PROFIL: BRAD PITT

PROFIL: BRAD PITT

článok



Napriek tomu, že získal titul najsexi muž sveta a zbožňujú ho milióny žien po celom svete, on sa tvári, že mu je to jedno. Bol by radšej, keby sa ľudia viac sústredili na jeho prácu. Brad Pitt.

Vizitka:
Skutočné meno: William Bradley Pitt
Dátum a miesto narodenia: 18. decembra 1963, Shawnee, Oklahoma, USA
Stav: ženatý s Jennifer Aniston, s ktorou sa rozvádza kvôli láske k Angeline Jolie
Zvláštnosti: Za úlohu vo filme Sedem rokov v Tibete dostal zákaz vstupu na čínske územie. Má piatich psov. Baví ho interiérový dizajn (všetky domy si zariadil sám). Bojí sa žralokov a pavúkov.

Vyrastal v usporiadanej baptistickej rodine v Springfielde, v rodine, ktorá netrpela núdzou. Otec Bill riadil prepravnú spoločnosť, matka Jane sa živila ako psychologička a poradkyňa na strednej škole (a dodnes stretáva študentky zamilované do jej najstaršieho syna). Idylku uzatvárajú mladší súrodenci brat Doug a sestra Julie.

Spočiatku nič nenasvedčovalo, že by túžil po sláve a doskách, ktoré znamenajú svet. Na strednej škole túžil stať sa špičkovým športovcom. Hral tenis a školu reprezentoval aj ako hráč basketbalu. Zaujímal ho aj americký futbal a horolezectvo. Tesne pred dokončením vysokej školy (chýbala mu jedna skúška) v Missouri, kde študoval žurnalistiku a reklamu, nasadol so svojho auta, ktoré volal Runaround Sue a vydal sa na cestu do Kalifornie. Keď dorazil do Los Angeles, mal vo vrecku 325 dolárov od rodičov, ktorí verili, že doštudoval a odchádza študovať ďalšiu školu v Pasadene. Namiesto toho stál niekoľko mesiacov prezlečený za sliepku pred reštauráciou El Pollo Loco a lákal ľudí do podniku. Vystriedal rôzne zamestnania, pracoval ako sťahovač alebo taxikár rozvážajúci call-girls.  

Brad si išiel tvrdohlavo za svojím, pričom si zvolil ťažšiu cestu. Všetky zarobené "prachy" vrazil do hereckých kurzov a začal navštevovať kastingy. Jedným z prvých bol kasting do filmu Znásilnená s Jodie Fosterovou z roku 1988. Po ukážke svojho hereckého umenia mu odkázali, aby začal brať lekcie herectva. V tom čase sa už na kurzoch zdokonaľoval. Vďaka nim si zahral maličké úlohy v televíznych seriáloch, napr. v známom seriále z prostredia ropných magnátov, Dallas. Vo filme začínal maličkou úlohou čašníka v dráme Zem nikoho (No Man's Land, 1987). Neobjavil sa síce ani v záverečných titulkoch, ale zahral si s hercami, ktorí už v brandži niečo znamenali, ako napr. Charlie Sheen.

Profil: Brad Pitt Profil: Brad Pitt Profil: Brad Pitt

Prelom prišiel s úlohou kovboja v dráme režiséra Ridleyho Scotta Thelma a Louise (Thelma & Louise, 1990). Na plátne bol dokopy štrnásť minút, no stačilo to na to, aby sa takmer cez noc stal hviezdou. Každý chcel poznať tohto "sexi chlapíka". Označenie sexuálny symbol mu ostalo na dlhé roky, pričom mnohých nezaujímal jeho herecký výkon. Bulvár si na ňom rád zgustol a istý čas ho živil historkami z natáčania, podľa ktorých sa vyspal s každou herečkou, s ktorou práve nakrúcal.

Hlavná úloha prišla s romantickým filmom režiséra Toma DiCilloa Johnny Suede (1991), kde stvárnil titulnú úlohu hudobníka. V oscarovej dráme Roberta Redforda A rieka tečie (A River Runs Through It, 1992) získal úlohu kňaza, ktorý prepadne hazardu a jeho životná cesta končí tragicky. Prvýkrát si ho všíma kritika a pozitívne označuje jeho herecký výkon. Ďalšie úlohy Brada nesú túžbu vzdialiť sa od postáv sladkých a milých mladíkov, čoraz viac túži po náročnejších partoch. Takou bola úloha sériového vraha Earlya v thrilleri Kalifornia (1993), kde si zahral spolu s Juliette Lewis a Davidom Duchovnym. To mu však nestačilo a v nasledujúcom filme natočenom v réžii Tonyho Scotta a podľa scenára Quentina Tarantina - Pravdivá romanca (True Romance, 1993), sekundoval hereckej dvojici Christian Slater a Patricia Arquette, malou úlohou zhuleného indivídua menom Floyd.

V roku 1994 dostal prvú šancu v hollywoodskom megatrháku Interview s upírom (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994), kde stvárnil postavu upíra Luisa. Svojou úlohou úspešne konkuroval nemenej slávnemu kolegovi Tomovi Cruisovi. Horor natočený na motívy novely Anne Rice získal dve nominácie na Oscara a Zlatý glóbus. Aj ďalšia snímka Legenda o vášni (Legends of the Fall, 1994) znamenala Oscarový úspech. Pre Brada o to väčší, že za úlohu mladíka Tristana získal nomináciu na Zlatý glóbus ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Režisér David Fincher pripravoval mysteriózny neo-noir Sedem (Se7en, 1995) o vraždách podľa biblie a do jednej z hlavných úloh si vybral práve Brada. Pri nakrúcaní filmu sa spoznal s Morganom Freemanom a mladou začínajúcou Gwyneth Paltrow, ktorá si zahrala vo filme jeho manželku. Práve Gwyneth sa na čas stala poslednou herečkou, s ktorou si začal niečo počas nakrúcania filmu a dokonca boli zasnúbení. Sci-fi dráma Dvanásť opíc (Twelve Monkeys, 1995) mu opäť dala možnosť zmeniť sa na psychopata v psychiatrickej liečebni. Kvôli tejto úlohe bol Brad ochotný stráviť hodiny sledovaním skutočných pacientov psychiatrie a dôveryhodne napodobiť ich správanie na filmovom pláne. Tento výkon mu napokon vyniesol zaslúženú sošku Zlatý glóbus za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Okrem toho si odniesol nomináciu na Oscara. Pod taktovkou režiséra Barry Levinsona natočil drámu Spáči (Sleepers, 1996), kde stvárnil muža, poznačeného šikanou a týraním v detstve v nápravnovýchovnom zariadení.

Profil: Brad Pitt Profil: Brad Pitt Profil: Brad Pitt

Vo filme Jeana-Jacquesa Annauda Sedem rokov v Tibete (Seven Years in Tibet, 1997) sa vracia k svojej záľube, horolezectvu. Príbeh rakúskeho horolezca Heinricha Harrera, ktorý sa vydá pokoriť hrdé Himaláje a skončí v Tibete, aby sa stal učiteľom dalajlámu. Čínske úrady bol proti uvedeniu tohto filmu do kín a keďže sa im nepodarilo získať zákaz, zakázali Bradovi vstup na územie Číny. Doživotne.

Romantická i mysteriózna dráma Zoznámte sa, Joe Black (Meet Joe Black, 1998) bola milým pozastavením. Brad ako vtelená Smrť, ktorá spoznáva lásku odviedol štandardný výkon a na krk mu dýchal o poznanie lepší Anthony Hopkins, ktorý na stretnutie s Bradom spomína: "Rád by som sa raz zobudil, pozrel do zrkadla a vyzeral ako Brad Pitt. Žiaľ, tak ako ja nebude tento chlapík vyzerať ani v stopäťdesiatke."

Brad sa opäť dostal do sedla v spolupráci s režisérom Davidom Fincherom v dráme Klub bitkárov (Fight Club, 1999), kde sa stretol s hereckým kolegom Edwardom Nortonom. Obaja podali excelentné herecké výkony. Vzápätí Brad prijal malú vedľajšiu úlohu vo filme Guya Ritchieho Podfu(c)k (Snatch, 2000). Rola cigána Mickeya, ktorý jedným úderom posiela súperov k zemi, bola príjemným spestrením a dokazuje, že Brad sa pri natáčaní rád baví. Takom malou a zábavnou úlohou bolo aj hosťovanie v populárnom seriáli Priatelia, kde si zahral so svojou manželkou Jennifer Aniston (svoje ano si povedali v lete 2000). Brad stvárnil priateľa zo školy, ktorý neznáša Rachel.

V ďalšej etape svojej hereckej kariéry sa vracia opäť k tomu Bradovi, ktorého ženy zbožňujú. Nahodený v kvalitnom obleku s perfektným účesom asistoval Georgeovi Clooneymu v megalúpeži a remaku filmu zo šesťdesiatych rokov Danyho jedenástka (Ocean's Eleven, 2001). V tomto, ako aj v nasledujúcom sa stretol s hereckou hviezdou Juliou Roberts. Spoločný projekt Mexičan (The Mexican, 2001) skončil fiaskom a sklamaním, na čom mala svoj podiel viny nefungujúca chémia na plátne. S Juliou sa opätovne stretol v komédii Hollywood, Hollywood (Full Frontal, 2002), kde stvárnil len maličkú úlohu.

Profil: Brad Pitt Profil: Brad Pitt Profil: Brad Pitt

V roku 2004 sa Brad predstavil v dvoch filmoch. Prvým bolo pokračovanie hitu z roku 2001 pod názvom Danyho dvanástka (Ocean's Twelve, 2004), kde sa stretla "stará" herecká zostava. Druhým bola úloha Achillesa vo veľkofilme Wolfganga Petersona Trója (Troy, 2004). Brad si s chuťou zahral hrdého, arogantného a pyšného sparťanského bojovníka Achillesa. Príprava na úlohu zahŕňala naštudovanie Iliady a poctivý tréning v posilňovni. Okrem kvalitného hereckého výkonu, ktorý mnohí kritici považujú za jeden z jeho najlepších, Brad predviedol aj svoje dokonale vymakané telo.

Brad začínal s honorárom 6000 dolárov za film Thelma a Louise, štyri milióny dolárov získal za úlohu vo filme Sedem a za najnovší film Pán a pani Smithovci (Mr. & Mrs. Smith, 2005) dostal pekných okrúhlych dvadsať miliónov dolárov. Akčná dráma je remakom filmu z roku 1941. Manželia - agenti, ktorí to o sebe ani len netušia, žijú naoko bežný život. Až do dňa, keď od svojich agentúr dostanú úlohu vzájomne sa zlikvidovať. Hereckou partnerkou Brada sa stala populárna Angelina Jolie, ktorá vo filme nehrá žiadnu krehotinku. Poctivo trénovala na strelnici. Rovnakú prípravu absolvoval aj Brad. Pôvodne bola do úlohy pani Smithovej obsadená Nicole Kidman, no film by získal celkom iný ráz.

Vzťah "Smithovcov" sa zdá sa preniesol aj do reálneho života. Napriek tomu, že Brad sa snaží svoje súkromie chrániť a nerád poskytuje rozhovory a informácie médiám, dnes je už jasné, že Brad a Angelina vytvorili pár a začali spolu žiť ako rodina. Manželstvo s Jennifer je v troskách.

Filmografia:
2006 Babel (2006)
2005 Pán a pani Smithovci (Mr. & Mrs. Smith)
2004 Danyho dvanástka (Ocean's Twelve)
2004 Trója (Troy)
2002 Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind)
2002 Hollywood, Hollywood (Full Frontal)
2001 Danyho jedenástka (Ocean's Eleven)
2001 Spy Game
2001 Mexičan (The Mexican)
2000 Podfu(c)k (Snatch)
1999 Klub bitkárov (Fight Club)
1998 Zoznámte sa, Joe Black (Meet Joe Black)
1997 The Dark Side of the Sun
1997 Sedem rokov v Tibete (Seven Years in Tibet)
1997 Tichý nepriateľ (The Devil's Own)
1996 Spáči (Sleepers)
1995 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys)
1995 Sedem (Se7en)
1994 Legenda o vášni (Legends of the Fall)
1994 Interview s upírom (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles)
1994 Laskavosť (The Favor)
1993 Pravdivá romanca (True Romance)
1993 Kalifornia
1992 A rieka tečie (A River Runs Through It)
1992 Cool World
1992 Contact
1991 Johnny Suede
1991 Bratia a vzbúrenci (Across the Track)
1991 Two-Fisted Tales - TV
1990 "Glory Days" - TV séria
1990 Smrť prišla priskoro (Too Young to Die?) - TV
1990 The Image - TV
1990 Thelma & Louise
1989 Cutting Class
1989 Bláznivá spolubývajúca (Happy Together)
1988 A Stoning in Fulham County - TV
1987 "Another World" - TV séria
1987 Less Than Zero
1987 Zem nikoho (No Man's Land)

 


autor Ľudmila Ontkaninová 12.8.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 120 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.