SLOVENSKÝ FILM ŽIJE!?

SLOVENSKÝ FILM ŽIJE!?

článok



Titulok neklame… je to neuveriteľné, ale tento rok by malo mať premiéru až 12 slovenských celovečerných hraných filmov určených pre kiná. To je oproti minulému roku 12 krát viac :). V nasledujúcom prehľade si ich podľa dátumov premiér predstavíme. Pôjde o filmy režírované slovenskými režisérmi, ktoré sú až na výnimky (Bathory) nakrúcané v slovenčine. Koprodukčným filmom som sa nevenoval, keďže nezdieľam názor, že Šílení či Příbehy obyčejného šílenství sú slovenskými filmami.

Slovenský film žije!?

ROZHOVOR S NEPRIATEĽOM

Dobový žánrový dlhometrážny film pre kiná z obdobia vojny na motívy rovnomennej novely L. Laholu a divadelnej dramatizácie P. Pavlaca. Celý príbeh sa odohráva v zime v zasnežených horách na konci druhej svetovej vojny. Dejovú líniu tvoria spomienky postavy Vojaka – partizána vypočúvaného ruským Komisárom, ktorý rozpráva príbeh o svojom zajatí. Nemecký vojak Helmut Kampen s menším nemeckým vojenským konvojom odprevádza zajatého partizána, ktorému sa neskôr za istých okolností podarí utiecť. Komisár zisťuje, ako je možné, že ho Nemci nezabili a Vojaka obviňuje z kolaborácie. Film prináša netradičné moderné spracovanie dobovej tematiky.

Výška rozpočtu: neuvedená
Dátum plánovanej premiéry: február 2007
Réžia: Patrik Lančarič
Hrajú: Boris Farkaš, Marko Igonda, Alexander Bárta, Monika Hilmerová


NÁVRAT BOCIANOV

Príbeh mladej letušky Vandy, ktorá má neustále pocit, že musí lietať aj v súkromnom živote bez toho, aby mala pevnú zem pod nohami. Útek do spustnutej dediny Runina, kde žije Vandina babka, ju vtiahne do dobrodružstva vedúceho až k obchodovaniu s ľudskými osudmi. Táto cesta ju núti pozastaviť sa a rozpoznať hodnotu svojho pôvodu, aby sa mohla vrátiť s istotou, že má v tomto svete domov. Cieľom je vytvoriť obraz interkulturálneho dialógu v regióne, ktorý na prvý pohľad vyzerá byť okrajový, no riešia sa tu problémy týkajúce sa celej Európy. Prínosom je konfrontácia nemecko-slovenskej histórie a prítomnosti.

Výška rozpočtu: 38.000.000 Sk
Dátum plánovanej premiéry: jeseň 2007
Réžia: Martin Repka
Hrajú: Katharina Lorenz, Florian Stetter, Radek Brzobohatý, Lukáš Latinák


DÉMONI

Tri poviedky o troch rozličných ženách, kde každá z nich zrazu prežije Vianoce inak, ako bola zvyknutá. Prvá, Soňa, „sestrička z Kramárov“, objaví krásu zamilovania sa a pred kľúčovacím plátnom televízie podľahne nepravdivým predstavám. Druhá, čašníčka Dáša, uteká na Silvestra do v zime zabudnutého národného parku, kde chce nájsť únik v objatí iného muža. Tu ju však nachádzajú aj iné, menej atraktívne oči, ktoré v nej vidia omnoho viac a tak sa musí rozhodnúť. Posledný príbeh je o Kláre, o vzťahu, ktorý už nefunguje, o manželovi, ktorý hľadá niečo iné ako lásku a o bláznoch, ktorí chcú byť milovaní. Tu niekde v srdci Európy nachádza Klára na Štedrý večer zmierenie so sebou a svojím démonom – túžbou milovať.

Výška rozpočtu: 2.550.000 Sk
Dátum plánovanej premiéry: jar 2007
Réžia: Róbert Šveda
Hrajú: Eva Kerekes, Dagmar Duditšová, Beáta Dubielová, Attila Mokoš


MUZIKA

Neďaleko veľkého mesta, niekoľko krokov od hraníc s nepriateľskou kapitalistickou krajinou v zapadákove, z ktorého cesty nevedú nikam len späť, sa začína veselý a trochu čierny príbeh o chlapíkovi, ktorý dúfal, že hudba mu pomôže z kaluže, ale namiesto toho vyváľa hudbu v blate. Bude to aj príbeh o jeho rovesníkoch, priateľoch, túžbach a snoch o  slobode, ktorá bola v Československu na rozhraní sedemdesiatych a osemdesiatych rokov jednou z najvzácnejších, najlepšie strážených a najmenej dostupných hodnôt. Je to aj príbeh mladých ľudí, ktorí sa trápia s vlastnými životmi, s láskou, žiarlivosťou, pokušením. Narážajú na obmedzenia doby, v ktorej boli banány úzkym profilom a cesta za Západ nesplniteľný sen. Doby, v ktorej o všetkom rozhodovali členovia jedinej strany a v ktorej donášači informovali aj o tom, že kotolník hráva na saxofóne americkú muziku. Jadrom príbehu troch muzikantov, ktorí sa rozhodnú dosiahnuť úspech a sebarealizáciu v hudobnom šoubiznise je tragikomický osud nadaného mladého muža, ktorý si svoj talent a možnosti uvedomuje len okrajovo, no o to jednoduchšie a  divokejšie sa zaplieta do deštruktívnych vzťahov, ktorých skutočný rozmer a dosah si len postupne uvedomuje.

Výška rozpočtu: neuvedená
Dátum plánovanej premiéry: 20. septembra 2007
Réžia: Juraj Nvota
Hrajú: Luboš Kostelný, Tatiana Pauhofová, Dorota Nvotová, Marián Geišberg


LÍŠTIČKY

Alžbeta, mladá slovenská dievčina, hlavná postava filmu, sa neustále snaží niečo dokazovať sebe i svojej staršej sestre Martine. Praje si v Írsku nájsť muža a s ním nový domov, teda niečo, čo Martina už má. Zo spoločnej minulosti sestier sa však vracia silné a smutné tajomstvo vo chvíli, keď do Alžbetinho života vstúpi zvláštne dievča, Zuzana.

Výška rozpočtu: 32.000.000 Sk
Dátum plánovanej premiéry: 4. október 2007
Réžia: Mira Fornayová
Hrajú: Reka Derzsiová, Rita Banczi, Jitka Josková, Padraic Delaney


BATHORY

Grófka Alžbeta Báthoryová zamestnáva historikov už niekoľko storočí. Ich názory na život a vinu sa vzájomne rozchádzajú. Krvavý príbeh grófky je všeobecne známy a predsa nejasný. Najčastejšie sa traduje, že Alžbeta bola najväčšou vrahyňou v dejinách ľudstva, ako to dokladuje aj zápis v Guinnessovej knihe rekordov. Ja sa prikláňam k názoru s diametrálne odlišnými predstavami o grófke ako nevinnej obeti intríg ľudí, ktorí túžili po jej majetku. Myslím, že išlo o renesančnú ženu, ktorú zahubila vymyslená legenda. Po prečítaní a preskúmaní historických materiálov som sa rozhodol pre príbeh, ktorý sa verne dotýka historických dátumov a faktov, avšak v bielych miestach histórie zapájam svoju fantáziu. Nejde o príbeh ani hororový, ani o nudnú historiografiu – skôr o thriler, v ktorom sú hlavnými protagonistami palatín Thurzo, Alžbeta Báthoryová a jej nenaplnená láska k slávnemu talianskemu maliarovi. (Juraj Jakubisko)

Výška rozpočtu: 350.000.000 Sk
Dátum plánovanej premiéry: jeseň 2007
Réžia: Juraj Jakubisko
Hrajú: Anna Friel, Karel Roden, Vincent Regan, Hans Matheson


POLČAS ROZPADU

Tragikomédia zo súčasného veľkomesta o rozpade vzťahov, rozpade istôt, rozpade jedného manželstva a možno aj miznutí elementárnej slušnosti života. Štyridsiatnik Viktor, muž v „najhorších“ rokoch, náhodou zachráni mladú ženu pred samovraždou. Vysvitne, že zachránená Mia je fotografka a možno ani nechcela skončiť svoj život, ale len fotografovala svoj autoportrét vo vlnách Dunaja. Viktor sa do nej zamiluje, zatiaľ čo jeho manželka Karla hľadá pomoc v alkohole, u priateľa gynekológa, ale aj miestneho mystika. Viktor sa čoraz viac zapletá do nerovného vzťahu s agresívnym mladým dievčaťom, akurát tá stratená mladosť nie a nie prísť. Veľmi čierna komédia o štyridsiatnikoch,
ktorí už majú peniaze a stále ešte počúvajú rokenrol, ale drogy už vymenili za mobil.

Výška rozpočtu: 27.401.500 Sk
Dátum plánovanej premiéry: november 2007
Réžia: Vlado Fischer
Hrajú: Ján Kroner, Matej Landl, Táňa Pauhoffová, Marek Geišberg

Slovenský film žije!?

„15:29“

V roku 1529 – na základe nepravdivého obvinenia, bez riadneho súdneho procesu – odsúdili a následne upálili takmer všetkých obyvateľov bohatého židovského geta. Ich majetok prepadol v prospech mestskej pokladnice... “ Prečo sa to stalo? Ako je to vôbec možné? Zahynuli by nevinní ľudia, keby tí ostatní uprednostnili pravdu a čisté svedomie pred svojimi vlastnými záujmami a vlastným strachom? Tento historický fakt a tieto otázky nás inšpirovali k napísaniu nášho fiktívneho príbehu o žití, pravde a – láske...

Výška rozpočtu: 46.000.000 Sk
Dátum plánovanej premiéry: december 2007 resp. 1 Q/2008
Réžia: Petra Kolevska
Hrajú: Miroslav Donutil, Jakub Prachař, Samuel Jurkovič, Annelie Herz


FOLLOW ME

Lora Rakoczi, mladá excentrická Európanka, sa so zvedavosťou a záujmom pohráva so svetom okolo seba. Ona a jej priatelia sa rozhodli „okupovať“ ghetto, aby ušetrili na nájomnom, a pri svojom životnom štýle poznačenom drogami ignorujú znepokojujúcu realitu okolo seba. Tá však rezonuje v každom z ich nevedomých krokov a lepí sa im na päty ako smola. Miguel je presiaknutý brutalitou života v ghette a tvrdo skúšaný bojom o prežitie. Znechutený Lorou, v ktorej vidí pózerku vysmievajúcu sa z jeho sveta, sa Miguel rozhodne prenasledovať ju a „vyriešiť problém“ svojím osvedčeným spôsobom. Avšak pravda je prekvapivejšia než jeho podozrenia a Miguel sa v skutočnosti osudne zmýlil.

Výška rozpočtu: neuvedená
Dátum plánovanej premiéry: december 2007
Réžia: Anabela Žigová
Hrajú: neuvedené

Slovenský film žije!?

JAZZUS

Komediálna dráma (tragikomédia) zo súčasnosti o tom, ako mladý slovenský, nadmieru ambiciózny, muzikant musí najprv prejsť svojím peklom v írskom Dubline a očistcom v Bratislave, aby sa nakoniec dostal do svojho vysnívaného neba na zemi, New Yorku.

Výška rozpočtu: 40.000.000 Sk
Dátum plánovanej premiéry: december 2007
Réžia: Tomáš Krnáč
Hrajú: Erik Ollé, Vanda Tureková, Lucia Gažiová, Tomáš Maštalír, Maceo Parker


KEEP SMILING

Dej filmu sa odohráva počas piatich horúcich augustových dní. Na okraji strechy výškovej budovy stojí značkovo oblečený štyridsiatnik Milan. Na strechu vybehne novinárka Soňa s kamerou. Milan pristúpi k nej, váha, objíme ju. Potom sa otočí, rozbehne sa a skočí. Kto bol ten človek? Prečo skočil? Prečo ju objal? Soňa sa pustí do pátrania. Nájde jeho mobil aj fotoaparát a postupne zisťuje, že Milan nemal vážny vzťah, bol úspešný a finančne zaistený. No akoby stratil záujem o svet a radšej sa venoval adrenalínovým športom. Pátranie vytvára skoro až detektívne napätie, a zároveň postupne mení samotného pátrača – Soňu. A ona pochopí, že nie je dôležité vypátrať, prečo človek zomrel, ale prečo žil.

Výška rozpočtu: 35.000.000 Sk
Dátum plánovanej premiéry: december 2007
Réžia: Pavol Korec
Hrajú: Ágnes Gubiková, Pavel Řezníček, Milan Mikulčík


PENIS PRAVDY

Filozofická rozprávka, po ktorej ani jeden mozog neostane suchý.

Výška rozpočtu: neuvedená
Dátum plánovanej premiéry: 2007
Réžia: Pavel Göbl, Jiří Fedurco
Hrajú: Martin Blizniak, Tomáš Plánka, Ivan Palůch, Jaroslav Dušek

Zdroj informácii: Prezentácia pripravovaných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov (autor: Miro Ulman)


autor Peter Konečný 4.1.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.