DIVÁCKY FILM ROKA 2009 - VÝSLEDKY

DIVÁCKY FILM ROKA 2009 - VÝSLEDKY

článok



Hm, zaujímajú tu niekoho celkové počty, nominácie, vyraďovanie a postup k tým najlepším alebo len odpoveď na otázku, či to bude ten Avatar??

Ale po poriadku, chvíľku strpenia. Minulý rok bol rozhodne bohatý na nové filmy, do hlasovania sa zišlo až 192 kúskov, čo je oproti 170 z roka 2008 slušný nárast. Aká je ich celková kvalita, o tom svedčí zloženie recenzií a jednotlivé hodnotenia. Počet vašich hlasov zaznamenal oveľa väčšie posilnenie – až 63 664 rozhodovalo o tom, kto akú priečku obsadí.

Redakčné hlasovanie dopadlo celkom vľúdne aj k dobre navštevovaným filmom ako Nehanební bastardi či Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, na mieste je teda otázka, či ste si na ne spomenuli prípadne aj vy.

Divácky film roka 2009 - výsledky

Začneme od konca – minimálny počet hlasov (až sedem!!!) získalo Spojenie nenadviazané. Fííha, no nie som si teraz istý, či za to nezahlasovali každý druhý, čo na tomto filme v júli vôbec bol, ale dobre, aspoň platí, že najväčšia kravina (dostala u nás rovnú nula) sedí na konci a nie kvalitný film ako vlani Reportér v ringu.

O priazeň sa utiekalo množstvo slovenských filmov. Ale väčšina z nich dosť zaostáva a do TOP 50 sa napríklad dostali iba dva. Pokoj v duši je na 35. mieste a Jánošík na 25. mieste. Ešteže tak, ale škoda, že oveľa kvalitnejšie filmy len málokto videl, resp. za ne málokto hlasoval. Ale aspoň tomu Jánošikovi ste ukázali len hák...

Keď si pozriete článok o Diváckom filme roka 2008, nájdete medzi nimi viaceré nádeje. Už teraz možno prezradiť, že tri z nich sa dostali aj do TOP 10, ale napríklad Strážcovia od Zacka Snydera ostali na 22. mieste. Medzi zaujímavosti patrí lepšie umiestnenie Nov nad prvý Súmrak (15. miesto vs. 21.), dokument kráľa popu alias This is it na 20. mieste či silvestrovský Sherlock Holmes na 18. mieste. Vidieť, že novinky zabodovali a nestratili sa ani filmy z februára – no náš favorit Benjamin Button je vo vašej optike nešťastne trinásty. A opäť aj čestná cena pre smoliara z 11. miesta – Vo štvorici po opici chýbalo 100 hlasov na postup do TOP 10...

Divácky film roka 2009 - výsledky Divácky film roka 2009 - výsledky Divácky film roka 2009 - výsledky

TOP 10

10. miesto: Anjeli a démoni (Angels & Demons)
Tom Hanks sa vám stále páči ako profesor Langdon. Iste, Anjeli boli slušne navštevovaní, aj keď to už nebola taká kontroverzia ako Da Vinciho kód. A možno sú Démoni aj máličko lepší film. (recenzia filmu)

9. miesto: Gran Torino
Nech sa páči! Hoci návštevnosť filmu nebola príliš silná, čo svedčí o skôr o sledovaní skrz kanál menom Gran Torrentino, je celkom milé vidieť v rebríčku veľmi kvalitný film osvedčeného barda Clinta. Ako šomravý vdovec si vás získal – a tu s vami súhlasí aj pol redakcie. (recenzia filmu)

8. miesto: Harry Potter a polovičný princ (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
Je fajn mať Harryho v TOP 10, ba čo viac, bežne sa tu vyskytuje, ale úprimne, boli sme zvyknutí aj na jeho podstatne vyššie umiestnenie ako TOP 5 či TOP 3. Zrejme vás už séria vyčerpáva alebo vás neoslovuje David Yates. Nuž, dáte mu šancu ešte o rok? (recenzia filmu)

7. miesto: Transformers: pomsta porazených (Transformers: Revenge of the Fallen)
Dobre, priznávam sa, aj ja som tipoval, že noví Transformers by mohli pekne zaskórovať, no to sa z nich nemohla vykľuť kravina tohto rangu. Ale osobný názor bokom, množstvo ľudí si aj túto ťažkotonážnu letnú zábavu s megarobotmi vychutnalo a zahlasovali. (recenzia filmu)

Divácky film roka 2009 - výsledky Divácky film roka 2009 - výsledky Divácky film roka 2009 - výsledky

6. miesto: 2012
Myslím, že anketa Divácky film roka 2009, je asi jediným rebríčkom filmov na celom svete, kde sa za rok 2009 objavia vedľa seba blockbustre Michaela Baya a Rolanda Emmericha a nejde o žiadny FLOP, ale TOP rebríček. O to prekvapivejšie je vidieť, že tento rok si vás získala viac humorno-vážna vízia o konci sveta ako megaroboti. Alebo máme radšej európsku náturu Rolanda? (recenzia filmu)

5. miesto: District 9
Návštevnosťou možno máličko sklamal, už po Cinematiku delil divákov na dve skupiny, ale stále si myslím, že svoje miesto v rebríčku si zaslúži a som nesmierne rád, že ste ho vystrelili až do TOP 5. Mladý, dravý režisér s fantastickou formou i nápadmi tu má svoje miesto. Rovnako je fajn privítať sci-fi v rebríčku... Mimochodom, Star Trek už vyššie nečakajte, skončil na 14. fleku. (recenzia filmu)

4. miesto: Nehanební bastardi (Inglourious Basterds)
A je to tu, redakčný víťaz sa neprepracoval ani do TOP 3. Na druhej strane, je fajn vidieť, že si prácu Quentina ceníte a jeho novinka sa vám celkom páčila. (recenzia filmu)

             

3. miesto: Milionár z chatrče (Slumdog Millionaire)
Pre mňa osobne asi najväčšie prekvapenie rebríčka. Je to síce oscarový, glóbusový a x cenami ovenčený film, ale divácke rekordy u nás netrhal, do kín išiel vo februári, ale predsa ste mu dali prednosť medzi všetkými státisicovými trhákmi aj u nás. Danny Boyle by mal z vás radosť, rovnako aj Jamal Malik. A. R. Rahman posiela peknú pesničku z nezabudnuteľného soundtracku. Ooooo, Sayaaaaa... (recenzia filmu)

2. miesto: Doba ľadová 3 (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs)
Asi najmenšie prekvapenie. Keď dvojka mohla vyhrať rok 2006 a teraz prišla trojka dokonca aj v 3D, jej šance boli obrovské. No možno sa už dostavila únava materiálu, boli tu aj iné animáky. No moment, a kde ste nechali moje milované Hore? Na 31. mieste... ajajajaaaaaj, počkajte o 50 rokov, bude to pre vás film dekády! Ale asi môže byť v TOP 10 iba jeden šomravý dedo... (recenzia filmu)

1. miesto: Avatar
Nuž, čo dodať. Prvý mesiac totálne vypredaný aj na Slovensku, pred pár dňami zlomil rekord Titanicu v tržbách bez inflácie a ide nasadiť novú métu výnosov z premietania v kinách. Kráľ sveta vlastne poslal do Diváckeho filmu roka Kinemy.sk vôbec prvý film – a zabodoval naplno. Možno vás opantalo 3D, možno nový svet, možno meno veľkého Jamesa či veľké plátno i malé detaily. Nebola to náhoda, za Avatara hlasovalo dvakrát toľko ľudí, čo za Dobu ľadovú 3, takže je to drvivé víťazstvo. Žiadny rozdiel o pár hlasov, ktoré by zmenili poradie, ak by anketa trvala napríklad o deň viac či menej. (recenzia filmu)


A čo rok 2010? Nuž, sám som zvedavý, či podľahnete 3D fenoménu a znovu ho vystrelíte na prvé dve priečky. Veľké šance treba dať pánovi Nolanovi, ktorý bude chcieť obhájiť Temného rytiera z roka 2008 – jeho Inception ešte nikto nevidel, o deji sa možno len dovtípiť, ale zrejme to bude filmová bomba. Príde Harry Potter VII, prvá časť – a ak by nastavil megaotvorený záver ako kedysi Epizóda 5 Hviezdnych vojen, dali by ste ho na prvú priečku? A môj vnútorný hlas mi šepká, že ani decembrová ponuka, kde je The Green Hornet od Gondryho či nový James L. Brooks (kto si spomenie na Lepšie to už nebude z roka 1997?) by nemusela ostať nepovšimnutá...


autor Michal Korec 27.1.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.