PROFIL: KEANU REEVES

PROFIL: KEANU REEVES

článok



Jeho meno v havajskom jazyku znamená "studený vietor z hôr". V žilách mu však prúdi horúca krv motorkára. Dokáže rozpáliť ženy svojou prítomnosťou, ktoré na ňom priťahuje jeho tajomnosť. Keanu Reeves.

Vizitka:
Skutočné meno: Keanu Charles Reeves
Dátum a miesto narodenia: 2. septembra 1964, Bejrút, Libanon
Stav: slobodný
Deti: dcérka Ava zomrela pri pôrode
Zvláštnosti: Hlboký introvert, je vášnivým motorkárom. Hrával v punkovej skupine Dogstar. Jeho život príliš často obchádza smrť.

Keď mal Keanu hovoriť o svojom živote, vystihol to dvoma vetami. "Môj život sú samé odlišnosti. Vyzerám inak, mám viac nevlastných otcov a viac bývalých bydlísk než hocikto iný." Keanu sa narodil v libanonskom Bejrúte, kde sa jeho mama Patricia, pôvodom Angličanka, živila tancom. Jeho otec Samuel Reeves je havajsko-čínského pôvodu. Krátko na to sa rodina presťahovala do Austrálie, kde sa narodila jeho sestra Kim (druhá sestra Karina sa narodila o desať rokov neskôr). Po rozvode rodičov sa s matkou odsťahoval do New Yorku, ktorá sa znova vydala. S novým manželom sa odsťahovala do Toronta, kde získali kanadské občianstvo. Jeho matka sa vydala ešte niekoľkokrát, no zakaždým to skončilo fiaskom. Takýto život nevplýval dobre na vývoj malého chlapca. Bál sa tmy, ťažko jednal s ľuďmi a zle sa učil.

Keanu ako dieťa vynikal v hokeji. Bol brankárom a bol taký dobrý, že ho prezývali Stena. V šestnástich začal študovať High School of Performing Arts, ale po roku ho vyhodili. Keanu nedokázal akceptovať autoritu. Bol vzdorovitým rebelom. Začal sa živiť drobnými prácami ako predavač, brusič korčúľ alebo sa zamestnal v cestovinárni. Popri tom ho čoraz viac a viac lákalo herectvo. Podarilo sa mu odohrať zopár reklám a získať malé party v televíznych filmoch. Pokiaľ sa chcel presadiť, musel urobiť to, čo väčšina začínajúcich hercov - presťahovať sa do Los Angeles.  

Profil: Keanu Reeves Profil: Keanu Reeves Profil: Keanu Reeves

V raných fázach stvárňoval Keanu typy hrdinov, ktoré mu povahovo neboli vzdialené. Dospievajúcich mladíkov stojacich proti celému svetu, rebelov plných vzdoru. Do pozornosti sa dostal filmom Youngblood (1986) z prostredia hokeja, jemu tak blízkemu. Avšak rozpoznať ho vo filme je takmer nemožné, pretože väčšinu času stojí v bránke s maskou na tvári. Prvá výraznejšia rola prišla v oscarovom filme režiséra Stephena Fearsa Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons, 1988), kde stvárnil mladučkého vášnivého rytiera Raphaela Danceny.

Prvýkrát musel na plátne dospieť v akčnej dráme Bod zlomu (Point Break, 1991), v ktorej si zahral spolu s Patrikom Swayzem. Jeho úlohou bolo presvedčivo stvárniť špeciálneho FBI agenta Johnny Utaha, v čom mu opäť raz pomohol záhadný výraz jeho tváre. S mladíckymi typmi postáv sa rozlúčil postavou prostitúta Scotta Favora v dráme Moje súkromné Idaho (My Own Private Idaho, 1991). V príbehu na motívy hry Williama Shakespeare sa syn búri proti vysokopostavenému otcovi, ale len dočasu, kým nejde o dedičstvo. Dáva prednosť peniazom pred svojim priateľom Mikem, v podaní River Phoenixa. Keanu a River boli priatelia aj v skutočnom živote. River zomrel v Keanovom náručí pred klubom Johnnyho Deppa The Viper Room po predávkovaní sa heroínom.

Keanovo nasledujúce herecké obdobie sa vyznačuje priemernosťou. Keanu nemal možnosť rozdúchať svoju vášeň a emócie tak, aby jeho výkon zaujal. V romantickom horore Dracula (Dracula, 1992) v réžii Francisa Forda Coppolu stvárnil postavu Jonathana Harkera, jeho postave však chýba potrebný výraz. Celý film sa zameriava na postavu Draculu, ktorého si zahral Gary Oldman. Ani v epickom príbehu Malý Buddha (Little Buddha, 1993) neobišiel lepšie, režisér Bernardo Bertolucci z neho urobil krásnu modlu Siddhartha, ale nič viac. Akčné sci-fi  Johnny Mnemonic (1995) s účasťou Ice-T, Takeshi Kitanu či Dolpha Lundgrena taktiež nepresvedčilo, rovnako ako Reťazová reakcia (Chain Reaction, 1996). Jediným kladným zistením bolo, že Keanu a akcia idú spolu dobre dokopy.

Akcia a dobrý scenár, to sú dva potrebné elementy pre úspech. Režisér Jan de Bont dal Keanovi šancu rozohrať akciu na plátne spolu so Sandrou Bullock. A z akčnej drámy Nebezpečná rýchlosť (Speed, 1994) sa razom stáva trhák, ktorý vystrelí Keana medzi hviezdy s nárokom na tučný honorár. Ale jeho herecké výkony sú tak nepredvídateľné ako je on sám. Jeho rozhodnutia často okolie zaskočia. Preto sa niet čo čudovať, keď namiesto druhého pokračovania Nebezpečnej rýchlosti, za ktoré mu ponúkali úctyhodných 12 mil. dolárov dal prednosť vedľajšej úlohe v nepodarenej nezávislej snímke Keď som naposledy spáchal samovraždu (The Last Time I Committed Suicide, 1997).

V roku 1997 režisér Taylor Hackford po dlhom váhaní zveril Keanovi úlohu právnika Kevina Lomaxa v dráme Diablov advokát (The Devil's Advocate, 1997). Keanu predviedol jeden zo svojich najlepších hereckých výkonov, ktorým šliapal na päty aj Al Pacinovi. Keanu ako Lomax triumfuje, aby vzápätí prišiel o všetko. Krutú hru s osudom však pocítil aj na vlastnej koži.

Profil: Keanu Reeves Profil: Keanu Reeves Profil: Keanu Reeves

Keanova najväčšia láska sú motorky. V roku 1988 takmer prišiel o život po tom, čo sa hnal na plný plyn bez svetiel. Nezvládol zákrutu, vyletel z cesty a pol hodiny ležal na asfalte s roztrhnutou slezinou, vyrazenými zubami a zlomenými rebrami, kým neprišla záchranka. V osobnom živote stretol Keanu (napriek špekuláciám, že je gay) lásku svojho života v osobe Jennifer Syme, s ktorou čakal dieťa. Lenže osud prichystal kruté prekvapenie. Dcérka Ava sa narodila v roku 1999 mŕtva. Keanu sa ešte viac uzatvoril do svojho sveta a trpel. Jennifer začala hľadať útechu v drogách a alkohole, trpela ťažkými depresiami a ich vzťah sa postupne rozpadol. Zhruba po roku od smrti dcérky sa dozvedel, že Jennifer havarovala a zabila sa. Keanu sa s tým vyrovnával po svojom - ešte väčšmi sa zažral do práce a ešte väčší ochranný múr si okolo seba vystaval. Ostatne, takto riešil všetky vnútorne konflikty.

Tým záchranným kolesom bol dnes už kultový film bratov Wachovských Matrix (The Matrix, 1999). Reálny svet je program, v ktorom nič netušiaci ľudia žijú svoje životy, no v skutočnosti ich ovládajú stroje, ktoré ich využívajú ako nekončiaci zdroj energie. Len malá skupinka ľudí obývajúca posledné ľudské mesto Sion leží v podzemí a nevzdáva sa. Nepoddajní bojovníci Morpheus - Lawrence Fishburne a Trinity - Carrie - Anne Moss a vyvolený Neo, ktorého stvárnil Keanu. V tomto svete sa musí Neo vyrovnať s tým, že jeho doterajší život bola jedna veľká lož a bojovať za slobodu. Film získal štyroch oscarov a zarobil vyše 450 miliónov dolárov. Keď film zarobí takú hŕbu peňazí, určite to znamená, že bude pokračovanie. O štyri roky sa tak stalo a to hneď dvakrát: Matrix Reloaded (The Matrix Reloaded, 2003) a Matrix Revolutions (The Matrix Revolutions, 2003).

Matrix bol akýmsi zadosťučinením za nepodareného Johnnyho Mnemomica. Po úlohe kladného superhrdinu dostal Keanu chuť byť zlý. Prijal úlohy hneď v dvoch filmoch, v ktorých mohol ukázať svoj hnev. V thrilleri Sleduje ťa vrah (The Watcher, 2000) si zahral sadistického sériového vraha mladých dievčat. S režisérom Samom Raimim spolupracoval na dráme Takmer dokonalý zločin (The Gift, 2000), na ktorom sa Billy Bob Thornton  podieľal ako scenárista. Keanu stvárnil násilníckeho manžela Donnieho, šoféra kamiónu, ktorý znepríjemňuje život svojej žene Valery (Hilary Swank). Kvôli tejto postave tri týždne vkuse jazdil kamiónom, aby tak nabral skúsenosti. Svoju zápornú úlohu komentoval: "Fyzické násilie mi je strašne vzdialené. Záporná energia, ktorá dokáže viesť muža k tak hrozným činom páchaným na žene je až strašidelná. Je to veľmi komplikované a spočiatku som si nebol celkom istý, ako budem tieto scény zvládať."  Po týchto výkonoch Keanu zjemnil a tak dal prednosť ľahkým romantickým komédiám Novembrová romanca (Sweet November, 2001), kde si zahral s Charlize Theron a komédii s Diane Keaton a Jackom Nicholsonom Milovať je zábavné (Something's Gotta Give, 2003)  

Zatiaľ čo v Matrixe ako Neo zachraňuje svet, vo vlastnom živote sa musel niekoľkokrát vyrovnať s ťažkými ranami osudu. Tou ďalšou bola vážna choroba jeho sestry Kim, ktorá trpí na leukémiu. Keanu neváhal a svoj luxusný byt doslova prestaval na nemocnicu, aby sa mohol o sestru lepšie starať. Dokonca by bol ochotný kvôli nej vzdať sa nadobro aj filmu. "Peniaze sú to posledné, na čo myslím. Z toho, čo som zarobil, by som vyžil niekoľko storočí." Kvôli vážnosti jej zdravotného stavu si dal v nakrúcaní na istý čas prestávku.

Profil: Keanu Reeves Profil: Keanu Reeves Profil: Keanu Reeves

Prijal úlohu v komixovom filme Constantine (2005), ktorý práve prichádza do našich kín. Na nakrúcanie filmu chodieval kvôli trápeniu sestry zdeprimovaný a zanedbaný. Na túto úlohu mal zálusk už pri natáčaní pokračovaní Matrixu. Constantine je muž, ktorý má ten dar, že vidí démonov a anjelov. Vezme si život v presvedčení, že sa tak zbaví svojho prekliatia, avšak vráti sa späť. Bojuje proti démonom, vracia ich späť do pekla. On do pekla nechce, ale nebeská brána je pred ním zatvorená. Keanu ani pri tomto filme nepodcenil prípravu. Poctivo čítal komix a oboznámil sa s prácou kňaza a exorcistu. 

Na rok 2006 má Keanu v pláne mysterióznu drámu A Scanner Darkly (2006), ktorej predlohou je novela Philipa K. Dicka. Vo filme by si mal zahrať s Woodym Harrelsonom, Winonou Ryder a Robertom Dawneym jr. So Sandrou Bullock opäť spolupracuje na romantickej komédii Il Mare (2006), ktorá je remakom juhokórejského filmu. Rozpráva príbeh osamelo žijúcej lekárky a frustrovaného architekta, medzi ktorými dôjde po korešpondencii k citovému vzplanutiu. Do kín by táto snímka mala prísť v roku 2006.

Nedá sa povedať, že by bol Keanu veľký talent. Ale svoje miesto vo svete filmu si poctivo vydrel vďaka svojej dôslednosti a precíznosti. A to je to, prečo režiséri s ním tak radi spolupracujú. Môžu sa na svojho herca spoľahnúť. Keanova rola nekončí režisérovým stop. Snaží sa ju vstrebať až do špiku kostí.

Stačí vidieť jeho melancholický nezúčastnený pohľad, aby ste zistili, že sa k nemu dá iba veľmi ťažko preniknúť. "Mám strach zo sveta. Je to také neútulnú miesto. Všade striehnu nebezpečenstvá a bolesť." A preto sa uzatvára pred svetom. Dokonca nechodí ani na party a na verejnosti sa ukazuje zriedka. Súkromie si stráži tak dôsledne, že ho považujú za starého mládenca. "Dôvodom, prečo som sám je, že stále myslím na prácu. Len niekoľkým ženám sa podarilo ku mne preniknúť. Samozrejme, lichotí mi, keď sa im páčim. Ale neberiem to príliš vážne. Viem, ako to v Hollywoode chodí. Som produktom, ktorý treba predať."

Filmografia:

2006 The Night Watchman
2006 Il Mare
2006 A Scanner Darkly
2005 Constantine
2005 Thumbsucker
2003 Milovať je zábavné (Something's Gotta Give)
2003 Matrix Revolutions (The Matrix Revolutions)
2003 Matrix Reloaded (The Matrix Reloaded)
2001 Profesionálny lovec  (Hard Ball)
2001 Novembrová romanca (Sweet November)
2000 Takmer dokonalý zločin (The Gift)
2000 Sleduje ťa vrah (The Watcher)
2000 Náhradníci (The Replacements)
1999 Me and Will
1999 Matrix (The Matrix)
1997 Diablov advokát (The Devil's Advocate)
1997 Keď som naposledy spáchal samo... (The Last Time I Committed Suicide)
1996 Medové týždne bez ženicha (Feeling Minnesota)
1996 Reťazová reakcia (Chain Reaction)
1995 Prechádzka v oblakoch (A Walk in the Clouds)
1995 Johnny Mnemonic
1994 Nebezpečná rýchlosť (Speed)
1993 Malý Buddha (Little Buddha)
1993 Even Cowgirls Get the Blues
1993 Freaked
1993 Veľa kriku pre nič (Much Ado About Nothing)
1992 Dracula
1991 Moje súkromné Idaho (My Own Private Idaho)
1991 Neskutočná cesta Billa a Teda (Bill & Ted's Bogus Journey)
1991 Bod zlomu (Point Break)
1991 Providence
1990 "Bill & Ted's Excellent Adventures" - TV seriál
1990 Júlia a jej milenci (Tune in Tomorrow)
1990 Milujem ťa na smrť (I Love You to Death)
1989 Rodičovstvo (Parenthood)
1989 Skvelé dobrodružstvo Billa a Teda (Bill & Ted's Excellent Adventure)
1989 Life Under Water - TV
1988 Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons)
1988 Princ z Pennsylvanie (The Prince of Pennsylvania)
1988 Pieseň pre Davida (Permanent Record)
1988 Noc predtým (The Night Before)
1986 Babes in Toyland - TV
1986 Under the Influence  - TV
1986 Na brehu rieky (River's Edge)
1986 Young Again - TV
1986 Pomsta (Act of Vengeance) - TV
1986 Youngblood 
1986 Bratstvo spravodlivých (Brotherhood of Justice) - TV
1986 Let (Flying)
1985 One Step Away
1985 Nový list (Letting Go) - TV

 


autor Ľudmila Ontkaninová 6.4.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Triler
Minutáż˝: 121 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.