JE LEGÁLNE KOPÍROVANIE DVD DISKOV?

JE LEGÁLNE KOPÍROVANIE DVD DISKOV?

článok



Na túto otázku hľadáme odpoveď už niekoľko rokov a od kompetentných orgánov dostávame veľmi rozporuplné odpovede. Nový autorský zákon platný od 1.1.2004 umožňuje každému bez súhlasu autora vytvoriť kópiu pre osobnú potrebu z audiovizuálneho diela, lenže DVD nie je len jednoduchý filmový (audiovizuálny) nosič.

Film alebo audio na disku je audiovizuálne dielo, ktoré je kódované v elektronickej forme v podstate ako databáza. Menu disku rovnako ako jeho obal sú výtvarné dielo. Titulky a prípadné textové bonusy (napr. produkčné poznámky) sú literárne dielo. Program ktorý riadi DVD menu v prehrávači a prípadné počítačové programy na DVD-ROM sú softvérom.

Ako vidíte DVD je už vo svojej podstate hybridný disk. Jeho presnejšie označenie je "súborné dielo" alebo možno ešte vhodnejšie je označenie "spoločné súborné dielo" pretože ide o súborné dielo vytvorené spoločnou prácou niekoľkých autorov. Vo svete sa DVD Video a DVD Audio bežne označuje a aj predáva ako softvér (DVD software). Ak by sme ho takto vnímali aj my podľa autorského zákona by si mohol urobiť majiteľ originálu "záložnú" kópiu z DVD disku, ktorú je však povinný "zničiť" v tom momente keď originálny disk prestane vlastniť (napr. keď ho daruje alebo keď ho predá).

Do hry nám vstupuje ešte jeden faktor a tým je digitálna ochrana disku, resp. DMR (Digital Media Right). Tie by sme mohli prirovnať k "zalepenému obalu" DVD, ktorý chráni disk napr. pred odcudzením v obchode. Pre "chránený" disk platia jednoznačné pravidlá - ochranu nemožno pri kopírovaní obchádzať! Ak je disk chránený proti kopírovaniu, nemožno z neho vytvoriť žiadnu kópiu a teda ani žiadnu kópiu pre osobnú potrebu. Ak použijete program, ktorý vám túto ochranu obchádza a umožní vytvoriť kópiu disku, ide automaticky o pirátsku kópiu.

Je preto veľmi komplikované jednoznačne povedať ako sa ku kopírovaniu DVD formátu postaviť. Po našom rozhovore so zástupcom Ministerstva kultúry SR je odpoveď na otázku kopírovania DVD nasledovná: "V prípade, že DVD nemá žiadnu ochranu a dáta z neho môžete skopírovať na pevný disk PC bez nutnosti použiť špeciálny softvér je možné z DVD urobiť legálnu kópiu. Ak však týmto spôsobom DVD neskopírujete, nie je možné z neho vytvárať žiadne kópie." V praxi to znamená, že drvivú väčšinu DVD na našom trhu NEMOŽNO kopírovať bez súhlasu autora a to ani pre osobnú potrebu...

Je legálne kopírovanie DVD diskov?

DVD a Slovensko - odhady pre rok 2004

Technológia DVD je fenoménom, ktorý prekonáva všetky očakávania. Tento formát sa prakticky okamžite presadil neuveriteľným tempom. Žiadny produkt v histórii nebol celosvetovo tak rýchlo akceptovaný ako formát DVD. DVD ponúka vyššiu kvalitu obrazu a priestorový zvuk porovnateľný zo zvukom klasického kina, takže nie je najmenší problém preniesť filmové diela do ľubovoľnej obývačky.

O DVD sa hovorí, že je to formát ktorý zachránil Hollywood, ale tento formát zachránil aj elektronický priemysel. DVD totiž výrazne zvyšuje nároky ľudí na kvalitu video projekcie. Zatiaľ čo pri VHS nebola potreba väčších obrazoviek, pretože samotný záznam príliš nedovoľoval veľkoplošnú projekciu, pri DVD je možné využitie širokouhlých TV obrazoviek s väčšou uhlopriečkou (CRT, plazmové aj LCD) alebo aj video projektorov s niekoľko metrovým obrazom. Práve tento hardvér sa stáva v poslednom čase hnacím motorom "domáceho kina" a nachádza stále viac priaznivcov.

Predaj DVD zaznamenáva aj na Slovensku jednoznačne rastúci trend. Z roka na rok rastie geometrickým radom nielen počet predaných DVD titulov, ale aj počet prehrávačov, rekordérov a systémov domáceho kina. Ľudia u nás akceptovali formát DVD veľmi rýchlo, ale s miernym časovým odstupom oproti ekonomicky silnejším štátom.

Spočiatku bolo DVD výsadou majiteľov počítačov a technologických nadšencov, ktorí sa nebáli a investovali do "drahej" techniky. Pre masový rozmach predaja boli očakávané najmä lacnejšie ázijské a tzv. "noname" prehrávače, ktoré náš trh zaplavili pomerne nedávno ale o to razantnejšie sa presadili. Slovenský zákazník je cenovo veľmi senzitívny pretože ekonomická situácia je v porovnaní s Európou u nás výrazne slabšia a preto dáva prednosť prevažne lacnejším prístrojom.

Zatiaľ čo v roku 2003 bol podiel stolných DVD prehrávačov v slovenských domácnostiach iba 3,8% pre rok 2004 sa očakáva nárast až na 9,2%, čo je viac ako 2,4-násobný nárast. Všeobecne uznávaná hranica pre zavedenie akéhokoľvek formátu spotrebnej elektroniky alebo informačných technológií je 10% a je viac ako pravdepodobné že túto hranicu Slovensko pokorí počiatkom roku 2005.

V prvej polovine roku 2004 sa predalo do predajní a videopožičovní na Slovensku viac než 146 000 diskov oproti cca 69 000 kusom za rovnaké obdobie v roku 2003. Celkovo sa v roku 2004 očakáva predaj viac ako 374 000 kusov DVD video oproti 183 000 diskom v porovnaní s rokom 2003. V skutočnosti môže celkový predaj hravo prekonať hranicu 400 000 nosičov, pokiaľ budú započítané i DVD video predávané ako prílohy časopisov a hudobné DVD tituly. Pri predaji DVD u nás stále funguje vzorec, podľa ktorého keď spočítate všetky DVD predané od uvedenia formátu (1997) do minulého roku, dostanete menšie číslo ako za posledný rok. Znamená to, že ak spočítate všetky DVD, ktoré sa u nás predali od roku 1997 do roku 2003, bude toto číslo nižšie ako počet DVD predaných "iba" v roku 2004!

Záujem o domáce kino narastá s počtom uvádzaných filmov na DVD video. Ak spočítame všetky novinky na našom trhu, tak tento rok bude uvedených takmer 1.000 nových DVD titulov. Len pre porovnanie v minulom roku to bolo cca 640 titulov a v roku 2002 to bolo 477 titulov. V roku 2000 bol počet novo uvedených DVD diskov len 258. V súčasnosti je k dispozícii viac ako 2 500 filmov s tým, že do konca roka sa bude najmä v októbri a novembri objavovať aj vyše sto nových titulov mesačne...

Autor je redaktor dvdspace.sk


Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.