DIVOKÉ VLNY

DIVOKÉ VLNY

8.0

Filmová recenzia



V čase mierne upadajúcej kvality animákov prichádza osviežujúci kúsok, ktorý sa šikovne pohybuje na pomedzí dvoch žánrov...

Pozrite si spätne vybrané úspešné dokumenty a animované filmy za posledné dva roky. Aký spoločný menovateľ medzi nimi nájdete? Tučniakov! Brodia sa tisíce kilometrov v dokumente o vlastnom Putovaní, nasadzujú sa do militárnych misií v Madagascare alebo spievajú (a jeden výnimočne stepuje) v Happy Feet. Predstavte si, že animátori v Sony Animation Studios dostali dostatočne šialený nápad skombinovať oba žánre a pokúsiť sa osloviť čo najširšie publikum. Kinematografia pozná guláše rozličného zloženia, ale tentoraz sa máte na čo tešiť!

Divoké vlny nám predstavujú zvláštny svet, v ktorom všetky tučniaky i ďalšie živočíšne druhy ulietavajú na zurfingu. Kedysi o ňom ani netušili, ale potom sa objavil Big Z, dobyvateľ vĺn. Bol pionier tohto športu a keď prišiel na Antarktídu, viacerí sa k nemu utiekali a chceli byť ako on. A medzi nimi bol aj malý Cody s veľkým odhodlaním. Po niekoľkých rokoch sledujeme majstrovstvá v zurfingu, kde chce statočný Cody uspieť čo najlepšie, no proti nemu stojí skúsený Tank, víťaz mnohých šampionátov dýchajúci na krk aj legendárnemu Big Z. Je jasné, že proti namyslenému favoritovi sa postaví drobec s malými šancami, no so silným fanklubom, kde figuruje Chicken Joe a podobné uletené charaktery...

Divoké vlny Divoké vlny

Výsledné hodnotenie rozhodne nenaznačuje iba skutočnosť, že mám slabosť na tučniakov už od čias krátkych dobrodružstiev húkajúceho Pingu. A Divoké vlny nie sú ani tak revolučným počinom v žánri animákov ako veľmi slušným evolučným krokom a dôkazom, že po minuloročnom vodopáde viac-menej majoritne priemerných kúskov, sa môžeme predsa len tešiť na lepšie časy. Leto 2007 totiž jednoznačne ukazuje, že animovaná forma nemusí byť vyhradená výlučne detskému divákovi. Pominiem Simpsonovcov, pri ktorých je dospelácke razenie samozrejmosťou a ostávajú mi pred očami dve augustové premiéry. Že sa Pixar rozhodol viac experimentovať pri Ratatouille a prvotne ho plánovať pre starších divákov, to bolo známe už v čase, keď sa chcel odtrhnúť od Disneyho. Ale že sa podobným smerom vydá aj niekto iný, to by som v čase ohlásenia filmu vôbec netipoval.

Sony Animation Studios sú totiž v žánri takmer zelenáči, ktorí zmastili iba ľahko nadpriemernú Loveckú sezónu a tá po kvalitatívnej stránke žáner vôbec neobohatila a na jej relatívne jednoduchú animáciu pomrkávali viacerí s nedôverou. Divoké vlny sú však bomba trošku naznačená už prvým trailerom. Áno, ten čo stavil pri dvoch tretinách na nostalgický charakter a emotívnu naráciu (rozprávanie). Že ju v poslednej tretine zmastil akčnejším pozlátkom, to už bola nutná obeta detskému divákovi. Skutočnosť je však priaznivá – marketing opäť raz pekne klame. Hoci sa rovnomenné počítačové hry či iné médiá snažia odkazovať výlučne na akčné surfovanie a aj druhý trailer už odkazoval na moderný ráz, v skutočnosti výsledný film verne kopíruje zloženie prvej ukážky.

Divoké vlny Divoké vlny

A ďalej už nemá zmysel zahmlievať. Divoké vlny majú síce prostý dej a nachádzajú sa v ňom aj akčné scény s rockovou hudbičkou. Ale v skutočnosti tvoria asi tretinu filmu a sú vyplatenou daňou pre detského diváka. No majoritný zvyšok stopáže preráža prvotnú dejovú jednoduchosť formou vyrážajúcou film do žánru dokumentu! A to dokumentu inteligentnému a berúcemu predkladaný svet veľmi vážne, pričom pre diváka je to svet s veľkým množstvom narážok na skutočné reálie a najmä surfing. Takže netreba sa báť faktu, že malý Cody si chce splniť svoj životný sen, ísť na majstrovstvá a pokúsiť sa vyfúknuť Tankovi trofej. Najprv absolvujeme nostalgické intro o vzniku zurfingu a potom vlastne sledujeme bandu dokumentaristov mapujúcich cestu a počínanie Codyho na majstrovstvách. A pretože sa film tvári ako skutočný dokument, čaká nás množstvo vložiek priamo od štábu, ktorí ho nakrúcajú – a tak sa občas objaví mikrofón, niekto začne komentovať momenty diania a podobne; Divoké vlny obsahujú vo svojej skromnej stopáži množstvo ďalších vychytávok.

Divoké vlny sú totiž malou bombou pre divákov sledujúcich aj animáky, aj dokumenty, pretože obsahujú nielen množstvo narážok na surfing či súčasnú dobu, ale predovšetkým na dvojicu žánrov a špeciálne na tvorbu dokumentov. T.j. film chce byť sám o sebe kvalitným dokumentom, no súčasne si robí švandu zo žánru a aj z toho, ako také filmy vznikajú, či aké techniky sa pritom používajú. Výsledkom je pomerne chytrá zábava pôsobiaca paradoxne vtipne a vážne zároveň, vzhľadom na niektoré momenty a štýl, ktorým je nakrútená (nielen v rámci milého intra, ale aj ďalších scén). Okrem toho je napriek svojmu profilu a naopak, vďaka seriózne predkladaným momentom, sledovanie filmu aj pomerne emotívne, čo je na poli animákov takmer rarita. A pritom nejde o žiadne násilné vtláčanie emócií či posolstiev iritujúcich určitých návštevníkov Happy Feet.

Divoké vlny Divoké vlny

A v neposlednom rade treba Sony Animation Studios pochváliť aj za podstatne lepšiu animáciu. Ako by bola Lovecká sezóna iba cvičením a testovaním softvéru. Divoké vlny sa neboja servírovať dramatickú akciu, ale zároveň sa šikovne hrajú aj s filtrami či rôznymi druhmi scén. Raz sa pozeráme na schválne zašumený obraz, potom akoby na televízny strih dokumentu a vzápätí prichádza dynamické dobrodružstvo uprostred obrovskej vlny. Srdce fanúšika animácie plesá.

Divoké vlny si ukoristili na najbližšie tri týždne korunu najlepšieho animáku roka 2007. Deti si svoje pasáže určite užijú, otázne je, ako prežijú tie zvyšné. Za to dospelí diváci si tu odnesú podstatne viac pozitívnych dojmov, ako by očakávali, resp. môžu prevýšiť aj rezultát svojich ratolestí. Je to výborný počin z filmárskeho hľadiska, no menej už z toho komerčného; čísla z USA nasvedčujú, že Divoké vlny nebudú žiadny megahit. A to je fatálna škoda, pretože žáner potrebuje takéto počiny viac ako soľ!

PS – Dabingová verzia si odnáša 8/10, ale originálnej patrí necelý bodík navyše za perfektný výber hlasov i toľko omieľaný fakt tvorby dabingu v jednom štúdiu so všetkými hercami naraz.


Surf´s Up (USA, 2007, 85 min.)
Réžia: Ash Brannon, Chris Bruck. Scenár: Don Rhymer, Joe Syracuse, Lisa Addario, Christian Darren. Kamera: Andres Martinez. Hudba: Mychael Danna. Hrajú v anglickom znení: Shia LaBeouf, Jeff Bridges, Zooey Deschanel, Jon Heder, James Woods, Diedrich Bader


autor Michal Korec 10.8.2007
Kinema
8.0
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žner: Animovaný/Akcia
Minutáž˝: 88 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 8.6. 2007
Premiéra SK: 9.8. 2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žáner: Animovaný/Akcia
Minutáż˝: 88 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 8.6. 2007
Premiéra SK: 9.8. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.