BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Takmer celý svet počas veľkonočných sviatkov skloňuje vo všetkých pádoch Krista a jeho umučenie, ktoré na plátna kín previedol Mel Gibson. A predsa ani jeden z mesačníkov ho neumiestnil na titulnú stranu.

U Cinemy, ktorá vyšla ešte koncom marca je to celkom pochopiteľné. Na titulnú stranu dala herca Jana Budaře z filmu Mistři!. Jan sa do českej kinematografie zapísal postavou Standy Pichlíka z filmu Nuda v Brně, za ktorú získal Českého leva. Toho druhého získal za scenár.

Blokbaster bol v predaji ešte pred Premiere. Premiere má štvrté narodeniny, čo chcela pravdepodobne osláviť spolu s čitateľmi (okrem druhého filmového maratónu) priloženou videokazetou The Matrix Reloaded (MiniPremiere). V Bratislavských stánkoch som aj napriek nálepke VHS alebo DVD videl len DVD Takmer dokonalý zločin a Memento, ktoré už asi aj tak všetci majú. Teraz keď mám pred sebou všetky tri časopisy, nemôžem sa ubrániť otázkam: "Prečo je na titulnej strane Blokbasteru čiernobiela fotografia Vigga Mortensena? Nemohla tam byť presne tá, ktorá je v portréte? Nezaslúžil by si viac titulku Jack Nicholson, ktorého film Milovať je zábavné dostal o jednu hviezdičku viac ako Mortensenov Oceán ohňa?" Na tieto otázky si neviem odpovedať, ale viem si to predstaviť.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Aprílová Cinema by mohla dostať prívlastok "plná cien". Nie že by ich rozdávala, ale prináša reportáže z Českého leva, Berlinale a Oscara. Doporučil by som článok Ondřeje Vosmíka Český lev ´03 na tenkém ledě, pri ktorom si opäť pripomeniete vrcholné okamžiky Leopolda Šamila. Šéfredaktorka Iva Hejlíčková popísala veľmi príjemným spôsobom Berlínske Berlinale 2004 a vôbec nemusela pridávať podtitul "očami šéfredaktora". Oscarový denník Ani Geislerovej s názvom - Jak jsme nepotkali Oscara - je opäť veľmi príjemným čítaním a vôbec mi nechýbali výsledky v iných kategóriách (ktoré Cinema prináša na predposlednej strane). Ani o jednu z udalostí mesiaca nezavadila Premiere ani omylom. Blokbaster zhodnotil Oscara zmieňovanými očami šéfredaktora, Berlinale iným pohľadom priblížil Miloš Ščepka. Český lev nula bodov.

Passion
Cinema má na titulnej strane až kričiaco napísané "Mel Gibson ukřižoval Ježíše. Pravá víra nebo provokace? Tržby 200 milionů $!". Tešil som sa na nejaký ten článok o provokácii a viere, ale nie je tam. Z filmových časopisov má Cinema toho o Umučení Krista najmenej. Recenzia nie je tak celkom recenziou. Michal Šobr sa len z rýchliku pozrel na celú situáciu okolo toho kontroverzného filmu. Pripojený je portrét Jima Caviezela. Čo sa týka recenzie šéfredaktora Blokbasteru, na tú si urobte vlastný názor, pretože si uvedomujem, že by som nemohol byť nestranný. Brunov sa vo svojom filmovom kútiku zaoberá zárobkom filmu. Zaoberáme sa ním viacerí, len on to napísal. K téme o Kristovom umučení do Blokbastru písal článok Radomír D. Kokeš. Článku samotnému nie je čo vytýkať, ale na výčitky ku grafickej úprave by musel vzniknúť samostatný článok. To Premiere si za články a recenziu môže pokojne stúpiť na prvé miesto. Grafika, text, recenzia a Umučenie Jacksona Tomáša Baldýnskeho prevyšuje všetko, čo si len dokážete predstaviť.

Christina Ricci
Portrét tejto herečky sa nachádza aj v Cineme aj v Premiere. Už prvé mínus u mňa získala Cinema za príponu - ová. Aj keď je Christina Ricci v článku Premiere už Ricciovou, nebije to do očí tak ako palcový titulok. Oba články po prečítaní vyzerajú akoby ich písala jedna osoba, ale svoje mínus neguje Cinema o niečo podrobnejším portrétom. Ale s portrétmi v Blokbastri sa nedá porovnávať.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Český film
Druhou najväčšou udalosťou v susednej krajine je prvý český "zombie-film" Choking Hazard. Priznám sa bez mučenia, že mi táto téma netrhá žily, ale v tomto prípade si to Cinema s Premiere pekne podelili. Cinema ozrejmuje zombie ľuďom ako som ja a Premiere má denník z natáčania tejto hororovej komédie. Znalci mi určite názor vyvrátia, ale k tejto téme priradím aj článok, pod ktorým je podpísaný MovieFreak (nepíše si náhodou celý Blokbaster sám šéfredaktor?) Filmové masakre... čímkoľvek, čo bolo po ruke. Mne príde absolútne zbytočný.

Nezabúdame na retro legendu
Čo sa týka pohľadov do minulosti na filmy a hercov, na ktorých sa nezabúda mi vychádza najlepšie Premiere. So svojim retrofilmom Dobrodružstvo Barona Prášila sa drží témy, pretože do českých kín prichádza dokument o Gilliamovom nedokončenom filme Muž, ktorý zabil Dana Quijota s názvom Stratení v La Mancha. Cinema v legende prináša Karla Högera, ktorý asi už ťažko niečo povie mladšej generácii. To už je na tom lepšie Catherina Deneuve v Blokbastri. Do tejto rubriky by som zaradil aj seriál Petra Konečného o Slovenských filmoch.

Rozhovory
Premiere, ktoré upútava titulnou stranou na pokračovanie Tarantinovho filmu Kill Bill 2 obsahuje super rozhovor s maniakom z videopožičovne. Cinema nezaostáva a na dodatočne ohlásenú premiéru prináša rozhovor so samotným Billom Davidom Carradineom. Ale Slovákov čaká ešte úmorne dlhá doby, kým sa Kill Bill 2 dostane do našich kín. Cinema teraz poľavila (a myslím to v dobrom) v rozhovoroch. Nachádza sa tu ešte Terry Gilliam, ktorého vyspovedali Alena Prokopová a Petr Šaroch a mini rozhovor s Annou Geislerovou. Blokbaster má tri rozhovory, z toho jeden rýchlovkový (pod ktorým nie je nikto podpísaný), potom s Jackom Nicholsonom a Stephenom Frearsom od Miloša Ščepku.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Recenzie
V hodnotení filmov sa najviac líšia recenzenti pri už spomínanom Umučení Krista. Takmer všetky periodiká sa zhodli na hodnotení filmu Stvorení pre lásku, ale samozrejme si na všetko treba urobiť vlastný názor. Každému vyhovuje iný film, iný štýl recenzie, iný recenzent.

A inak...
Zaujímavé poznatky prináša v článku Dnes nepromítáme - Petr Bélek jr., čo dodáva časopisu Cinema ozajstnú prestíž filmového časopisu, ktorý sa najviac zo všetkého zaujíma o Český film. Radomír D. Kokeš si pre Blokbaster vzal do parády Nespútanú príšeru Scooby-Doo. A Najviac toho vždy prináša Premiere. Nádherný článok Barbory Šťastnej Harry Potter a väzeň z Azkabanu, portrét Johnnyho Deppa, článok Koňská opera k filmu Oceán ohňa, Priatelia v Hollywoode k filmu Riskni to s Polly, Zámek hrôzy reality, s. r. o.

Zmenou v oblasti počtu strán prešiel Blokbaster v rubrike televízia, aj program kín sa zúžil na tri strany, ale stále toho ponúka viac a viac v rámci možností. Viac zmien mi do očí nebije. Nebije, tak ako grafika, na ktorej sa dá žiaľ stále popracovať.

POZOR SÚŤAŽ!
Ak napíšete na mail
pkonecny@kinema.sk odpoveď na otázku: "Ako sa volá film na DVD, ktorý je súčasťou aprílového čísla Blokbasteru?", máte možnosť vyhrať jedno z troch čísel aj s prílohou. Deadline 16.4. 2004.

 


autor Matej Oravec 9.4.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.