POZNÁTE FRAT-PACK?

POZNÁTE FRAT-PACK?

článok



Pracujú pre Hollywood (i keď divák má pri nich pocit, že hlavne sami pre seba a svoje potešenie) a je ich šesť. Nejedná sa o organizovaný spolok, nič, kam by ste si mohli poslať prihlášku aj vy. Hlavne v posledných rokoch ich tu ale máme v rôznych kombináciách hneď niekoľko krát do roka a už nie je v silách Kinemy tváriť sa, že neexistujú, nikdy neexistovali a že ak aj áno, tak že určite nemajú budúcnosť. Dámy a páni, fanúšikovia bláznivých ale nie sprostých komédií, mám tú česť predstaviť vám Frat Pack.

FRAT PACK

Názov "Frat Pack" odkazuje na legendárnu skupinu okolo Frank Sinatru "Rat Pack" - Dean Martin, Sammy Davies junior, Joey Bishop a tak ďalej.  Zakladateľom FP je herec, režisér, producent, scenárista a showman Ben Stiller. Tento nevysoký ale sebavedomý chlapík ostatným prešliapal cestu svojimi úspechmi. 

Filmy od Frat Pack (ďalej už len FP, pre výrazné skrátenie textu) sa nedajú jasne definovať. Niekedy sú totálne absurdné, odohrávajúce sa v akoby nejakom paralelnom vesmíre s minimum "normálnych" postáv (v Zoolanderovi je najnormálnejším - a najnudnejším - človekom blonďavá novinárka) a ich ukážkovým veliteľom je šialený Zoolander. Potom sú tu bežné buddy movie, t.j. v podstate "normálne", univerzálne komédie (Starsky & Hutch). Trošku od veci je do tejto skupiny počítať Wesa Andersona, v ktorého  filmoch (Grázlovia, Ako som balil učiteľku, Taká zvláštna rodinka,  Svet pod vodou) hrajú členovia FP, ale väčšinou len preto, že s Owenom bol Anderson spolužiakom na Texaskej univerzite: v Grázloch (v origináli  Bottle Rocket) predstavil bratov Owena a Lukea Wilsonovcov (aj tretí z nich, Andrew, sa venuje herectvu, toho ale do FP neťahajme), tých istých dvoch nechal baliť aj učiteľku, do rodinky ku nim pribudol Stiller (a Owen sa podieľal na scenári) a na palube lodi Stevea Zissoua už bol iba Owen sám. Wes má odlišný zmysel pre humor, síce  tiež šialený, ale uprednostňuje jemnejšie, ak chcete tak umeleckejšie pocity (melanchólia, nostalgia atď.). Nie, musím si trvať na tom, že filmy Wesa Andersona sú v prvom rade filmami Wesa Andersona, nie FP.

Poznáte Frat-Pack?

POZNÁVACIE ZNAMENIA PÁCHATEĽOV

Vždy platilo, že skutočná drina (čo sa filmov týka) nie je diváka vydesiť alebo rozplakať, ale... rozosmiať. Vo FP toto umenie zvládajú hocijakým typom humoru - oplzlý, groteskný, čisto fyzické gagy ("Ak uhneš hasáku, uhneš aj lopte") ale i  dvojhodinové sitcomy a veľké slovné prestrelky, šialené monológy a ťažkotonážne hlášky. Ich verbálny humor funguje nie "len" preto, že je vtipný (čo automaticky znamená, že ho nemohol písať hlupák, aj keď FP občas vzbudzuje pocit, že sa orientuje práve na divákov vyznávajúcich "dementnejší" druh show), ale ešte aj preto, že sú prenesené s vážnou tvárou, miestami takmer až oscarovým hereckým výkonom. Je tu však ešte niečo. Chalani od FP si ctia ducha improvizácie. Nečudoval by som sa, keby tie najvtipnejšie pasáže vznikli práve s jej pomocou (záverečné titulky bývajú často prizdobené pokazenými zábermi). Otázne je, čo majú vo FP proti koňom. Poníka už odkrágľovali v Starskym a koňa v Závisti.

Ďalším znakom FP sú "seriózni" herci vo vedľajších úlohách, vyžadujúce chuť urobiť si srandu zo svojej serióznej povesti - barman Danny Trejo (Správar), bezcharakterný vodca televíznej svorky Tim Robbins (Správar), De Niro a Hoffman a Streisandová (dvojica filmov o G. Fockerovi), David Hasselhoff a kľúčová rola pre skvelého Chucka Norrisa vo Vybíjanej, Jon Voight ako Zoolanderov otec (môže za jeho obsadenie Owen, ktorý si s Voightom zahral už v Anakonde?) a vôbec,  tento pre FP v podstate zlomový projekt obsahuje toľko cameo, že to už ani nie je normálne - Christian Slater, Paris Hiltonová, David Bowie, neskutočný Billy Zane a nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že ešte minimálne TUCET ďalších umelcov aj ľudí spoza opony. Výraznú rolu u FP však hrajú aj prefláknuté, ale stále svižné, songy ("Relax" alebo "Chery, Chery" Neila Diamonda).

POĎME NA TO, KAMARÁTI...

Prvým FP bola zvláštna čierna hororová satirická komédia Cable Guy, ktorú Stiller režíroval a aj sa v nej mihol, ale tento káblovák sa preslávil predovšetkým rekordným honorárom pre Jima Carreyho (20.000 000 $), ktorému nahrával Matthew Broderick. Stillerovi sa však podarilo do vedľajších úloh obsadiť Jacka Blacka a bratov Wilsonovcov. Ak však hľadáte reprezentatívny kúsok á la FP, tento film ním určite nie je; je to hlavne film Jima Carreyho a hlavne dodnes väčšinou divákmi nepochopený príbeh.

Owen sa so Stillerom druhý krát stretol na Nikdy nekončiacej polnoci (ale jednalo sa o drámu o drogách!), s bráškom Lukeom si zahrali v Ako som balil učiteľku. V roku 2000 mu Stiller dohodil výdatný flek v úspešnom Protivnom svokrovi a túto symbolickú roličku (Kevina Rawleya - bohatého ex-milenca hrdinovej snúbenky v podaní Teri Polovej) si Owen strihol aj v sequele Jeho foter, to je lotor!. Títo dvaja sú ako dvojičky; nie vzhľadom, ale chémia medzi nimi nie je silená, hraná, je to o radosti zo vzájomnej spolupráce a to je potom pre diváka radosť pozerať (v Starsky & Hutch si gay zlodeja v krimináli, za ktorým idú hrdinovia po radu, zahral Will Ferrell a titulného gaunera Vince Vaughn).

Komédie FP sú v USA každým ďalším kúskom čoraz populárnejšie, my v Európe, nehovoriac o Slovensku konkrétne, sme im zatiaľ ešte neprišli na chuť. O tom svedčí dostatočne už fakt, že množstvo filmov z ich dielne putuje na Slovensku priamo do požičovní. Medzi posledné takéto kúsky patrí Závisť so Stillerom a Blackom a v réžii renomovaného Barryho Levinsona (Rain Man), aj keď v tomto konkrétnom prípade treba povedať, že film si nezaslúžil byť uvedený v kinách. Naši diváci majú problém zvyknúť si na absurdný štýl humoru tohto spolku; a pritom sa nejedná o vyložene nechutné kúsky so záchodovým humorom... aj keď uznávam, že je "trochu" nadržaný.

Najnenápadnejšími filmami FP sú Orange County (Black a Stiller a v réžii Jake Kasdana - Efekt nula), ten však zaujal skôr roličkami "osvedčených" komikov (Chevy Chase, Harold Ramis, Kevin Kline) + Suburbans (aka Comeback, 1999) so Stillerom (vo filme si zahral aj jeho otec Jerry) a Ferrellom, ktorých  režíroval Donal Lardner Ward (dva roky nato hral v Takej zvláštnej rodinke).

Poznáte Frat-Pack? Poznáte Frat-Pack?

MENOVITE SÚ TO TÍTO PÁNI NA HOLENIE, PLEASE!

Kalifornčan  Jack Black (filmár z Jacksonovho King Konga) pôsobí  najsamostatnejším dojmom; ako keby sa s FP kamarátil len tak akoby mimochodom. Potrebuje zdatné režijné vedenie, inak sa jeho hyperaktivita zmení na one man show, prestávajúcej slúžiť príbehu. Ako každého klauna, aj jeho treba kontrolovať. Zatiaľ svoj najlepší výkon podal Linklaterovou Školou ro(c)ku, ktorú mu jeho kamarát, scenárista Mike White, napísal na telo. Tučnučký vlasáč, obdarovaný šupáckym vzhľadom, začínal v prvej polovici 90. rokov vedľajšími úlohami väčšinou záporných, nesympatických hajzlikov (Šakal, Enemy of the State). Väčšiu príležitosť dostal až s pomocou bratov Farrellyovcov Ťažko zamilovaný, kde videl ľudí podľa ich duše a nie váhy.  Popri tom si postupne získaval meno na MTV kratučkými strihovými paródiami na úspešné filmy (Lord of the Piercing, Panic Room with Will Ferrell).  FP mu ponúklo vďačné herecké kreácie, využívajúce jeho nespútanej energie nie práve politicky korektného humoru - spomeňme  brutálneho motorkára, nemajúceho v láske psov (Správar).

Ďalší Kalifornčan, Will Ferrell, je v Amerike ohromne populárny, veď jeho rodinná vianočná komédia Elf sa tu stala priamo mega hitom so zárobkom ďaleko cez 150 miliónov... u nás bez záujmu putovala na pulty požičovní. Ak u nás žerieme FP iba trochu, tak Ferrella vôbec; nemá absolútne žiadnu tradíciu. Čo pravdaže neznamená, že nestojí za povšimnute. Naopak, z FP je najchlpatejší a spolieha na svoju infantilne chlapskú nadradenosť (často prevažne nad ženami) a nie len hlasový, ale všeobecne akustický výraz (často napr. doslova reve bez hlavy a päty). Ferrell začínal v "Saturday Night Live". V Zoolanderovi mu prischol part afektovaného módneho návrhára Mugatu, ktorého tajuplný módny syndikát poverí postaraním sa o to, aby najkrajší a najdebilnejší model sveta (Stiller) prostredníctvom hypnózy a pesničky Relax zabil guvernéra Fernandie (vlastne je to ministerský predseda Malajzie, ale vo filme sa na tom väčšina ľudí nevie zhodnúť). Ferrell spolupracoval s FP na Old School, zahral si sexistického legendárneho Správara Rona Burgundyho, väzňa Big Earla v Starsky & Hutch a tento rok sa stretol s Vaughom a Owenom v Ako uloviť družičku. Naopak, jeho účasť na Mojej krásnej čarodejnici (Nicole Kidmanová) skončila fiaskom.

Sympaťák z Texasu Luke Wilson zatiaľ neokúsil príchuť slávy a keby nebol bratom slávnejšieho Owena, ťažko by dnes fachčil pre FP. Aj keď už v začiatkoch svojej (nedávno počatej kariéry) spolupracoval s neortodoxným Wesom Andersonom a Owenom, preukázal sa len ako spoľahlivý, aj keď nenápadný, tichý a tlmený nahrávač, či už vulgárnemu  Martinovi Lawrenceovi (Modrý blesk) alebo Charlieho anjelov 1-2. Zatiaľ dramaticky najživotaschopnejšiu úlohu dostal v melodráme Môj pes Skip, kde stelesnil mladého vojnového veterána. So Stillerom a Owenom sa stretol v Andersonovej Takej zvláštnej rodinke, s Vaughnom a Ferrellom v Old School. S týmito dvoma (plus, v drastickej pouličnej bitke, aj Stillerom) zase v Správarovi, v ktorom si išli doslova po krku - ako vodcovia konkurenčných tímov televízneho spravodajstva (ale s rôznou sledovanosťou, na to pozor).          
                              
V mladosti problematický Minneapolisan Vince Vaughn je z nich najmasívnejší (myslené fyzicky) a obdarovaný najprihriatejším smiechom. Dlhé roky trpel nezáujmom publika (dráma Poprava)  alebo dokonca opovrhovaním (remake Psycho), len občas bol súčasťou úspešného tímu (pokračovanie Jurského parku, Cela). Až v posledných rokoch a to vďaka FP, dosiahol uspokojenie - mlčanlivý, v bani pracujúci brat Dereka Zoolandera (Stiller, Owen, Ferrell), šéf konkurenčnej televíznej skupiny Wes v Správarovi (Ferrell, Luke, Stiller, Black), Old School, ústredný gauner v Starsky & Hutch (Stiller, Owen a Ferrell, pričom ale pôvodné plány boli také, že Hutcha stelesní Vaughn) a predovšetkým ústredný hrdina Peter vo Vybíjanej: Choď do toho na plné gule (Stiller a Christine Taylorová). V poslednom čase sa predstavil v hite Douga Limana Mr. & Mrs. Smith a hlavne v Ako uloviť družičku, za ktorú zinkoval už tri milióny dolárov, ktorá by sa mala dočkať mladšieho bračeka a v ktorej vytvoril dvojku s vskutku nepravdepodobným a predsa fungujúcim Owenom, pričom sa im tu mihne aj Ferrell a ako minister financií Christopher Walken (vandrák v Závisti - 2004).
                               
Ak je na tom v dnešnej dobe niekto lepšie, ako Stiller, je to už len Owen Wilson. Už v ´93-om mal za pomerne zásadné stretnutie a to stretnutie s Wesom Andersonom, ale o tom sme už hovorili. A okrem neho a okrem FP, sa preukázal sympatický Owen - s tou svojou blonďavou hrivou a dochrámaným nosiskom - ako životaschopný pohodičkár, vytvárajúci skvelé dvojky, či už s Jackie Chanom (Shanghai Kid a sequel Šanghajskí rytieri) či Eddiem Murphym (Som agent), o jeho "dvojčati" Stillerovi ani nehovoriac. Obstál však aj ako "samostatný" herec (titulná rola v akčnej nakladačke Johna Moorea Za nepriateľskou líniou) a predtým vytvoril vedľajšie roličky vo veľkých filmoch, ale či už to bola Anakonda, Zámok hrôzy alebo Armageddon; títo filmári ale preukázali vzácnu neschopnosť, keď bol od prírody sympatický Owen v ich réžii len pomerne nesympatickou, nafúkanou detinskou figúrkou s trápnym zmyslom pre humor. 

Poznáte Frat-Pack? Poznáte Frat-Pack?

Samozrejme najúspešnejší je držiteľ Emmy, amatérsky tanečník  Ben "Mr. Showbiz" Stiller, pokladaný za "vodcu" FP. V hŕstke dramatických projektov preukázal, že na to má (Efekt nula ako pomocník súkromného očka Billa Pullmana, Nikdy nekončiaca polnoc o drogách alebo dokonca Spielbergova Ríša slnka) a aj pomerne umiernený (v režijnom debute Edwarda Nortona o Kňazovi, rabínovi a krásnej blondíne), ale najviac mu pristanú postavy dobrácke, ale nešikovné, vystresované, strémované, koktajúce, zakopávajúce. Vždy rád parodoval a napodobňoval slávnych hercov a filmy (TV skeč Mission Improbable)a to mu postupne zaistilo miesta v "Saturday Night Live" a na staniciach MTV a Fox. Prielom však zaznamenal s pomocou iných expertov na svojský humor, a to bratov Farrellyovcov, keď mu dohodili flek hrdinu, aj v dospelosti milujúceho svoju spolužiačku (Cameron Diazová), kvôli ktorej absolvuje celú eskapádu nepríjemností, vrátane povestného "pricviknutia" (Niečo na tej Mary je). Že nie je zakomplexovaný, potvrdzuje častou spoluprácou s emancipovanými kráskami (Jenna Elfmanová, Jennifer Anistonová, Cameron Diazová, Drew Barrymoreová).

DODATOK

Ťažko povedať, či sa k FP časom niekto pripadá. Osobne si myslím, že je to viac pravdepodobné ako nepravdepodobné, naviac sa okolo toho nebude robiť žiadny krik, veď už terajší členovia FP nemajú žiadne preukaz totožnosti, myslím, že nemajú ani žiadnu spoločnú hymnu, nenosia identické tetovanie (pokiaľ je mi známe) ani nič podobné. Ak na post nového člena niekto kandiduje, tak možno od roku 2000 Stillerova manželka, herečka Christine Taylorová (v oboch FP komédiách zatiaľ stelesnila lásku titulného hrdinu - Zoolander a Vybíjaná). A to nie je všetko, lebo FP, to nie sú len herci. David Dobkin, režisér Družičky, režíroval Owena už v Rytieroch zo Šanghaja (mimochodom, že je Jackie Chan dobrý kamoš, potvrdil, keď obom Wilsonovcom dohodil roličky v Ceste okolo sveta za 80 dní, z ktorej sa však vykľul nepríjemný prepadák); Old School nakrútil Tod Phillips, ktorý FP následne režíroval v Starsky & Hutch; Rawson Marshall Thurber pracoval ako kameraman na Zoolanderovi a Starsky & Hutch a k Vybíjanej už nielenže napísal scenár, ale ju už aj režíroval.

Správne, dobre ste si všimli, členovia FP ešte nikdy nehrali v spoločnom filme, ale viac-menej už sa každý stretol s každým v rôznych filmoch a v rôznych kombináciách. Ako hovorí Owen, jeho obľúbeným nápadom je ten, že by  si raz všetci zahrali v jednom filme. Aj môj, Owen, aj môj.

 


autor Ivan Kučera 6.10.2005
  • Ako uloviť družičku (05.10.2005 3:16:33)
  • Profil: Vince Vaughn (28.09.2005 22:33:07)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia/Romantický
    Minutáż˝: 119 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2005
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.