ZLO JE MEDZI NAMI

ZLO JE MEDZI NAMI

článok



Americká Vec (The Thing) z roku 1982 je voľným remakeom sci-fi hororu The Thing From Another World z roku 1951. Čoraz častejšie sa hovorí, že i ona sama sa dočká remakeu. Akurát, že producenti stále akosi nevedia, či skôr formou seriálu (resp. mini-série), alebo regulárneho celovečerného filmu. Každopádne, rovnomennú počítačovú hru tu už máme a má výbornú povesť. Bodaj by nie, veď komu by neučarovala hudba Ennia Morriconea, atraktívna zasnežená výprava, od civilizácie dokonale izolovaná polárna stanica, nechutne slizká mimozemská entita schopná brať na seba podobu akéhokoľvek človeka (ale i zvieraťa) a Kurt Russell v slnečných okuliaroch, kovbojskom klobúku, pilotnej bunde a verným plameňometom v náručí? Či už sa teda dočkáme seriálu alebo filmového remakeu (niektorí z nás snívajú skôr o prequele), čas si dovtedy môžeme spoľahlivo krátiť dnešným Carpenterovým hororovým sci-fi terorom.

Zlo je medzi nami Zlo je medzi nami

Bradatý Kurt Russell bol začiatkom osemdesiatych rokov vďaka filmom ako Elvis Presley či Útek z New Yorku (tiež v Carpenterovej réžii) takou obľúbenou hviezdou, že v úvodných titulkoch je z celého hereckého tímu Veci uvedený len on! Bodaj by ale nie, veď ostatní mu iba nahrávajú, vrátane Keitha Davida (neskôr napr. Armageddon alebo Čiernočierna tma) a Wilforda Brimleya (neskôr Živý terč či Firma) ako doktora Blaira. Kurtov bradatý macho pilot helikoptéry R.J.  MacReady je spoľahlivo razantný frajer. Nič mu neujde a nemieni nejakému bastardovi z vesmíru dovoliť, aby ho terorizoval. Ale prejdime pomaly k jednoduchému no i po desiatkach rokoch fungujúcemu príbehu...

Polárna základňa pozostávajúca z čisto chlapskej posádky (jediným ženským elementom je hlas počítača – Adrienne Barbeauová) si nažíva v zovretí nekonečného snehu pokojným životom plným chľastu, kariet a znudeného monitorovania nekonečného bieleho pekla Antarktídy. Príjemne ležérny pokoj naruší až helikoptéra s nórskymi výskumníkmi majúcimi základňu ďaleko odtiaľto. To, čo vyzerá ako šialený a bezdôvodný útok na amerických kolegov, je v skutočnosti zúfalá snaha zastreliť psa, ktorého naháňajú cez celú snežnú pláň. Márny a zarážajúco agresívny pokus o psiu likvidáciu však končí ich smrťou. Pýtate sa, prečo by niekto chcel zabiť psa? Je to jednoduché: Nóri objavili hlboko v snehu obrovskú mimozemskú loď, ktorej pasažier prežil a infikoval sa medzi nich. Ako ukáže následná obhliadka ich zdevastovanej stanice, nikto neprežil. Okrem mimozemšťana – a ten sa práve v tele psa prepašoval medzi Američanov! Môže sa zamaskovať za kohokoľvek medzi nimi. Obetí pribúda. A situácia je čoraz zúfalejšia. Už nejde iba o nich. už ide o celú planétu Zem!

Zlo je medzi nami Zlo je medzi nami

I s odstupom viac ako dvadsiatich rokov je Vec pilierom sci-fi hororového žánru (úvodný prílet na Zem neskôr napodobnil Predátor) a to nie len vďaka pôsobivej kamere Deana Cundeya, ale i maskám Roba Bottina (neskôr pracoval na Základnom inštinkte). Vďaka nemu je príšera vo všetkých svojich fázach skutočne nechutná a pre mnohých fanúšikov drsného hororu nachádza konkurenta snáď len v Cronenbergovej Muche. Keďže na seba emzák dokáže brať akúkoľvek podobu, patrí snímka k zásadným dielam sub-žánru infekčných sci-fi. V nich sa agresori z hlbín neznámeho vesmíru maskujú za nás alebo dokonca priamo vchádzajú do našich tiel ako odporní paraziti. Tento sub-žáner je vďaka ustavičnej paranojy masovo obľúbený a široko zastúpený; spomeňme nie len už klasickú votreleckú ságu, ale pokojne i béčko Tajomné zlo (The Hidden, 1987) s Kyleom MacLachlanom alebo ďalšie dva Carpenterove filmy - Mesto prekliatych (Village of the Damned, 1995) a Oni žijú! (They Live, 1988). Z tých novších napríklad Rodriguezovu Fakultu. Hoci sa Vec inšpiruje Votrelcom (ten sa ale zase inšpiroval The Thing From Another World), je v ukazovaní Zla jeho presným opakom. Ukazuje všetko. Prekvapivo jej to ale na pôsobivej atmosfére takmer vôbec neuberá a mnohé otázky zostanú, rovnako ako vo filme Ridleyho Scotta, múdro nezodpovedané. Zároveň je táto rafinovaná hra s divákom skutočne napínavá, pretože úprimne netušíme, kto je dotyčnou vecou z čoraz stenčujúceho sa osadenstva stanice. Carpenter strieda krvák s psychologicky prepracovaným hororom a aby sme sa nemali kedy začať nudiť, neváha použiť takmer až hitchcockovskú scénu „žeravý drôt“. Zároveň sa jedná - spolu s Kubrickovým The Shining - o jeden z najlepších „snežných hororov“. A nie len preto, že je ich tak málo. 

Zlo je medzi nami Zlo je medzi nami

Vyčítať Veci absenciu hereckých výkonov (Russellova tvrďácka štylizácia do polohy neporaziteľného sebavedomého frajera je o hocičom, ale nie o hraní) by bolo smiešne, ale to k žánru bohužiaľ už väčšinou tak akosi patrí. Horšie je to s občasnou logikou (čudná výplň pracovného času, prítomnosť plameňometov na základni) alebo nespokojnosť s faktom, že je nám zakázané vidieť vnútrajšok, už od pohľadu impozantnej vesmírnej lode. Ale i to je len také lacné zadrapovanie, pretože inak nemožno voči perfektne stvorenej atmosfére neustále ohrozenia uprostred krajiny nikoho, namietať vôbec nič. Bolo to skrátka jedinečné obdobie, pred ktorým Carpenter nakrútil kulty Halloween či Hmla a po ňom kingovku ChristineVládcu temnôt. Potom prišli Upíri Duchovia Marsu a bolo to v ...


autor Ivan Kučera 14.3.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.