PRVÉ NOVOROČNÉ TV TIPY 3.1. - 9.1. 2011

PRVÉ NOVOROČNÉ TV TIPY 3.1. - 9.1. 2011

VOD recenzia



3.1.
PONDELOK

20:00 Postřižiny, ČSSR, 1980 (Joj Plus)
Krásna pani manželka Magda Vášáryová a jej švagor Jaromír Hanzlík robia starosti správcovi pivovaru Jiřímu Schmitzerovi, pretože ich výčiny často presahujú medze dobrých mravov dobovej spoločnosti, ale kvôli tomu rozhodne nikoho neprejde chuť na pivo! Česká lyrická komédia podľa predlohy Bohumila Hrabala.

21:45 Pasca (Клопка), Srbsko/ Nemecko/ Maďarsko, 2007 (Dvojka)
Mladen márne zháňa peniaze na operáciu svojho ťažko chorého syna. Veľkorysá ponuka tajomného boháča preto pôsobí ako zázrak, čoskoro sa však ukáže, že táto forma pomoci má svoje úskalia a darca nie je natoľko nezištný, ako sa spočiatku zdalo. Za finančnú pomoc požaduje protihodnotu. Čo všetko je otec ochotný urobiť, aby zachránil život svojho jediného dieťaťa? Režisér Srdan Golubovič svoj film nazval balkánskou verziou Zločinu a trestu.

22:40 Letná búrka (Sommersturm), Nemecko, 2004 (Čt2)
Nemecký film mladého režiséra Marca Kreuzpaintnera sa vyhýba vypätej vážnosti prevládajúcou medzi súčasnými európskymi filmami s gay tematikou. Umne spája divácku ústretovosť filmov o dospievaní s vkusne použitými prvkami teenagerských komédií a decentnou všímavosťou voči problémom spojeným s prijatím vlastnej sexuality a predovšetkým s jej oznámením okoliu. Letná búrka je v nemeckej kinematografii jeden z prvých divácky orientovaných filmov, ktorý homosexualitu nedémonizuje, ale naopak k nej pristupuje vnímavo a vierohodne.


4.1.
UTOROK

21:45 Anna a vlci (Ana y los lobos), Španielsko, 1973 (Dvojka)
Mladá moderná guvernantka Anna prichádza do rodinného sídla s podivnými obyvateľmi. Spočiatku je len nezúčastneným divákom, neskôr priamym aktérom udalostí a katalyzátorom utajených konfliktov, skrytých perverzií a temných zámerov. Predstavitelia rodinného klanu, ktorí sú nositeľmi týchto úchyliek a hlavnými pôvodcami diania, predstavujú alegóriu diktatúry generála Franca, ktorú Saura prostredníctvom tohto filmu kritizuje. Prostredníctvom postavy Anny odkrýva snímka tragédiu morbídnej spoločnosti a pokryteckej morálky.

23:45 Najlepší športovec storočia (Sportman van de Eeuw), Holandsko/ Švédsko/  Nemecko, 2006 (Čt2)
V roku 2000 sa schádzajú odborníci, aby zvolili holandského športovca storočia. Sake Wiarda menuje športovca menom Taeke Jongsma, ktorého nikto z prítomných nepozná a ktorý vraj vynikol v nezvyčajnom športe - sedení na kole. Poetická tragikomédia o jednom ľudskom osude prerastá v originálnu úvahu debutujúceho režiséra.

00:25 Pavúk (Spider), Kanada/ Francúzsko/ Veľká Británia, 2002 (Filmbox)
Ústrednou postavou adaptácie románu Patricka MCGratha je z psychiatrickej liečebne nedávno prepustený chovanec Dennis Clegg (Ralph Fienes). Ten žije v presvedčení, že jeho otec pred dvadsiatimi rokmi brutálne zavraždil jeho matku a miesto nej si potom domov priviedol ordinérnu kurvu. Otázne je, či sa to, čo si Dennis pamätá skutočne stalo.

Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011 Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011 Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011

5.1.
STREDA

23:50 Sekera (Le Couperet), Belgicko/ Francúzsko/ Španielsko, 2005 (Markíza)
Bruno Davert, chemik pracujúci pre papiernickú spoločnosť, dostane padáka. Ani po troch rokoch sa mu nepodarí nájsť prácu -  príliš veľa konkurencie na pár pracovných pozícii v jeho brandži. Poslal tony životopisov, navštívil množstvo kvalifikačných kurzov, skúsil všetko ale žiadny výsledok. Jediná rozumná spoločnosť preňho je Arcadia, ale dostať sa tam, je nesplniteľný sen. Bruno je zúfalý. Čo má robiť: zabiť všetku konkurenciu?

01:40 Melinda a Melinda (Melinda and Melinda), USA, 2004 (Joj)
Komédia režiséra a scenáristu Woodyho Allena. Zápletka vo filme „Melinda a Melinda“ sa objaví v úvodnej scéne, v ktorej jedného daždivého večera štyria sofistikovaní newyorčania večerajú v reštaurácii. Anekdota vyprovokuje diskusiu medzi spisovateľmi Maxom a Sy o dvojakej povahe ľudskej drámy, symbolizovanej komédiou / tragédiou. Nakoniec sa rozvinú dva príbehy – komický a dramatický – obidva sústredené okolo trochu záhadnej ženy menom Melinda. Vo filme defilujú všetky obvyklé Allenove témy – krehkosť lásky, manželská nevera, sofistikovaná romanca, neschopnosť komunikácie. Ako vo filme hovorí jedna z postáv: „Je ľahkomyseľný, zúfalý, má samovražedné sklony. Všetky komické prvky sú prítomné.“


6.1.
ŠTVRTOK

12:40 Popolvár najväčší na svete, ČSSR/ SRN, 1982 (Markíza)
Klasická slovenská rozprávka o princeznej Lásky kvet, ktorá miluje drahé kamene a napriek otcovmu zákazu tajne navštevuje nebezpečnú Kamennú dolinu. Netuší, že je v nej uväznený hrôzostrašný Zemetras veličizný, ktorý sa kedysi pokúsil zmocniť jej matky. Kráľ by najradšej tvrdohlavú princeznú vydal, a preto ju ponúkne jednému z troch synov svojho priateľa zo susedného kráľovstva - kráľa Levoslava. Najmladším z nich je aj Radko, ktorého prezývajú Popolvár, pretože stále vysedáva na peci. Čo sa v ňom však skutočne skrýva, netuší ani jeho vlastný otec.

14:15 Svet podľa Prota (K-PAX), USA/ Nemecko, 2001 (Filmbox)
Vo filme režiséra Iaina Softleyho hrá Kevin Spacey muža so zvláštnym menom Prot, ktorý je vďaka svojmu správaniu považovaný za psychicky narušeného, a Jeff Bridges nemocničného psychiatra Marka Powella. Ich cesty sa pretnú, keď polícia privedie Prota k psychiatrovi po tom, ako im pokojne a slušne tvrdí, že svetlo na ich planéte je pre neho príliš silné, oveľa silnejšie ako na jeho rodnej planéte K-PAX. Powell už liečil mnoho pacientov, trpiacich ilúziami, a predpokladá, že je len otázkou času, kedy logicky vyvráti jeho príbeh a odhalí, čo je skutočnou príčinou jeho stavu.

22:00 Nočný let (Red Eye), USA, 2005 (Markíza)
Lisa je žena na palube nočného letu lietadla, ktoré smeruje do Miami a svoj čas si kráti rozhovorom s cestujúcim vedľa seba. Čoskoro zistí, že jeho príjemné chovanie je len pretvárka a záhadný cestujúci prezradí Lise pravý plán cesty a vyhráža sa jej - zabitím otca. Lise neostáva nič iné, len spolupracovať.

00:25 Tí druhí (The Others), USA/ Špa. / Fran./ Tal., 2001 (Filmbox)
Grace žije s dcérou a synom na ostrove Jersey v prielive La Manche. Je krátko po druhej svetovej vojne a rodinka márne čaká na návrat otca z bojísk Normandie. Grace má život o to ťažší, že obe deti trpia silnou alergiou na denné svetlo, preto musí celý obrovský dom starostlivo zatemňovať. Aby si uľahčila trápenie, najme si služobníctvo – no čoskoro sa v dome začnú diať veľmi znepokojivé veci a Grace zrazu nevie, či má brať táraniny svojej dcéry Anny o duchoch vážne alebo nie.

Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011 Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011 Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011

7.1.
PIATOK

20:00  Sedem rokov v Tibete (Seven Years in Tibet), USA, 1997 (Doma)
Brad Pitt chcel vyjsť na horu, ale napokon to išlo s ním dolu z kopca. Ako Rakúšan to nemal počas vojny ľahké ani na ďalekom Východe a napokon mu trvalo celých sedem rokov, kým sa dostal k svojej rodine. Ale ani návrat nebol najjednoduchší. Zaujímavý filmový príbeh režiséra J. J. Anauda.

22:00 Na druhej strane (The Departed), USA, 2006 (Markíza)
Príbeh sa odohráva v Južnom Bostone, kde polícia vedie vojnu s organizovaným zločinom. Policajt Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) dostane za úlohu v prestrojení sa infiltrovať do mafiánskeho syndikátu, ktorý vedie Costello (Jack Nicholson), zatiaľ čo ostrieľaný zločinec Colin Sullivan (Matt Damon) sa ako informátor infiltroval do oddelenia polície.

22:55  Krajina strelcov  (Open Range), USA, 2003 (Film+)
Kovboji Boss (Robert Duvall), Charlie (Kevin Costner), Mose (Abraham Benrubi) a Button (Diego Luna) ženú voľne svoje stáda dobytka cez nekonečnú západnú prériu, ďaleko od civilizácie. Keď ich vzdorné stádo zavedie do blízkosti malého mestečka Harmonwillu, stretávajú sa tu so skorumpovaným šerifom a bezohľadným rančerom, ktorí celú oblasť ovládajú vďaka násiliu a teroru. Boss a Charlie sa ocitajú v situácii, kedy musia hájiť svoje práva i spôsob svojho slobodného života, ktorého hodnoty sa v tomto meste neuznávajú. Obaja však majú za sebou temnú minulosť a vzdať sa súčasného spôsobu života sa nehodlajú len tak ľahko. Charlie tu však stretne aj horkokrvnú Sue Barlow (Annette Bening), ktorá mu ukradne srdce i dušu.


8.1.
SOBOTA

12:00 Walk the Line (Walk the Line), USA, 2005 (Joj)
James Mangold má na konte viacero režisérskych úspechov – jeho ostatný film Identita bol prijatý všeobecne priaznivo aj u nás a snímky Kate a Leopold či Girl Interrupted, ktoré mu predchádzali, získali pozitívne ohlasy za kvalitnú réžiu a scenár, pričom Mangold v ňom vždy mal prsty. Nie je to inak ani u Walk the Line – spolu so scenáristkou Gill Dennis stvorili možno trochu lichotivý, ale presvedčivý obraz búrliváka prezývaného “muž v čiernom”. Okrem úzkeho časového vymedzenia si preosiali aj témy – nedozvieme sa napríklad nič o Cashovych ťahaniciach s nahrávacími štúdiami. Hlavnou dejovou líniou je vzťah Johnnyho Casha k jeho životnej láske, krehkej country speváčke June Carter. Snímke takéto jednoznačné zameranie prospieva – dá sa v nej dobre orientovať a príbeh Johnnyho a June obsahuje dosť komplikácií a neromantických momentov, aby nebol banálnym „dojákom“.

13:10 Matrix (The Matrix), USA, 1999 (Markíza)
Thomas Anderson je normálny mladý muž, ktorý sa iba snaží prežiť v  zhone moderného veľkomesta. A má všetky predpoklady, aby sa mu to podarilo: dobrých priateľov a perspektívnu prácu v multinárodnej počítačovej spoločnosti Meta Cortech. Jedného dňa do jeho pokojného mozgu prenikne  strašná nočná mora. Zdá sa mu, že bol proti svojej vôli vložený v podobe dát do počítača a všetko, čo doteraz považoval za svoj osud, je iba vírom dát. Má pocit, že mu bola myseľ ukradnutá a uväznená v obrovskom Matrixe - počítači budúcnosti.

17:20 Outsider (Voksne mennesker), Island/ Dánsko, 2005 (Jednotka)
Nostalgická komédia, ocenená ako najlepší islandský film roka 2005, rozpráva o stratenom outsiderovi, ktorý žije svoj život zo dňa na deň. Mladík Daniel je nezodpovedný, nechodí do práce, neplatí dane, odmieta jazdiť hromadnou dopravou, ale má svoj vysnený svet, zbierku obľúbených cédečiek a nerozlučného discmana. Stretnutie s tajomným dievčaťom Francou a jej neplánované otehotnenie mu prevráti život naruby a zaskočený Daniel musí začať riešiť budúcnosť.

20:05 Muž, ktorý luže (L' Homme qui ment), Francúzsko/ ČSSR, 1968 (Dvojka)
Film francúzskeho spisovateľa a režiséra Alaina Robbe-Grilleta vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii v čase ideologického odmäku. Experimentálnymi rozprávačskými postupmi prehodnocuje národné mýty a legitímnosť histórie. Je to rozprávanie plné pravdy i klamu, faktov i výmyslov. Hrdinom je akýsi novodobý barón Prášil, ktorý svojimi historkami o hrdinovi miestneho odboja mystifikuje obyvateľov malého slovenského mesta a získava si tak priazeň a lásku žien.

22:00 Prvotný strach (Primal Fear), USA, 1996 (Joj)
Kriminálny thriller režiséra Gregoryho Hoblita sa pýšil obsadením Richarda Gerea v hlavnej úlohe, avšak nečakane sa preslávil skvelým hereckým výkonom Edwarda Nortona. Ten stvárnil schizofrenické záchvaty svojej postavy s takou presvedčivosťou, že sa okamžite stal hereckou hviezdou.

22:10 Ten športový život (This Sporting Life), Veľká Británia, 1963 (Dvojka)
Adaptácia rovnomenného románu Davida Storeya, predstaviteľa hnutia "mladých rozhnevaných mužov". Príbeh drsného baníka Franka zo severoanglického Yorkshiru, ktorý sa vďaka rugby stane športovou hviezdou. Hoci na štadióne slávi úspechy a okolie kvôli športovým výkonom toleruje jeho hrubosť, v ľúbostnom živote nenachádza naplnenie. Má síce pomer so svojou domácou, vdovou Hammondovou, tá však napriek milostnej afére odmieta akékoľvek city. Frankova impulzívnosť napokon vedie k ich tragickému rozchodu a Frankovi zostáva v živote jediná istota - svet rugby, v ktorom je rešpektovaný len natoľko, ako jeho posledný gól.

22:50 Šťastné míle (Lucky Miles), Austrália 2007 (Čt2)
Je rok 1990 a kdesi na pobreží Austrálie pristáva indonézska rybárska loď s pasažiermi z Kambodže a Iraku, ktorí sa chcú ilegálne dostať do krajiny. Oklamaní falošnými sľubmi sa potenciálni prisťahovalci ocitnú sami na okraji púšte, vzdialení 300 kilometrov od najbližšieho mesta. Skupina sa postupne rozpadá a náhoda spojí dohromady nesúrodú trojicu - mrzutého irackého inžiniera Youssifa, mierneho, ale rozhodného Kambodžana Aruna, hľadajúceho svojho austrálskeho otca, a jávskeho rybára Ramelana, ktorého prekliatím je priťahovať katastrofy všetkých druhov. Podivná trojica sa vydáva na absurdným humorom lemovanú cestu za šťastím, ktoré pre nich predstavuje západná civilizácia.

Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011 Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011 Prvé novoročné TV Tipy 3.1. - 9.1. 2011

9.1.
NEDEĽA

20:15 Cigáni idú do neba (Табор уходит в небо), ZSSR, 1975 (Jednotka)
Baladicky ladená hudobná dráma predstavuje tragický príbeh zradenej lásky a túžby po voľnosti a slobode, vychádza z pôvodných zdrojov rómskeho folklóru Zobar v predvečer Nového roku a súčasne i nového storočia s priateľmi kradne kone dôstojníkom v kasárňach a predáva ich, zraní sa, ošetruje ho Rada, o ktorej sa povráva, že vie čarovať. A potom je "už len" láska a smrť ...Folklórne inšpirovaný film moldavského režiséra vystihuje rómsky živel s dovtedy nebývalou poéziou a zmyslom pre výraz jeho mentality a svojho času patril k najpredávanejším a najnavštevovanejším filmom.

21:20 Saint-Cyr (Saint-Cyr), Belgicko/ Francúzsko/ Nemecko, 2000 (Čt2)
Je koniec 17. storočia, územie Francúzska bolo značne zničené vojnami, a bojovníci, dvorania i cirkev prežívajú posledné chvíle doznievajúcej bohatej éry Ľudovíta XIV. Do duší sa už vkráda strach z pekla, preto mnohí začínajú usilovať o Božiu priazeň. Istá Francoise D'Aubigné si s veľkou námahou vydobyla titul Madame de Maintenon, stala sa kráľovou ženou, a tým sa dostala na samotný vrchol moci. Rozhodla sa, že aj ona musí prispieť k náprave a rozkvetu kráľovstva. V úlohe madame de Maintenon sa objaví francúzska herečka tisícich tvárí Isabelle Huppert.


HIT TÝŽDŇA
8.1.
SOBOTA

20:05 Muž, ktorý luže (L' Homme qui ment), Francúzsko/ ČSSR, 1968 (Dvojka)
Film francúzskeho spisovateľa a režiséra Alaina Robbe-Grilleta vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii v čase ideologického odmäku. Experimentálnymi rozprávačskými postupmi prehodnocuje národné mýty a legitímnosť histórie. Je to rozprávanie plné pravdy i klamu, faktov i výmyslov. Hrdinom je akýsi novodobý barón Prášil, ktorý svojimi historkami o hrdinovi miestneho odboja mystifikuje obyvateľov malého slovenského mesta a získava si tak priazeň a lásku žien.


autor Tomáš Daneček 3.1.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.