BRATISLAVSKÝ FESTIVAL PONÚKA 200 FILMOV

BRATISLAVSKÝ FESTIVAL PONÚKA 200 FILMOV

článok



Možno si pamätáte na začiatky Medzinárodného filmového festivalu Bratislava pred piatimi rokmi. Jedni tento nápad prijali s nadšením, iní so skepsou. Tí, čo pochybovali o jeho schopnosti udržať sa, asi nemali pravdu. Ani tohtoročná bratislavská jeseň totiž o Medzinárodný filmový festival nie je ukrátená. V piatok organizátori slávnostne otvoria jeho piaty ročník. Od svojho vzniku festival viackrát menil miesto - možno si pamätáte, že začínal v Istropolise, potom sa presťahoval do Polus-u a tento rok po prvý raz zakotvil v petržalskom Auparku. Záujemcovia tu do 6-ho decembra uvidia takmer dve stovky filmov doslova z celého sveta. Rozdelené sú do niekoľkých sekcií, pričom oproti predošlým rokom pribudli dve nové- sekcia krátkometrážnych a veľkoformátových filmov. Tie druhé spomínané neuvidíte v Auparku, ale v kine Orange Imax v Avion Shopping Parku. Programový riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu Peter Nágel za svoje filmové tipy označil v podstate totožné snímky, aké nájdete v článku Desať filmových tipov MFF Bratislava. Nebudeme sa teda opakovať a na festival sa teraz pozrieme z trošku iného pohľadu.
 
Piaty ročník festivalu, to je už možno čas na hodnotenie. Skúsme sa pozrieť najprv na to,  asi aké miesto medzi svetovými festivalmi zaujal. Berú napríklad tvorcovia ako prestíž, možnosť premietnuť svoj film na našom festivale? Prípadne hostia, je ťažké dotiahnuť sem zaujímavých ľudí? Čo to asi pre nich znamená, že sú pozvaní na Medzinárodný filmový festival Bratislava?

Robiť nejaké globálne zhodnotenie po ani nie ukončenom piatom ročníku je azda trochu priskoro, pretože vybudovať tradíciu, etablovať sa v tej veľkej rodine festivalov, keď si uvedomíme, že takmer každý deň sa niekde začína a končí festival, medi nimi aj mimoriadne významné, kde sa zúčastňujú dve poroty a tých je vyše 60, je veľmi zložité. Ale bratislavský festival bol prvým v stredoeurópskom regióne, ktorý mal súťaž prvých a druhých filmov pre začínajúcich filmárov, čo je myslím veľmi pozitívne. Ďalšou známkou ocenenia je to, že v úvode festivalu sa tento rok v Bratislave zíde pätnásť iných riaditeľov európskych festivalov, ktorý vlastne tvoria exekutívu, výbor Európskej koordinácie festivalov zastrešujúcej okolo 130 takýchto podujatí. Oni budú mať prvé zasadnutie na východoeurópskom festivale v tomto roku.

V rámci tých svetových festivalov možno náš bratislavský patrí k tým menším, napriek tomu, pre Bratislavu je to veľká udalosť. Predsa len, je ten jesenný termín ideálny? Možno v lete, v čase prázdnin a dovoleniek, by zaznamenal vyššiu divácku účasť...

Organizovanie festivalov je doslova celoročná záležitosť, svojim spôsobom je dnes už problémom zvoliť si nejaký optimálny termín, lebo vždy máte nejaké pre a proti. Naozaj, hneď začiatkom januára štartujú festivaly- a nie hocijaké. Napríklad v druhej polovici januára je to jeden z najvýznamnejších festivalov nezávislého filmu v americkom Sundance, koncom januára veľký festival v Rotterdame a tak ďalej. Iste, menšie mesto v príjemnom počasí poskytuje zase iné výhody, na druhej strane, keď je trošku chladnejšie, ľudia majú možno väčšiu chuť prísť do kina. To, čo ste spomenuli, s tým sa dá súhlasiť, že bratislavský festival je menší , ale čo do programovej ponuky, v tom sme porovnateľní so štandardnými festivalmi. Naozaj, premietať za deväť dní okolo dvesto filmov, nie je maličkosť. Pokiaľ ide o divácku návštevnosť, tá je samozrejme určujúca. Potešiteľné však je, že z roka na rok sa zvyšuje, takže sme veľkí optimisti.

Poďme teraz k súťažným filmom, tých je 18. Kto tvorí porotu, kto bude vybrať, ktorý z týchto filmov zvíťazí?

Ako už je tradíciou na našom festivale, súťažné filmy budú posudzovať tri poroty. V prvom rade je to hlavná- medzinárodná, zložená v tomto roku z piatich členov. Za Slovensko v nej máme známu scenáristku a pedagogičku Zuzanu Gindl - Tatárovú, z Prahy príde jej kolega, veľmi známy scenárista a spisovateľ Vladimír Korner, bude tam aj pre nás exotický hosť z ďalekého Japonska, filmová kritička Chiseko Tanaka. No a tí zostávajúci dvaja- jeden z najznámejších izraelských režisérov Dan Wolman a francúzsky filmový vedec, organizátor filmových festivalov Fred Prémel. Ešte k zvyšným dvom porotám. Päť členov bude tvoriť porotu F.I.P.R.E.S.C.I., ktorí sú vlastne delegovaní zo Svetovej federácie filmových kritikov. Trojčlenná bude Ekumenická porota.

Tohtoročný Medzinárodný filmový festival má aj dve nové sekcie. Porozprávala som sa aj s koordinátorkou jednej z nich- To najlepšie z krátkych filmov, Viky Novosadovou. Ako teda vznikla myšlienka zaradiť túto sekciu do ponuky Medzinárodného filmového festivalu Bratislava?

Ja som chcela robiť samostatný festival krátkych filmov v septembri, tak ako sa to robí vo Francúzsku, ale okolnosti a čas boli proti... Tým, že sme to akosi nestíhali, povedala som si- možno pre štart takéhoto festivalu je výborné začať v rámci už tradičného podujatia. Na Medzinárodný filmový festival totiž chodí približne 55 tisíc divákov. Je tu šanca, že si radi pozrú aj krátke filmy. Dostanú sa do povedomia a na budúci rok, keď v septembri festival zorganizujeme, môže mať väčší úspech.

Nahrali ste mi na smeč, takže skôr ako sa dostaneme k tomu, čo premietnete na tohtoročnom festivale, porozprávajme sa o vašich predstavách. Plánujete teda vytvoriť samostatný festival, alebo chcete, aby krátke filmy ostali sekciou MFF, prípadne oboje?

Možno, že to urobíme takto. V Bratislave najprv bude súťažný festival, tak ako vo Francúzsku a najlepšie, ktoré vyhrajú u nás aj vo Francúzsku, potom ponúkneme v rámci veľkého bratislavského festivalu.

Vráťme sa teda opäť do súčasnosti. Na tohtoročnom festivale premietnete viac ako 50 krátkych filmov...

Pre záujemcov mám niekoľko svojich tipov. Mňa vo Francúzsku mimoriadne zaujal nórsky film Láska je zákon. Nórsko má v tejto oblasti celkovo mimoriadne silné a zaujímavé zastúpenie. My sme navyše aj pozvali do Bratislavy autorov tejto snímky. Odporúčam aj vynikajúcu filmovú báseň Srdcom. Jednoducho, podľa mňa táto sekcia stojí za pozornosť návštevníkov. Premietať ich budeme ako samostatné 90 minútové filmové bloky každý deň od 12.45 v kinosále číslo štyri. Urobených je sedem blokov.

Krátke filmy majú myslím od troch minút do takmer 40. Vieme, že na Slovensku krátke filmy nakrúcajú najmä študenti Vysokej školy múzických umení, vy ste však spomínali, že vo svete to môže byť dokonca vrcholom kariéry tvorcu ...

Tým som chcela naznačiť, že krátky film nie je iba štartom mladého režiséra. Obsahovo a profesionálne dobre spraviť takúto snímku je niekedy oveľa zložitejšie ako nakrútiť celovečerný film. Vtesnať do niekoľkých minút myšlienku, ktorá zarezonuje a je spracovaná na úrovni, je skutočne náročné. Inak, keď sme začali o festivale uvažovať, motiváciou nám bola i snaha pomôcť našim študentom VŠMU. Do súťaže oslovíme aj študentov a cenou im bude, že snímka, ktorú majú povedzme na beta nosičoch, prepíšeme na filmový pás. Môže to byť teda inšpirujúce aj pre mladých začínajúcich režisérov.


autor Eva Sládková 27.11.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.