PRÍBEH ŽRALOKA

PRÍBEH ŽRALOKA

7.0

Filmová recenzia



Tvorcovia Shreka si robia psinu z talianskych mafiánov, podmorského sveta, malých rybičiek, ktoré chcú niečo vo svojom živote dokázať. Napríklad pobaviť masy satirychtivých divákov. Do akej miery sa im darí zabávať tentokrát?

Ak sa vám podarí zbúchať poriadny hit typu Shrek a vytvoríte k nemu aj dôstojné pokračovanie, rýchlo stúpa vaša popularita nahor a s ňou aj krajné medze obmedzujúce možnosti realizácie predstáv vašej tvorivej fantázie. Machri zo Spielbergovho DreamWorksu udreli na satirickú nôtu a svetové obecenstvo sa im poďakovalo vo forme kinotržieb presahujúcich 1,33 miliardy USD. A keďže nielen zeleným obrom môže byť ostrý humor pre deti (ale v prvom rade pre dospelých) živý, rozhodli sa ponoriť pod hladinu oceánu a vytvoriť rovnako veľkú švandu so svojským citom pre bláznivé rozprávanie jednoduchého príbehu v zbrusu novom svete. Podporení (ťažko povedať či priamo alebo nepriamo) megaúspechom Hľadaním Nema z konkurenčného Pixaru ich šance na potvrdenie zručnosti len stúpli. Zhlboka sa nadýchnite, pripravte si kyslíkovú fľašu, pretože celý film sa vskutku odohráva a potenciál na udusenie množstvom vtipov nie je po dvoch filmoch so Shrekom vôbec malý...

Podvodný svet v kreácii DreamWorksu má svoje pravidlá, svoj život a jeho kolobeh a najmä ako-tak fungujúci svet kastovníctva, v ktorom každý hrá vlastnú rolu. Vo vraku veľkej lode sídli partia žralokov-mafiánov, ktorí vládnu oceánu resp. majú posledné slovo a posledný hryz. Kto sa im vzoprie, rýchlo skončí ich v žalúdku a taká gubka sa môže v ich žalúdku objaviť aj omylom, stačí že ide okolo v nevhodnom čase. Každá správna žraločia či mafiánska rodina musí pomýšľať na budúcnosť a najmä na prevzatie impéria z generácie na generáciu. Vie to aj Don Lino, ale pri pohľade na dvojicu svojich synov ho čiastočne dusí pýcha (pri pohľade na ostrého Frankieho) a čiastočne ho šľak poráža (pri spomienke na mäkkého Lennyho, ktorý má problém schramstnúť aj hocijakého malého tvora a najradšej by hltal do konca života iba planktón). Lenže impérium treba prenechať obom synom, nerobiť žiadne výnimky, a tak sa Lenny postupne pokúša byť aspoň trochu krvilačným a urobiť tatkovi radosť...

Príbeh žraloka Príbeh žraloka Príbeh žraloka

To malá zelená rybka s veľkou hubou a menom Oskar má iné problémy. Život v umývačke veľrýb mu príliš nevonia, zamilovanú kolegynku Angie berie ako dobrú kamarátku, ale prípadne city mu rýchlo zastiera túžba stať sa niekým. Namiesto driny pod útesom a živote na obyčajnom sídlisku by chcel zamieriť na kraj mesta, kde sa týčia veľké vily a poriadne baráky ako kontrast k pracujúcej triede tam dole.

Museli sa jednoducho stretnúť. Pretože bez nich by nebol tento film pravým orechovým a sledovali by sme dva odlišné príbehy, ktoré je potrebné spojiť preto, aby si divák užil kopu zábavy a v podmorskom svete sa konečne začali diať veľké veci, napríklad aby rybie veľkomesto pravidelne nepodliehalo útokom žralokov a triaslo sa o ďalšiu existenciu. Kolá osudu sa začnú krútiť v momente, keď Oskar zrazu stojí nad mŕtvolou žraloka a neodolá tomu klasickému pokušeniu stať sa niekým, o kom v skutočnosti doteraz ani nesníval.

Či začínate v zelenej bažine alebo pod hladinou oceánu, vždy máte pri chlapíkoch z DreamWorksu ten správny hrejivý pocit objavovania nového sveta s nemalou dávkou satiry. Začiatok loga DreamWorksu sa nesie v prekvapivo suchom duchu, ale nie dlho, pretože na jeho konci nás čaká prvý zaujímavý frk, ktorý nasleduje skvelé stvárnenie "žraločej hymny". Už táto dvojica vtipov nám ukazuje jasný smer, ktorým sa chce Príbeh žraloka uberať. Na prvý pohľad detský film s peknou animáciou a nie príliš zložitým príbehom, na druhej strane poriadna (ak nie väčšia) zábava pre dospelých, ktorí si budú vychutnávať fantastické frky a desiatky gagov, ktoré sa neraz valia v rýchlom a zbesilom tempe.

Na margo sveta pod vodou sa dá povedať len toľko, že úvodná štvrťhodinka doslova berie dych a spracovanie s množstvom vtipných kreácií výborne otestuje vaše filmové či svetové znalosti. Ak pôjdete do kina s deťmi, nečudujte sa, že zatiaľ čo oni sa budú milo usmievať nad rôznymi bláznivými rybičkami a peknou grafikou, vy sa budete môcť ísť popukať od smiechu nad fantáziou tvorcov a ich snahou parodovať úplne všetko z reálneho (amerického) života. Introdukcia nového sveta je zvládnutá výborne, ale tá väčšinou nepredstavuje väčší problém podobných filmov (spomeňte si na Príšerky, s.r.o.). Oveľa dôležitejšie je, čo nasleduje potom. A podobne ako vo väčšine prípadov, tak aj tu nás po predstavení sveta čaká odklon k samotnému príbehu a ten krásny, nový svet nám väčšinou preteká cez prsty a jeho finesy si vychutnávame v čoraz menšej miere. Na tom by prirodzene nič nebolo, ale otázne je, či je príbeh dostatočne zaujímavý ako samotný originálny svet s veľkým množstvom pôvabu, v ktorom sa odohráva...

Príbeh žraloka Príbeh žraloka Príbeh žraloka

Žiaľ, Príbeh žraloka poriadny príbeh nemá. Potenciál na rozvíjanie dvojice pôvodných tém (mafiánska etuda a snová honba za úspechom ničím nezaujímavej rybky) bol jednak rozbitý množstvom verbálnych vtipov, ktoré naťahujú stopáž na akceptovateľných 90 minút a jednak pre istotu nedostal priestor, aby príliš nekomplikoval dianie na plátne a nezdržiaval cestu k ďalším frkom. Čo na tom, že Príbeh žraloka má na začiatku peknú introdukčnú pasáž, keď sa ďalej zmôže iba na jednoduché vtipy, z ktorých cca 40% patrí skôr do večerného sitcomu ako na veľké plátno? Žraločí mafiáni dostanú príliš rýchlo na frak resp. sa zdekujú z plátna na tak dlhé obdobie, že miestami zabudnete na to, že vo filme hovorí aj Robert de Niro. Drvivá časť filmu sa totiž venuje krpatému Oskarovi, ktorý sa vydá najskôr na cestu falošného úspechu a potom na cestu rozumu a hlasu srdca. Žiadne prekvapenie v deji nečakajte a ani tieto spomenuté myšlienky nemožno považovať za akýsi spojler, pretože tento film má taký obyčajný a prevarený dej, že si naň po východe z kinosály takmer nespomeniete. Nenájdete v ňom nič nové - jednoducho slúži ako nahlodaná kostra, na ktorú sa vešajú zaujímavé vtipy skôr pre staršie publikum. 

Ale v tomto momente si vravím: stop! Dokedy budeme tolerovať prevarené nápady, t.j. prázdny obsah, ktorý sa autori snažia prekryť dobrým spracovaním, teda formou? Koľkokrát dokážeme stráviť taký istý príbeh, ktorý neprinesie po stránke obsahu vlastne nič nové? Päťkrát, desaťkrát?

Spolu so slabým príbehom možno odsúdiť základ scenára a aj réžiu, ktorá už nemá veľmi čo zachraňovať, ale snaží sa aspoň všetko vsadiť na vtip a iróniu. Pravdu povediac, tento spôsob ako-tak funguje - chatrný príbeh si uvedomí väčšina z vás až na konci filmu a dovtedy sa budete výborne baviť, ale... koľkokrát sa takto skutočne pobavíte?

Príbeh žraloka Príbeh žraloka Príbeh žraloka

Poriadny príbeh to nemá, no divákov to dokáže zabaviť. Na lahodnosť Finding Nemo však nemyslite ani omylom. Zatiaľ čo Pixar stavil svoj film na milé, pôvabné rozprávanie, DreamWorks nasadil na rovnaké miesto kopu bleskových vtipov a rýchlohubé rybky či mĺkvych mafiánov. Na Shreka tiež nemyslite, autori tentokrát nemajú v talóne zaujímavý príbeh a vedľajšie postavy, ale scenár, ktorý akoby vypadol z oka inému detsko-zábavno-ľahkomoralizačnému filmu.

Napokon tu máme dabing. Proti originálu niet čo dodať, mená Robert de Niro, Will Smith, Reneé Zellwegger, Angelina Jolie nás nenechajú chladnými. Za to český dabing vás vytrhne zo sediadiel. Nie je príliš nekvalitný, ale nepatrí ani medzi najlepšie. Postavy a dabléri nie sú párovaní najlepšie - najväčším problémom je Oskar samotný, ktorý na plátne neustále niečo kecá tromi-štyrmi dialektami, sem-tam začne rapovať alebo predvádzať iné bláznovstvá a čo je najhoršie, dabing je strašne ukričaný a navyše sa snaží byť moderný, a tak používa mnohé slangové výrazy alebo priamo anglické slová. Nejeden divák si bude chcieť v kine oddýchnuť, ale ukričaný dabing a Oskar niektorým náturám nedajú vydýchnuť.

Príbeh žraloka má pekne vytvorený svet plný ostrých frkov a zaujímavých vtipov. Je solídnou zábavou na jesenné popoludnie, ale jeho tuctový príbeh a finálne vyznenie ho ťahá nadol. Solídna sedmička buduje za finálne pozretie na slovenské pomery, t.j. s českým dabingom. Je možné, že originál zvyšuje hodnotenie o pol hviedzičky, ale viac si Žralok nezaslúži. Taký dobrý pocit ako po dvojici Shrekov či z Nema sa jednoducho nedostaví...


Shark Tale (USA, 2004, 90 min.)
Réžia: Vicky Jenson, Bibo Bergeron, Rob Letterman. Scenár: Michael J. Wilson, Rob Letterman. Hudba: Hans Zimmer

 


autor Michal Korec 14.10.2004
Kinema
7.0
Diváci
6.8
Ohodnotiť

Žner: Animovaný/Komédia
Minutáž˝: 100 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
6.8
Ohodnotiť

Žáner: Animovaný/Komédia
Minutáż˝: 100 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.