TV TIPY 1.11. - 7.11. 2010

TV TIPY 1.11. - 7.11. 2010

VOD recenzia



1.11.
PONDELOK

20:00 Panna a netvor, Československo, 1978 (Joj Plus)
Slávnu strašidelnú rozprávku, pôvodne francúzsku, o princovi začarovanom do desivej zvieracej podoby, ktorého vyslobodí až čistá láska, využil režisér Juraj Herz k vizuálne pôsobivému dielu, ktoré ťaží z tajuplných, stiesnených priestorov a z lyricky ladeného rozprávania. Osudy najmladšej dcéry chudobného kupca, ktorá sa dobrovoľne vydá do zakliateho zámku, aby zachránila svojho otca, pôvodne spracoval František Hrubín. Režisér napriek tradícii nevolil pre netvora leviu podobu, ale vybavil ho zlovestným vtáčím zobákom.

22:00 Pre lásku božiu (Pour l'amour de Dieu), Francúzsko, 2006 (Dvojka)
Kevin má 17, chodí na gymnázium a je alžírskeho pôvodu. O islame nemá ani tušenia, je neveriaci. Až kým sa nezamiluje do svojej spolužiačky Meriem, ktorá nosí tradičnú moslimskú šatku. Jeho život sa radikálne zmení. Odteraz sa chce volať iba Mohammed, tak ako prorok. Ako ďaleko zájde jeho láska k Bohu?

22:35 Ospalá diera (Sleepy Hollow), USA/ Nemecko, 1999 (Markíza)
Na samom konci osemnásteho storočia je mladý newyorský detektív Ichabod Crane (Johnny Depp), využívajúci pri svojej práci všetky dostupné objavy modernej vedy a techniky, povolaný k novému prípadu. Pre svoju racionalitu je tŕňom v oku i svojím nadriadeným a tí ho pošlú do odľahlého  mestečka Ospalá diera, miesta, akoby odrezaného od okolitého sveta. Je poverený neľahkou úlohou vyšetriť a odhaliť páchateľa série záhadných vrážd.


2.11.
UTOROK

09:15 Tajomstvo bratov MacCannovcov (Secondhand Lions), 2003 (Markíza)
Stráviť prázdniny na farme svojich podivných strýkov (Michael Caine a Robert Duvall) je to posledné, po čom Walter (Haley Joel Osment) túži. Ako sa zdá, čaká ho nudné leto. Svojrázna dvojica mužov ale vlastní neskutočné bohatstvo. Pošepkáva sa, že ukradli milióny dolárov priamo slávnemu Al Caponeovi. 

21:00 Ararat (Ararat), Kanada / Francúzsko, 2002 (Filmbox)
Zložitá štruktúra Egoyanovho filmu nazvaného podľa arménskeho národného a kultúrneho symbolu Ararat, zachytáva niekoľko historických plánov a dejových motívov, ktorých spoločným menovateľom je sám otrasný priebeh vyhladzovania Arménov Turkami a predovšetkým jeho reflexia v životoch priamych účastníkov aj ďalších generácií.

22:00 Syn leva (Son of a Lion), Austrália/ Pakistan, 2007 (Dvojka)
Muž, žijúci v severozápadnej pohraničnej oblasti Pakistanu, práve ovdovel a od svojho jediného syna očakáva, že sa vydá v jeho šľapajach. Darra Adam Khel je miesto, kde žijú Paštuni a tradične sa tu vyrábajú zbrane. Trvá to roky - a bolo to tak už dávno pred začiatkom vojny proti terorizmu. Jedenásťročný Niaz Afridi pomáha otcovi a postupne sa učí, ako vyrábať a skúšať zbrane, rovnako ako sa to Sher Alam kedysi naučil od svojho otca. Lenže Niaz nechce v tradícii pokračovať. Chce ísť do školy... „V čajovniach a holičstvách sa muži vyjadrujú ku všetkému - od Usámu bin Ládina až po úlohu, ktorú v tomto regióne zohrávajú Spojené štáty. Prenikáme do uvažovania prostých ľudí z tohto regiónu a vďaka tomu lepšie rozumieme kultúre, ktorá obklopuje Niaza, túžiaceho sa zdokonaľovať a získať širší rozhľad.

22:15 Francúzska spojka (The French Connection), USA, 1971 (Joj Plus)
Dvojica detektívov bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, prezívaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Pri svojej práci v Brooklyne sa dostanú na stopu pripravovaného obchodu, pri ktorom ide o veľké množstvo heroínu, ale veľký prípad nedopadne tak, ako
by si priali. 

22:35 V Brugách (In Bruges), Veľká Británia/ USA, 2008 (Čt1)
Brugy - očistná kúra pre vinou zmietanú dušu alebo len akási bizarná / úspornejšia náhrada za výlet napríklad na Bahamy? Táto „prdel světa“ má hneď niekoľko „negatív“: je najzachovalejším stredovekým mestom a ešte k tomu leží v Belgicku. Renomovaného britského dramatika Martina McDonagha však očarila natoľko, že doň vsadil dej svojho debutu. Jeho filmová kariéra začala už v roku 2004, keď si prevzal Oscara za krátkometrážnu čiernu komédiu Sixshooter. Bolo len otázkou času, kedy dovtedajšiu divadelnú bravúru prenesie na plátna kín. Výsledkom je príbeh dvoch značne rôznorodých gangstrov z Dublinu, hľadajúcich nedobrovoľný azyl po nie celkom vydarenom záťahu.

22:55 Swordsman (Xiaoao jiang hu), Hong Kong/ Taiwan, 1990 (Film+)
Zo Zakázaného mesta sa stratila posvätná kniha, ktorá obsahuje návod na ovládnutie tých najdokonalejších techník bojového umenia. Jej vlastníctvo je cestou k obrovskej sile a moci. Niet divu, že sa nájde rad dobrodruhov, ktorí by ju chceli získať za každú cenu. Chladnokrvné vraždy, veľkolepé súboje, detektívna zápletka a silný romantický príbeh to sú hlavné prednosti filmu, ktorý sa radí medzi legendy hongkongskej kinematografie.

TV tipy 1.11. - 7.11. 2010 TV tipy 1.11. - 7.11. 2010 TV tipy 1.11. - 7.11. 2010

3.11.
STREDA

Povinné pozeranie
20:15 66 sezón, Slovensko/ Česko, 2003 (Dvojka)
Časozberný dokument, ktorý prostredníctvom "zachytenia spomienky" zobrazuje miesto - Mestskú plaváreň - ktorá ovplyvnila život multinárodnej spoločnosti v Košiciach. Bolo to miesto, kde sa stierali nielen národnostné ale i majetkové rozdiely. Stará plaváreň v istom zmysle zosobnila demokraciu. Dokument bude nielen sentimentálnym obrazom starej plavárne, ale aj vlastnou výpoveďou režiséra Petra Kerekesa o príslušnosti k miestu a ľuďom. Film je poskladaný z niekoľkých príbehov odohrávajúcich sa na košickej Starej plavárni v období rokov 1936 až 2002. Film tak zachytáva 66 sezón v živote plavárne.

20:30 Za to môže Fidel (La Faute à Fidel!), Taliansko/ Francúzsko, 2006 (Čt2)
Osemročná Anna a jej mladší brat žijú šťastne so svojimi rodičmi. Rodinný kľud však narušia príbuzní, ktorí utiekli z frankistického Španielska. Samozrejme sa rodina o nich postarala, ale s nimi vošli do domu aj komunistické idei. Z matky sa stala vášnivá bojovníčka za práva žien, predovšetkým čo sa potratov týka. Schôdzky, kde celé noci diskutujú zarastení revolucionári, nemajú konca, Anna nesmie chodiť na náboženstvo a do toho babička tvrdí, že komunisti sú pôvodcami zla. Anna sa pozorne díva, počúva a snaží sa všetkému porozumieť.

21:05 Mustangy (The Misfits), USA, 1961 (MGM)
V snahe zachrániť svoje manželstvo s Marilyn Monroe napísal dramatik Arthur Miller scenár filmu Mustangy, ktorého realizáciu ponúkol Johnovi Hustonovi. Vznikla pútavá dráma o jednej žene, troch mužoch, divokých mustangoch a hľadaní šťastia, v ktorom sa po boku krehkej plavovlasej divy objavili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Napriek vynikajúcim hereckým výkonom, fascinujúcej kamere Russella Mettyho (Dotyk zla, Spartakus) a sugestívnemu hudobnému doprovodu sa Mustangy v dobe vzniku nestali diváckym hitom.  

23:10 Temné lesy (Villmark), Nórsko, 2003 (Čt2)
Snímka režiséra Pala Oieho vyniká skvelo gradovanou atmosférou všadeprítomného ohrozenia a narastajúcej hrôzy, k navodeniu ktorej nepotrebuje takmer žiadnu krv, zato skvelo využíva drsnú severskú prírodu. Film býva porovnávaný s prvými počinmi Sama Raimiho alebo slávnou Záhadou Blair Witch, v skutočnosti je omnoho viac poctou klasickému nórskemu filmovému hororu De dodes tjern (Jazero mŕtvych) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958.


4.11.
ŠTVRTOK

20:35 Amélia z Montmartru (Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain), 2000 (Film+)
Amélia Poulain mala neopakovateľné detstvo. Najprv prišla o svoju červenú rybičku (trpela samovražednými sklonmi) a hneď na to prišla o svoju matku, na ktorú padla podobne zúfalá samovražedkyňa. Z jej otca Raphaela sa stal chorobný pestovateľ záhradnej skalky. Amélia ale rástla ako z vody a z malého dievčatka, ktoré podľa otca doktora trpelo srdečnou vadou vyrástla čierno oká čašníčka s prácou v kaviarni Deux Moulins v Montmartru. Rada hádže žabky, ponára ruku do vreca s obilím a hlavne sleduje ľudí. Jedného dňa sa ale stane niečo nečakané. Presne v deň, keď zahynula princezná Diana, sa podarí Amélii nájsť v malú krabičku so zaujímavým obsahom. Rozhodne sa vypátrať jej majiteľa a anonymnou cestou mu vrátiť už dávno zabudnutý poklad.

22:00 Siedme nebo (Wolke Neun), Nemecko, 2008 (Čt2)
Láska kvitne v každom veku, i v tom dôchodkovom, v ktorom sú protagonisti filmu. Príbeh predkladá vlastne tradičný ľúbostný trojuholník. Sleduje svojich hrdinov natvrdo – pri sexe i v tých najbolestivejších situáciách. Pred divákom nič neskrýva, tabuizovaná téma erotiky medzi starými ľuďmi tu nachádza možno na prvý pohľad šokujúce, ale adekvátne zobrazenie – bez akejkoľvek strojenosti a s autenticitou, ale aj s porozumením a humorom. Film predstavuje veľmi realistickú a dôležitú výpoveď o psychických i fyzických túžbach staršej generácie.

TV tipy 1.11. - 7.11. 2010 TV tipy 1.11. - 7.11. 2010 TV tipy 1.11. - 7.11. 2010

5.11.
PIATOK

23:20 Skurvená noc (11:14) , USA/ Kanada, 2003 (Film+)
V malom meste menom Middelton ide mladý muž v aute, značne posilnený alkoholom. Zrazu náraz, prasknuté sklo, mŕtvola. V strachu zabalí mŕtvolu a schová ju do batožinového priestoru auta. Prichádza mladá žena s úmyslom pomôcť, zavolá svojho dobrého priateľa, veliteľa polície. Jeleňa tu predsa niekto zrazí každú chvíľu. Policajt prichádza a požaduje, aby bol otvorení kufor auta -  jeleň v ňom však nie je. Mladík, prenasledovaný policajtom sa dáva na útek a medzitým z policajného auta vybiehajú ďalší dvaja zadržaní..

23:55 Desperado (Desperado), USA/ Mexico, 1995 (Markíza)
Jedného dňa sa v bare Tarrasco, v mexickom mestečku Santa Cecilia, objaví muž menom Buscemi. Objedná si pivo a rozpráva príbeh o veľkom Mexičanovi, ktorý si hovorí El Mariachi (Antonio Banderas)  a hľadá muža menom Bucho.  Jedného dňa mu zastrelili milenku a jemu zmrzačili ruku po tom, ako omylom skrížil záujmy miestnej narkomafie na čele s Buchom.  Od tej chvíle sa mstí. Čoskoro sa objaví i v Tarrasco. Ľahko nakrútená akcia Roberta Rodrigueza o potulnom spevákovi s gitarovým puzdrom plných zbraní a pomstou za zavraždenú manželku v srdci. Výborný výsledok, na ktorom sa podieľa charizmatický Antonio Banderas, pohľadná Salma Hayek i režisér Rodriguez.

01:00 Memento (Memento), USA, 2000 (Joj)
Leonard (Lenny) Shelby (Guy Pearce) má problém - jeho ženu znásilnili a zavraždili, a on pri jej ochrane utrpel vážne zranenie hlavy, ktoré spôsobuje stratu jeho krátkodobej pamäti. Inými slovami si Lenny pamätá všetko, čo sa stalo až do zavraždenia jeho ženy. Ale po tomto momente už nedokáže ukladať nové spomienky. Ako každý správny manžel, a filmový hrdina, sa samozrejme snaží nájsť vraha svojej ženy. To je samozrejme veľmi ťažké, keď si nepamätáte, čo sa stalo pred 5 minútami, alebo včera. Preto si Lenny vytvoril systém - má policajný spis o vražde svojej ženy, a keď sa dozvie niečo dôležité, dá si to vytetovať do kože. Výsledkom je jeho celé potetované telo - a aby si zapamätal ľudí, robí si fotky a na ne si píše poznámky. V jeho úsilí mu pomáhajú Natalie (Carie-Anne Moss) a policajt Teddy (Joe Pantoliano)


6.11.
SOBOTA

20:15 Tajnosti, Česko/ Slovensko, 2007 (Dvojka)
Hrdinka Tajností Julie (Iva Bittová) stretáva samu seba. Vidí sa v dievčati na kolieskových korčuliach, aj v mladej žene utekajúcej po ulici. Keď už človek chýba sám sebe, je najvyšší čas to riešiť. A tak sa Julie rozhodne pre ráznu zmenu. Či už pod ňou rozumieme kúpu klavíra, alebo napríklad rozchod s milencom (Ivan Franěk)... Julie nerieši výčitky svedomia, nerieši ani neveru. Jednoducho ho nemiluje, a preto s ním končí. Napokon, keď sa jej manžel (Karel Roden) paradoxne prizná k jeho vlastnej nevere, nerieši ani to.

21:40 Návrat Sommersbyho (Sommersby), Francúzsko/ USA, 1993 (Doma)
Po šiestich dlhých rokoch sa vracia Jack Sommersby, ktorý je už považovaný za mŕtveho, z americkej občianskej vojny domov. Jeho žena Laurel reaguje najprv neisto, lebo jej muž jej pripadá cudzí: bývalý nepríjemný tyran dnes pôsobí nežne a súcitne. Je to ale naozaj jej manžel?

23:00 Zack a Miri točia porno (Zack and Miri Make a Porno), 2008 (Markíza)
Zack a Miri sú dobrými priateľmi a spolubývajúcimi a harmónia ich spoločného bývania spočíva v tom, že sa navzájom rešpektujú a hlavne nemajú žiaden pomer. Obaja majú nudnú a málo platenú prácu, no doláre za drahý vibrátor, či iné pomôcky míňať vedia a s pokojom zabúdajú na platenie účtov. Postupne tak prichádzajú o vodu, teplo a elektrinu. Ak rýchlo nezoženú peniaze, môžu prísť aj o bývanie. Jeden večer, ako tak sedia v bare, sa Zack Miri na rovinu opýta, či by nechcela poskytovať svoje telo veciam verejným. Tú to najprv urazí, no po chvíli ju napadne, že by so Zackom mohli natočiť porno.

00:40 Interview s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994 (Prima)
Režisér Neil Jordan nakrútil podľa kultovej upírskej literárnej predlohy nekonvenčnú výpoveď o klasickom hororovom mýte, ktorý prežíva aj v súčasnosti. V súčasnom Los Angeles poskytuje šokovanému novinárovi Malloyovi (Christian Slater) neobvyklé interview upír Louis (Brad Pitt). Jeho veľmi podivný príbeh je dlhý a starý dvesto rokov - začína sa v roku 1791, keď vtedy 24-ročnému Louisovi zomrela žena. V jeho bolesti, kedy mu už nezáležalo na vlastnom živote, si ho vyhliadol elegantný upír Lestat (Tom Cruise), aby mu ponúkol „večný život“ - a premenil ho na upíra. Louis sa snaží vzoprieť svojmu novému osudu, ale nedokáže sa od Lestata celkom odpútať.

TV tipy 1.11. - 7.11. 2010 TV tipy 1.11. - 7.11. 2010 TV tipy 1.11. - 7.11. 2010

7.11.
NEDEĽA

12:00 Pozdní léto, Československo, 1974 (Čt2)
Bezdetní manželia Karel (Jiří Vala) a Věra (Věra Galatíková) už v živote skúsili všeličo: študovať, uplatniť sa v zamestnaní. Nič z toho ich však úplne neuspokojilo. Dokázali si však vytvoriť domov a ten chcú teraz ponúknuť niekomu tretiemu, chlapcovi z detského domova. Věra a jej rodičia (v skvelom podaní Dany Medřickej a Ladislava Peška) sú chlapcom, ktorý je u nich zatiaľ iba na skúšku, nadšení. Karel, ktorý sám žije v pocite životného neúspechu, sa však nedokáže z novým členom rodiny zmieriť.

14:30 Vlčie diery, Československo, 1948 (Jednotka)
Dramatický príbeh z obdobia SNP odohrávajúci sa v malej slovenskej dedine, zachytáva tragický osud vdovy Svrčinovej a jej štyroch synov bojujúcich na strane partizánov proti nemeckým okupantom. Dráma režiséra Paľa Bielika je druhým povojnovým slovenským dlhometrážnym filmom a zároveň divácky najúspešnejším slovenským filmom vôbec (v českých a slovenských kinách ho videlo spolu 4 023 900 divákov!).

16:15 Horúce strely (Hot Shots!), USA, 1991 (Joj)
Po 20 rokoch od zrútenia vojenskej stíhačky sa na základni stretávajú „deti aktérov dávnej tragédie“, aby v novom súperení odčinili hriechy rodičov. Pilota Toppera Harleya požiadajú, aby sa vrátil do armády a viedol špeciálnu misiu proti Saddámovi Husajnovi.

23:15 Nepriateľ pred bránami (Enemy at the Gates), USA/UK/Írs., 2001 (Joj)
Na začiatku bola kniha amerického historika Williama Craiga, podrobne mapujúca situáciu vojenského konfliktu v Stalingrade, ktorý zmenil celý priebeh druhej svetovej vojny. Písal sa rok 1942 a Hitlerove vojnové ťaženie prechádzalo celým Ruskom, až sa dostalo k hlavnému strategickému cieľu - Stalingradu. Nemci mesto na rieke Volge doslova zovreli a všetko nasvedčovalo tomu, že sa im ho za krátku dobu podarí dobyť. Rusi sa ale len tak nevzdali a pri boji do posledného muža odvrátili nemeckú ofenzívu. Z útočiacich Nemcov sa zrazu stali zajatci bez šance na útek.


HIT TÝŽDŇA

4.11.
ŠTVRTOK

22:00 Siedme nebo (Wolke Neun), Nemecko, 2008 (Čt2)
Láska kvitne v každom veku, i v tom dôchodkovom, v ktorom sú protagonisti tohto filmu. Príbeh predkladá vlastne tradičný ľúbostný trojuholník. Sleduje svojich hrdinov natvrdo – pri sexe i v tých najbolestivejších situáciách. Pred divákom nič neskrýva, tabuizovaná téma erotiky medzi starými ľuďmi tu nachádza možno na prvý pohľad šokujúce, ale adekvátne zobrazenie – bez akejkoľvek strojenosti a s autenticitou, ale aj s porozumením a humorom. Film predstavuje veľmi realistickú a dôležitú výpoveď o psychických i fyzických túžbach staršej generácie. (prečítajte si viac)


autor Tomáš Daneček 1.11.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.