Fan, 1996), Pohreb (The Funeral, 1996) a nie príliš vydarená dráma Jazda načierno (Joyride, 1996) so začínajúcim Tobey Maguirom.

Takmer desať rokov mu trvalo, kým sa dopracoval k hlavnej úlohe. Začarovaný kruh s vedľajšími úlohami prekročil s filmom Vydierači (Excess Baggage, 1997), v ktorom mu bola partnerkou (a zároveň producentkou filmu) Alicia Silverstone. Rozpačitá komédia s fingovaným únosom, ktorý sa náhodou stane reálnym neurobila žiadnu veľkú dieru do sveta. Lepšie to už bolo s komédiou legendárneho režiséra Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998). Paranoidný novinár v podaní Johnnyho Deppa a nevypočitateľný právnik Benicio Del Toro pod vplyvom drog vyčíňajú v meste neresti Las Vegas. Kvôli tejto úlohe pribral Benicio dvadsať kíl. Podal vynikajúci výkon a neuveriteľne sa stotožnil so svojou úlohou.

Vlastne, to on vedel vždy dobre. Stopercentne sa stotožniť s postavou a prežívať ju naplno, ako keby bol takým odjakživa. Konečne si to všimli aj ľudia z Americkej filmovej akadémie a tak za vedľajšiu úlohu vo filme Stevena Soderbergha Traffic - aféry (bez)mocných (Traffic, 2000) získal Oscara. Tri príbehy zo sveta drog, ktoré spolu vytvárajú geniálny scenár. Soderbergh si nekládol servítku pred ústa a to mu vynieslo Oscara za réžiu, oprávnene aj za scenár a strih. Najlepšou snímkou sa však Traffic nestal, toto ocenenie mu vyfúkol Gladiátor. V roku 2000 sa herecky podieľal ešte na dvoch filmoch, zahral si postavu gangstra "Franky Four Fingers" v úspešnom filme Guya Ritchieho Podfu(c)k (Snatch, 2000) a v kriminálke Únosci (The Way of the Gun, 2000), kde zosobňuje zlodejíčka, ktorý si mieni zarobiť na penziu únosom tehotnej ženy, čakajúcej potomka s veľmi zazobaným chlapíkom.

Profil: Benicio Del Toro Profil: Benicio Del Toro

Druhú spoluprácu so Seanom Pennom, ktorý si sadol na režisérku stoličku započal vo filme Prísaha (The Pledge, 2001) po boku Jacka Nicholsona. Ďalšou výzvou bol film Štvanec (The Hunted, 2003), v ktorom si zahral psychicky narušeného člena špeciálnej jednotky, veterána kosovskej vojny. Jediný, kto mu môže pomôcť je jeho veliteľ, ktorého stvárnil ďalší uznávaný herec Tommy Lee Jones. Svoje kvality naplno predviedol Benicio v snímke, ktorá toho času prichádza do naších kín 21 gramov (21 Grams, 2003), čo mu opäť vynieslo nomináciu na Oscara - herec vo vedľajšej úlohe. V dráme režiséra Alejandra Gonzáles Inárrita (Amores Perros) citlivo stvárnil bývalého trestanca Jacka Jordana, pre ktorého je najdôležitejšia jeho rodina, ale i láska k Bohu, ktorá podstúpi ťažkú skúšku po tom, čo zapríčiní smrť troch nevinných ľudí. Jeho herecký výkon silne konkuruje ostatným hviezdam Sean Pennovi a Naomi Watts.

V budúcnosti ho budeme môcť vidieť v životopisnom filme Che (Che, 2005), na ktorom opäť spolupracuje s režisérom Stevenom Soderberghom. Film zachytáva život slávneho kubánskeho revolucionára Che Guevaru. Nakrúcať by sa malo začať v lete. Okrem Del Tora si v ňom zahrá aj Benjamin Bratt, Javier Bardem a Franka Potente. Film je ohlásený na rok 2005.

Benicio Del Toro žije staromládeneckým životom. Naposledy sa médiami prehnala správa, že si užíval na party s 19-ročnou hviezdičkou Scarlett Johansson a to priamo v hotelovom výťahu. Aj to je sláva. Benicio si však na slávu nepotrpí, snaží sa ostať pri zemi. "Keď sa stanete hviezdou, je ľahké uveriť, že ste Superman. To vás poblázni. Preto nekladiem na slávu dôraz. Nevešiam si vlastné fotografie na stenu. Môžete si myslieť, že ste superhrdina, ale v tom momente máte problém." 

 


autor Ľudmila Ontkaninová 26.5.2004
  • Ako vzniká tragédia? (08.06.2004 1:48:56)
  • Film zmenil reč (07.06.2004 23:04:03)
  • Koľko váži Kinema? (31.05.2004 18:27:08)
  • 21 gramov (27.05.2004 15:25:29)
  • Rekviem za sen, Fontána, 21 gramov či Veľká nádhera na Pohode 2018 (29.01.2018 11:32:11)
  • Režijný debut scenáristu Babel a 21 gramov (18.10.2007 10:48:10)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dráma
    Minutáż˝: 125 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.