ALFA A OMEGA 3D

ALFA A OMEGA 3D

4.0

Filmová recenzia



Za pár šupiek dobrú 3D rozprávku nenakrútiš...

Po boome 3D animákov si myslí každé štúdio, že nakrútiť prírastok do tohto žánru bude malina a určite sa na trhu všetko uchytí. Kedysi platná, dnes mylná premisa, ktorá najmä v USA dokazuje, že sa húfne nechodí na každý 3D animák – naopak, každý druhý má potenciál stať sa prepadákom alebo na seba nezarobí. Čo sa týka debutov, Universal to pred dvomi týždňami vyhral na plnej čiare s Ja, zloduchom – sviežim, gagmi nabitým animákom. No Lion´s Gate so svojimi vĺčikmi vyje naprázdno…


 
Hierarchia svoriek je totiž neúprosná. Vlci z rodu Alfa sú patrične vznešení a jeden z vodcov by práve potreboval v záujme mieru vydať svoju dcéru Kate Na opačnej strane sú povaľači z Omegy, ktorí celé dni prežívajú ako veľký žúr. Pri tomto rozdelení láska nemôže kvitnúť, aj keď sa sivý tĺčik Humphrey zapozerá do zlatistej Kate. Dokopy ich dá nečakaná nehoda, keď sa párik ľudským pričinením ocitne v rezervácii. No keďže Kate sa túži vrátiť k rodine, vydávajú sa na cestu naprieč Severnou Amerikou.

Alpha a Omega má potenciál na niekoľkých riadkoch deja, no nie v spracovaní zúfalo volajúcom po štipke originality. Je to zlepenec už videného a príliš fádne uchopeného, výsledok ťažko siaha aspoň na hranicu priemeru. Najzaujímavejší element – delenie vlkov na svorky nie je príliš spracovaný, element kastácie je prvoplánový a zásah ľudí samozrejme očakávaný. Samotná cesta naprieč štátmi USA či Kanady kombinuje tri nábehy na vtip – svet ľudí (nič-moc, stačí ho zúžiť na rezerváciu a občasné využitie dopravných prostriedkov), svet neznámych zvierat (dikobraz či naštvaný medveď) a ich kombináciu, t.j. zvieratá s ľudskými vlastnosťami (napríklad, že hus hrá golf). V týchto častiach má film hrať na istotu – element čerstvo predstavených hrdinov v cudzom prostredí je veľmi slabo uchopený. Prvoplánové gagy zúžené na pobehovanie, omráčenie, sem-tam buchnát od inej zveri, to je celá komika. Smutné zistenie. Ani návrat do celej svorky nedopadá o nič lepšie. Je to ukrutne náročná úloha, dať si dokopy, čo sa vlastne vo filme stalo, tesne po jeho skončení máte problém vybaviť si poradie jednotlivých scén či samotné vyznenie. Ďalšia obeť epizódneho rozprávania? Asi tak. 

Alfa a Omega 3D Alfa a Omega 3D

Pomedzi zážitky tohto dobrodružného spektáklu sa vinie kváziromantická línia dvoch vĺčíkov z iných sfér spoločenského rebríčka a môžete si byť úplne istí, čo sa môže a má stať. Ona ho nechce, on po nej túži, izolácia ich dá dokopy, v cudzom prostredí preletí iskra, návrat do starého prostredia je ťažký, ale lásku z predchádzajúcej stopáže nemožno zahodiť či? Jasné, nikto nečaká od malého animáku skvelú variáciu na romantickú komédiu, ale keď už autori laškujú s tými prvkami, mali by sa viac snažiť.

Najväčší problém Alphy je skutočnosť, že pôsobí ako videofilm – menovite ako Lovecká sezóna 3. Pokojne môžete vymeniť názov, novinka nemá žiadnu identitu. Príde klasický pocit – toto som videl, tie scény poznám, podobné momenty som zažil. Scenár recykluje povedomé scény z iných filmov, ale jeho variácia zlyháva. Má mizerne napísané postavy, o stotožnení či fandení nemôže byť reč. Korunku celému trápeniu diváka pri sledovaní postáv navyše nasadzuje slabá animácia. Za 20 miliónov dolárov nedáte dokopy žiadne dobrodružstvo ako Pixar, ale trošku snahy by som privítal. Prostredia sú strašne chudobné. Farebná paleta je často bizarná a vrcholom sú modely zvierat, kde často neviete, či sa máte pozerať na líšku či vlka. V tom smere je Alpha a Omega jednotná – má slabučko napísané charaktery a ešte horšie animované. Vrcholom je samoúčelné, málo a lacne používané 3D. Jeho pridaná hodnota je takmer nulová, efekty poznáte z traileru a celovečerná stopáž ich oveľa viac nemá.

Alfa a Omega 3D Alfa a Omega 3D

Alpha a Omega je teda jasne pod priemerom a jesenná konkurencia je neúprosná. Slabé postavy, lacnú animáciu, málo 3D efektov, tupučkú zábavu (ktorú neocenia ani deti nad 10 rokov!), sklamanie na plnej čiare. Na jeden raz sa dá vidieť – ale prečo si radšej nezopakovať sviežeho Ja, zloducha či top animáciu pri Sovách z Ga´hool? Vo vzájomnom porovnaní niet pre Alphu a Omegu žiaden dôvod.


Alpha and Omega (USA, 2010, 88 min.)
Réžia: Anthony Bell, Ben Gluck. Scenár: Chris Denk Steve Moore. Strih: Scott Anderson. Hudba: Chris Bacon. Hrajú: (v slovenskom znení) Táňa Pauhofová, Ivan Šándor, Tomáš Maštalír, Peter Rúfus, Eduard Vitek


autor Michal Korec 6.11.2010
Kinema
4.0
Diváci
-
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.