TV TIPY 19.10. - 25.10. 2009

TV TIPY 19.10. - 25.10. 2009

VOD recenzia



19.10.
PONDELOK

22:10 Dištrikt! (Nyócker!), Maďarsko, 2004 (Dvojka)
Budapeštiansky 8. obvod nie je práve najlepšou adresou. Chudobnú časť mesta obýva pestrá zmes maďarských, ale i rómskych, ukrajinských, arabských či čínskych rodín. Syn šéfa rómskeho gangu Riči Lakatoš sa zaľúbi do Julinky, ktorá je dcérou hlavy znepriateleného klanu. Príbeh novodobého Rómea a Júlie v hip-hopovom rytme sa však začína zamotávať, keď sa na scéne objaví ropa. Tá na Dištrikt okrem skorumpovaných policajtov obráti i pozornosť nemenej skorumpovaných politikov, najrôznejších agentov a napokon i samotného Georgea Busha.

22:25 Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn), USA, 1996 (Filmbox)
Kuriózna gangsterka netradične skombinovaná s upírskym hororom, odohrávajúcim sa v púštnej putike Titty Twister  pochádzajúca z pera Quentina Tarantina. Ten ju ešte na začiatku 90. rokov napísal na objednávku, ako viac-menej propagačný materiál pre istú make-upovú firmu. Projekt bol ale odložený k ľadu, až kým sa ho v roku 1995 neujal talentovaný mladý muž menom Robert Rodriguez. On a Tarantino sa stretli na torontskom filmovom festivale, kde práve uvádzali svoje režijné debuty (El Mariachi a Gaunerov). Padli si do oka a spoločne trocha zapracovali na scenári. Tarantino bol režisérovi nápomocný aj z pozície herca; obsadil totiž rolu šialenejšieho z bratov Geckovcov (druhým bola vychádzajúca hviezda Georgea Clooneyho). Do ďalších úloh sa im podarilo zlanáriť  Tarantinovho kamaráta Harveyho Keitela, Juliette Lewis a do vedľajších úloh zombie maskéra Toma Saviniho, Cheecha Marina alebo Salmu Hayek.

22:30 Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde), USA, 1967 (Čt1)
Skutočný príbeh milencov a bankových lupičov Bonnie Parkerovej a Clydea Barrowa sa odohráva v USA v čase hospodárskej krízy. Bonnie neuspokojuje fádny život v malom meste na americkom Stredozápade a túži po dobrodružstve i úniku z ťažkej reality. Keď spozná fešáckeho darebáka a drobného zlodeja Clydea, jej život sa náhle zmení. Clydea len nedávno prepustili z väzenia a už sa chce dať na dráhu bankového lupiča. Spolu s Bonnie založia zločineckú bandu, ktorá brázdi Ameriku od Oklahomy po Texas a rabuje banky. Zdá sa, že Bonnie a Clyde sú neporaziteľní a nikto ich nikdy nechytí.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2009 TV tipy 19.10. - 25.10. 2009 TV tipy 19.10. - 25.10. 2009

20.10.
UTOROK

19:45 Interstate (Interstate 60), Kanada/ USA, 2002 (Film+)
Tridsaťdvaročný Neal Oliver (James Marsden) má pred sebou odrazu viac otázok, než odpovedí. Otec chce, aby študoval právo, on by však radšej maľoval. Nie je si istý, či má zostať s priateľkou, alebo radšej hľadať záhadnú ženu, o ktorej sníva a ktorá ho inšpiruje.

21:45 Monštrum (Monster), USA/ Nemecko, 2003 (Film+)
Aileen "Lee" Wuornos - prostitútka a údajne prvá masová vrahyňa v amerických dejinách, ktorej bolo dokázaných šesť vrážd svojich zákazníkov. Jej krvavá odysea svojho času spoľahlivo plnila všemožné stránky novinových plátkov. S odstupom pätnástich rokov a dvoch dokumentov sa jej príbeh, ktorý "šokoval Ameriku", nakoniec dostal aj na plátna kín v hranom sociologickom portréte. Ten je vo výsledku kvalitnou a veľmi silnou psychologickou drámou o žene, ktorej osud naplno ukázal odvrátenú stranu mýtizovaného amerického sna.

22:00 Diamanty sú večné (Diamonds Are Forever), UK/ USA, 1971 (joj Plus)
Na Jamesa Bonda už čaká nová úloha. Zistenie, kto stojí za gigantickými diamantovými pašeráckymi cestami, ktoré situáciu na trhu s diamantom stále viac zhoršujú. Všetko sa odohráva naprosto diskrétne a na hladký priebeh dohliada aj dvojica krutých zabijakov, ktorá sa dokáže postarať o akýkoľvek problém. Bond prichádza do Holandska v novej identite miestneho pašeráka s jediným úmyslom. Preniknúť do štruktúr obchodu a konečne dostať Blofelda.

22:10 Muška (Mouchette), Francúzsko, 1967 (Dvojka)
Nekompromisná štúdia osamelosti a zvlčilosti ľudských vzťahov vznikla na podklade novely "Nový príbeh Muškin" od spisovateľa francúzskej katolíckej moderny Georgesa Bernanosa. Pre režiséra Roberta Bressona to bola po Denníku vidieckeho farára už druhá adaptácia literárnej predlohy tohto autora. Svojím príznačne asketickým štýlom zachytil dennodenné martýrium hrdinky i jej konečné vykúpenie v dobrovoľnej smrti ako metaforou ľudského údelu vo svete, z ktorého zmizol boh a ovládlo ho zlo. Muška patrí k najpesimistickejším dielam tohto solitéra francúzskej réžia a vyjadruje jeho hlboko religiózny a existenciálny svetonázor. Na

00:05 Nasledujúca stanica Greenwich Village (Next Stop, Greenwich Village), USA, 1976 (Čt2)
Píše sa rok 1953 a herecký elév Larry Lapinsky sa rozhodne opustiť teplé miestočko v brooklynskom byte svojich rodičov a presťahovať sa na Manhattan, do bohémskej štvrte Greenwich Village. Prenajme si malý byt, obstará si miesto v obchode so zdravou výživou, navštevuje hodiny herectva a obchádza konkurzy. Stýka sa s partiou umelecky spriaznených priateľov, ku ktorým patrí jeho dievča Sára (Ellen Greene), bohémsky básnik Robert (Christopher Walken), čierny homosexuál Bernstein (Antonio Fargas) a ďalšie herecké adeptky Connie a Anita. Dokonalé vystihnutie prostredia a dobovej atmosféry patrí k najväčším kladom filmu Paula Mazurského, ktorý je úprimnou výpoveďou o umeleckom zrení a ambíciách.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2009 TV tipy 19.10. - 25.10. 2009 TV tipy 19.10. - 25.10. 2009

21.10.
STREDA

20:30 Biela veľryba (Moby Dick), Veľká Británia, 1956 (MGM)
Píše sa rok 1814. V malom prístavnom meste New Bedford sa chystá mladý Ishmael na lov. Spolu s indiánskym harpúnarom Queequegom si prenajímajú loď "Pequod". Kapitánom veľrybárskeho člnu je Achab, ktorý pred rokmi v boji s bielou veľrybou prišiel o nohu. Od tej doby zviera prenasleduje s rastúcou nenávisťou, ktorá sa prenáša aj na posádku "Pequodu", a chce Moby Dicka, ako veľrybári nazývajú bielu veľrybu, objaviť a zabiť za každú cenu.

23:10 Erazmus alebo Priatelia po španielsky (L'Auberge espagnole), Fr./ Šp., 2002 (Doma)
Xavier je poslucháč ekonomickej fakulty v Paríži a otcov známy mu po dokončení štúdii sľubuje lukratívne miesto na ministerstve financií. Podmienka, že musí ovládať španielčinu, nie je vďaka programu Erazmus nesplniteľná, a tak sa Xavier rozlúči s matkou a priateľkou a odletí do Barcelony. Nájsť tu však bývanie nie je žiaden med lízať, ale nakoniec Xavier uspeje: nasťahuje sa do bytu, kde už žije ďalších šesť študentov, každý z iného kúta Európy. Tu ho čakajú nové známosti, nové zážitky i lásky. Chaotické, i keď svojim spôsobom harmonické spolužitie mladých ľudí rôznych národností, rôznych zvykov a zamerania sú pre nášho hrdinu školou, vďaka ktorej síce nevie čo chce, ale rozhodne vie čo nechce!

23:25 Samota, Česko, 2001 (Čt1)
Samota - na statku. Osamelosť - v srdciach. Ľudia sú determinovaní miestom, kde žijú. I keď je to miesto svojim spôsobom prekliate, ľudia s ním zrastajú a nakoniec stratia schopnosť ho opustiť. Aj keď po tom túži, ako napríklad Mária. Silný príbeh chladnúceho manželstva, determinovaného nepriaznivou silou osudu, koncentrovaný na tri hlavné postavy, sa dotýka takých životných hodnôt, ako je láska, nevera, utrpenie a ilúzia. Rozpráva o tom, že človek musí nájsť predovšetkým pokoj sám v sebe, aby mal silu sa vyrovnať so svojim okolím.

TV tipy 19.10. - 25.10. 2009 TV tipy 19.10. - 25.10. 2009 TV tipy 19.10. - 25.10. 2009

22.10.
ŠTVRTOK

22:40 Vysoká hra patriotov (Patriot Games), USA, 1992 (Markíza)
Nie je tomu tak dávno, čo vojenský expert CIA, Jack Ryan (Harrison Ford), prežil dramatický záver plavby ponorky. Honbu za ponorkou síce prežil v zdraví, ale riskantné podmorské manévre kapitána Raimusa mu dali poriadne zabrať. Preto nebezpečnú kariéru aktívnej služby vymenil radšej za pokojnejšie závetrie školskej katedry. Pohodu a pokojný život v okamihu zmení jeden Ryanov prednáškový výlet do Londýna. Teroristické komando IRA nečakane a bleskove zaútočí na vybraného člena kráľovskej rodiny. Nikto z tvrdých profesionálov však ani len vo sne netuší, že Ryanovi práve skončila prednáška – a to, že sa práve nachádza v blízkosti akcie, je pre páchateľov útoku osudné.

22:45 Muž menom La Mancha (Man of La Mancha), Tal./ USA, 1972 (MGM)
Miguela de Cervantes (Peter O’Toole), vyberača daní, básnika a dramatika zatknú za útoky na cirkev. Je uväznený spolu so zlodejmi, vrahmi a prostitútkami. S nimi sa zahrá na súd, pred ktorým obhajuje a zahrá svoje dielo o dômyselnom rytierovi Donovi Quijotovi de la Mancha. Film režiséra Arthura Hillera.


23.10.
PIATOK

21:20 Apollo 13 (Apollo 13), USA, 1995 (Prima)
Najúspešnejšia neúspešná akcia v dejinách americkej astronautiky. Posádka troch astronautov vyštartovala na mesiac úplne bez povšimnutia verejnosti, ktorá už podobné lety brala ako samozrejmosť. Prvé dni letu prebehli hladko, ale potom sa z reproduktorov v riadiacom stredisku ozvalo legendárne "Houston, máme problém." Posádka pochopila, že jej sen, stáť na povrchu mesiaca, je stratený a zmenil sa boj o život.

21:25 Mission: Impossible III (Mission: Impossible III), USA/Nem., 2006 (Markíza)
Mission: Impossible a Tom Cruise. Dva filmové pojmy, ktoré sa stali do určitej miery synonymom. Tajný agent Ethan Hunt, pre ktorého nie je splnenie žiadnej misie nemožné sa vracia už tretí krát a prináša ho jeden z najvyhľadávanejších režisérov súčasnosti J. J. Abrams. V jeho poňatí sa Mission: Impossible stala moderným akčným filmom, ktorý divákom ponúka okrem zvýšenej hladiny adrenalínu aj dobrú zápletku s množstvom zvratov. Vo chvíli, kedy agent Ethan Hunt počuje formulku, že sa práve vypočuté zadanie jeho ďalšej misie samo automaticky zničí za päť sekúnd, určite nepredpokladá, že ho čaká asi najťažšia úloha v jeho kariére, ktorú naviac komplikuje fakt, že teraz je to aj osobné. „Misia začína veľmi priamočiaro, ako záchranná akcia, ktorú sprevádza množstvo explózií a kaskadérskych výkonov. Čoskoro ale zistíte, že nič nie je také, ako sa zdá a prosté potešenie z akčných scén doplnia hlbšie emócie.

             

24.10.
SOBOTA

21:45 Utajený (Caché), Francúzsko, 2005 (Dvojka)
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvetlenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil?

21:50 Prvotný strach (Primal Fear), USA, 1996 (Doma)
Kriminálny thriller režiséra Gregoryho Hoblita sa pýšil obsadením Richarda Gerea v hlavnej úlohe, avšak nečakane sa preslávil skvelým hereckým výkonom Edwarda Nortona. Ten stvárnil schizofrenické záchvaty svojej postavy s takou presvedčivosťou, že sa okamžite stal hereckou hviezdou.

22:35 Tajomstvo slov (La Vida secreta de las palabras), Špan., 2005 (Filmbox)
Vrtná stanica, miesto izolované od civilizácie, vzdoruje vlnám ďaleko na otvorenom mori. Na tomto odľahlom mieste, obývanom len mužmi sa jedného dňa objaví žena (Sarah Polley). Má sa starať o pracovníka (Tim Robbins), ktorý pri nehode prišiel o zrak. Časom medzi nimi vzniká puto. Ako na pustom ostrove sa stávajú závislí jeden na druhom. Za pomoci slov sa na povrch dostávajú ich tajomstvá, bolesť, nádej, láska, smútok... Nesporne najväčšia filmová udalosť v Španielsku za rok 2005. Na vzniku filmu režisérky Isabel Coixet sa výrazne podieľal Pedro Almodóvar a jeho produkčná spoločnosť El Deseo. Film Tajomstvo slov získal štyroch "španielskych Oscarov" (ceny Goya) v hlavných kategóriách a získal obrovský úspech ako u divákov i u kritiky.

             

25.10.
NEDEĽA

19:40 Príbeh z Bronxu (A Bronx Tale), USA, 1993 (Film+)
Calogero má 9 rokov keď sa uliciach Bronxu stal svedkom vraždy. Stál za ňou miestny boss mafie Sonny. Calgero však policajtom nič neprezradí a následne sa medzi chlapcom a mafiánom vyvinie priateľstvo. S tým však nesúhlasí chlapcom otec. Film je režijným debutom Roberta De Nira.

20:00 Želary, Česko/ Slovensko/ Rakúsko, 2003 (Čt1)
Snímka vznikla na motívy autobiografickej poviedkovej zbierky spisovateľky Květy Legátovej „Želary“ a voľne nadväzujúcej novely „Jozova Hanule“. Dej nás zavedie do štyridsiatych rokov, do doby protektorátu a nemeckej okupácie Čiech a Moravy. Hlavná hrdinka Eliška (Aňa Geislerová) je z dôvodov násilného uzatvorenia vysokých škôl, toho času nedoštudovaná lekárka a pracuje ako zdravotná sestra v mestskej nemocnici. Má milostný pomer so sympatickým a úspešným chirurgom Richardom (Ivan Trojan) s ktorým je zapojená do tajného domáceho odboja. Jednu noc privezú na chirurgickú kliniku ťažko zraneného muža, dedinčana zo vzdialených pohraničných hôr. Muž potrebuje súrne transfúziu a zhodou okolností má rovnakú krvnú skupinu ako Eliška. Tá mu svojim darcovstvom zachráni život. Tak sa krvou naviaže puto, ktoré neskôr vyústi do zvláštneho, neobyčajne silného milostného vzťahu medzi modernou, mestskou, vzdelanou Eliškou a barbarským, prírodným mužom s detskou dušou – Jozou (György Cserhalmi). 

20:20 Jánošík II, ČSSR, 1962 (Joj)
Film o legendárnom zlodejovi a o spoločenských vzťahoch na feudálnom Slovensku koncom 17 a začiatkom 18 storočia patrí k divácky najúspešnejším dielam v histórii slovenskej kinematografie. Prvá epocha jeho príbehu rozpráva o Jánošíkovom detstve, štúdiách a návrate do rodného kraja. Druhá epocha zachytáva Jánošíkov odchod do hôr, formovanie zbojníckej družiny, protifeudálny boj a končí sa popravou.

23:45 Kasíno (Casino), USA/ Francúzsko, 2005 (Doma)
Film je nakrútený podľa skutočných udalostí a detailne opisuje fungovanie luxusnej herne, ktorá je napojená na podsvetie. Návštevníci v nej nechávajú milióny dolárov a všetko je zariadené tak, aby nemali šancu. Každý podvod však chce spoľahlivú kontrolu. Treba strážiť hráčov, ktorí neváhajú staviť príliš vysoko, ale aj tých, ktorí začali vyhrávať akosi často. Réžia: Martin Scorsese, hrajú: Sharon Stone, Robert De Niro.

01:00 Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers), USA, 1994 (Joj)
Psychicky narušená Juliette Lewisová sa na prvý pohľad zaľúbila do mäsiara Woodyho Harrelsona. Ten jej pomôže surovo zabiť rodičov a spolu sa dajú na útek, ktorý sprevádzajú desiatky celkom zbytočných vrážd. Mladý párik zabijakov sa inšpiruje všadeprítomným násilím v médiách a okolitom svete, médiá zase bohatnú na sledovanosti reportáží z ich smrtonosných výtržností či na reklame v priamych prenosoch z ich vražednej misie.


HIT TÝŽDŇA

24.10.
SOBOTA

21:45 Utajený (Caché), Francúzsko, 2005 (Dvojka)
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvetlenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil? (viac o filme)

 


autor Tomáš Daneček 19.10.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.