PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Bol by musel Andy Serkis stvárniť počítačového čerta, aby v tom nebol čert, keby sa mocný King Kong neumiestnil na prvom mieste. Zárobok síce nie je astronomický, ale na prvé miesto je to dosť.

TOP 16. 12. - 18. 12. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. King Kong Universal 1. týždeň  50,1 mil   66,1 mil
2. The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe Buena Vista 2. týždeň 31,8 mil   113,1 mil
3. The Family Stone Fox 1. týždeň 12,5 mil 12,5 mil
4. Harry Potter and he Goblet of Fire Warner Bros. 5. týždeň   5,9 mil   252,5 mil
5. Syriana Warner Bros. 4. týždeň   5,6 mil   22,4 mil
6. Walk the Line Fox 5. týždeň   3,6 mil   82,6 mil
7. Your, Mine and Ours Paramount 4. týždeň   3,5 mil   45,2 mil
8. Brokeback Mountain Focus 2. týždeň   2,5 mil   3,4 mil
9. Just Friends New Line 4. týždeň   2,0 mil 29,5 mil
10. Aeon Flux Paramount 3. týždeň   1,7 mil   23,2 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

King Kong
Skupina filmárov sa vydáva do Tichomoria hľadať legendárny Skull Island, na ktorom podľa povestí žilo kedysi gigantické monštrum King Kong. Výprava, v ktorej figurujú excentrický režisér Carl, krásna herečka Ann a scenárista Jack skutočne nájde tajomný ostrov a pristane na ňom. Bohužiaľ monštrum, o ktorom chceli natočiť hraný dokument, stále žije, spoločne s ďalšími prehistorickými monštrami, ktoré začnú vážne ohrozovať ich životy. V najväčšom nebezpečenstve sa ocitne Ann, ktorú unesú domorodci a v rámci tradičného rituálu ju chcú obetovať práve King Kongovi. Ten sa však tvárou v tvár krehkej blondínke zachová úplne nečakane...

Réžia: Peter Jackson (trilógia Pán prsteňov)
Scenár: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens
Hrajú: Naomi Watts (Kruh), Jack Black (Škola ro(c)ku), Adrien Brody (Zvieracia kazajka), Andy Serkis (Pán prsteňov), Jamie Bell (Billy Elliot)

To, že si Jackson splnil svoj detský sen sa dookola omieľa všade, kde je to len trochu možné. O tom, či naplnil očakávania divákov, sme sa mohli presvedčiť už aj my. Nakoľko boli na digitálneho King Konga zvedaví americkí diváci sa dá odhadnúť podľa víkendového zárobku, ktorý bol 50,1 milióna z 3 568 kín. Ide tak o štvrtý najlepší otvárací víkend v poslednom mesiaci roku. Film sa premietal od stredy a už zárobok z prvého dňa premietania - 9,8 miliónov, svedčil o tom, že sa cez 100 miliónovú hranicu za víkend premietania nedostane. Od stredy do nedele zarobil 207 miliónový remake - 66,1 milióna dolárov.

Okrem Ameriky mal Kong premiéru v 55-tich krajinách, kde počas piatich dní zarobil dohromady 83 miliónov dolárov, čo je deviaty najväčší debut a zároveň prvý pre štúdio Universal.

Aj keď výsledný zárobok King Konga nie je taký, ako sa očakávalo, bolo by predčasné hovoriť, že sa vložené peniaze do projektu nevrátia. Zaručený recept: Dlhá minutáž filmu, pozitívne recenzie, vysoký rozpočet a neskorá decembrová premiéra sa postaral o najúspešnejší film v dejinách kinematografie – Titanic, ktorý len v Amerike zarobil ako jediný cez 600 miliónov dolárov a cez 1,8 miliardy po celom svete.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 83%, imdb.com – 8,1/10, Roger Ebert – 4/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

Veľkolepá Show sa začína! Okrem klasických vecí nájdete na tejto stránke aj položku Special Features kde je množstvo zaujímavých informácii.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (Narnia: Lev, šatník a čarodejnica)
2. svetová vojna - štyri londýnske deti sú poslané do vidieckeho domu istého profesora, aby tak unikli pred hrôzami vojny. Nájdu tam kúzelný šatník, ktorý vedie do mystickej krajiny Narnia, kde vládne zlá čarodejnica. Musia sa spojiť s obrovským levom Aslanom, kráľom Narnie, aby sa pokúsili vrátiť do Narnie jar, porazili čarodejnicu a vyhrali veľkú bitku medzi dobrom a zlom.

Réžia: Andrew Adamson (Shrek)
Scenár: Ann Peacock, Andrew Adamson podľa novely C.S.Lewisa
Hovoria: Georgie Henley, Skadar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell (Dievča s perlou), Tilda Swinton (Constantine), Jim Broadbent (Dennik Bridget Jonesovej)

Vďaka nástupu King Konga sa dalo očakávať, že zárobok Narnie klesne o 50%. A tak sa aj stalo. Zárobok v druhom víkende je stále veľmi slušných 31,8 milióna dolárov. Za desať dní má film na konte 113,1 miliónov a pred sebou veľmi sľubnú vianočnú nádielku v ďalších víkendoch. 200 miliónov by pre leva, šatník a čarodejnicu nemal byť problém.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 75%, imdb.com – 7,6/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

Aj na oficiálnej stránke sa do tajomného sveta dostávame cez šatník. Ocitáme sa v zasneženom lese, odkiaľ je strašne veľa možností. Na mape sa predsa len orientuje lepšie človeku, čo knihu čítal.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Family Stone
Everett Stone sa rozhodne, že jeho priateľka Meredith by mala spoznať jeho rodinu práve na Vianoce. Od začiatku je jasné, že to nebudú úplne pravé kľudné Vianoce. A tak v zúfalej situácii zavolá Meredith svojej sestre, ktorá jediná jej môže pomôcť z tejto šlamastiky.

Réžia: Thomas Bezucha (Big Eden)
Scenár: Thomas Bezucha
Hrajú: Diane Keaton (Milovať je zábavné), Claire Danes (Terminátor 3), Rachel McAdams (Ako uloviť družičku), Dermot Mulroney (O Schmidtovi), Sarah Jesica Parker (seriál Sex v meste)

Romantickej komédii Foxovcov The Family Stone sa podaril solídny debut. Tento film s rozpočtom 18 miliónov zarobil za prvé tri dní 12,5 milióna dolárov z 2.466-tich kín. Dá sa predpokladať, že sa mu darilo vďaka tomu, že ide o úplný opak King Konga. Až 77 percent návštevníkov boli ženy.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 55%, imdb.com - 5,8/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Absolútne nudná stránka, ktorá akoby ani nechcela propagovať film. V About the Movie sa dozviete kratku anotáciu, v Cast and Crerw niečo málo o hercoch a tvorcoch, trailer a fotky. A to je všetko. Takéto stránky by ani nemuseli byť.

                

Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter a ohnivá čaša)
Harry je prenasledovaný nočnými morami, po ktorých ho jazva na čele bolí viac ako obyčajne. Preto sa teší na nadchádzajúci Svetový pohár v metlobale, na ktorom mu budú držať palce nielen jeho kamaráti Ron a Hermiona. Ale na oblohe sa objaví niečo zlovestné – Temné znamenie, znak Lorda Voldemorta. Znamenie vyčarujú jeho stúpenci, smrťožrúti, ktorí ostatných trinásť rokov - od noci, kedy Voldemort zavraždil Harryho rodičov - nemali odvahu ukázať sa na verejnosti. Harry túži byť opäť za múrmi Rokfortskej strednej školy čarodejníckej, kde by ho profesor Dumbledor ochránil. Ale tento rok tomu bude inak. Dumbledor oznámi, že Rokfort bude miestom konania Trojčarodejníckeho turnaja, jednej z najvzrušujúcejších a najnebezpečnejších čarodejníckych súťaží. Zástupcovia troch najväčších a najprestížnejších čarodejníckych škôl budú súťažiť v sérii smrteľne nebezpečných úloh o trojčarodejnícky pohár...

Réžia: Mike Newell (Štyri svadby a jeden pohreb)
Scenár: Steven Kloeves podľa knihy J.K. Rowling
Hrajú: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Jason Isaacs, Gary Oldman, Miranda Richardson, Alan Rickman, Maggie Smith

Ohnivá čaša sa vo svojom štvrtom týždni postarala o zárobok 5,9 milióna a na konte má už 252,5 miliónov dolárov. Zdá sa, že prekonanie 300 miliónovej hranice nebude až taký ľahký oriešok, ako sa na prvý pohľad zdalo.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 88%, imdb.com – 8,0/10, Roger Ebert – 3,5/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – A-

Trailer
Oficiálna stránka

Až neskutočne veľa možností ako sa dostať k rôznym veciam, je na tejto stránke. Všetko je do detailov premakané... Alternatívu ponúka aj slovenská stránka
.

                
Syriana
V globálnom ropnom priemysle hrá každý svoju malú úlohu. Pracovník CIA Bob Barnes objavuje znepokojujúcu pravdu o práci, ktorej venoval celý svoj život. Nádejný ropný maklér Bryan Woodman čelí neuveriteľnej rodinnej tragédii a spásu hľadá v priateľstve s idealistickým princom. Právnik Bennett Holiday čelí morálnej dileme pri diskutabilnej fúzii dvoch silných ropných spoločností...

Réžia: Stephen Gaghan (Opustená)
Scenár: Stephen Gaghan podľa knihy Roberta Baera
Hrajú: George Clooney (Dannyho parťáci), Kayvan Novak (The Clap), Matt Damon (Dannyho parťáci), Christopher Plummer (Alexander), Chris Cooper (Capote)

Po minulotýždňovom druhom mieste uzatvára Syriana so zárobkom 5,6 miliónov dolárov prvú päťku. Po dvoch týždňoch v limitovanom počte kín a dvoch v širokej distribúcii, zarobil tento politický thriller 22,4 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 75%, imdb.com – 6,9/10, Roger Ebert – 4/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Na stránke sa hneď začne prehrávať trailer, ale inak je dosť statická. Ale chcelo by to aspoň nejaký pohyb k tomu množstvu informácii.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 118,5 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
10 - 12 december 2004 Oceans Twelve 39,2 mil
12 - 14 december 2003 Somethings Gotta Give 16,1 mil
13 - 15 december 2002 Maid in Manhattan 18,7 mil

Predposledné premiéry v tomto roku chce stihnúť hneď niekoľko filmov. Od stredy sa už premietajú komédie Fun with Dick and Jane s Jimom Carreym a Téa Leoni, a Cheeper by the Dozen 2 so Steve Martinom ako otcom dvanástich detí. V piatkovom termíne štartuje komédia s Johnny Knoxvillom The Ringer a v limitovanom počte kín Spielbergov Munich. Pridaných kín sa dočká Memories of a Geisha Roba Marshalla i Brokeback Mountain Anga Leeho.  25. 12. sa začnú premietať Producenti – The Producers s Nathanom Lane, Matthew Broderickom a Umou Thurman, romantická komédia Rumor has it..., ktorá zviedla dohromady Jennifer Aniston a Kevina Costnera, dalej thriller Wolf CreekCasanova Lasse Hallströma s Heath Ledgerom v hlavnej úlohe. Víkend bude naozaj pestrý, ja vám želám veľa darčekov a kopec kvalitných filmov.

 


autor Matej Oravec 23.12.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.