PROFIL: ORLANDO BLOOM

PROFIL: ORLANDO BLOOM

článok



Vyzerá rozkošne a romanticky, tak nečudo že je do neho zbláznených milióny teenageriek na celom svete. Aj ja som mu dala prednosť pred božským Bradom Pittom, po boku ktorého si zahrá v novom filmovom epose Trója.

Len máloktorý herec sa môže pochváliť takým raketovým štartom ako Orlando, ktorého priatelia prezývajú Orli alebo O.B. V roku 1997 sa dostal k maličkej úlohe vo filme o Oscarovi Wildovi - Wilde (Wilde, 1997), ku ktorej ho posunula hra A Walk In The Vienna Woods, v ktorej si zahral hlavnú úlohu, tajného agenta.  Po dvoch rokoch sa pokúšal získať rolu v pripravovanej trilógii Pán Prsteňov. Najprv mu bola ponúknutá úloha Faramira (objavuje sa v druhom diele trilógie - Dve veže), ale po stretnutí s režisérom Jacksonom získal jednu z hlavných úloh - Legolasa Greenleafa. A zrodila sa hviezda.

Bol to taký normálny chalan s obyčajným ľudským osudom. Narodil sa 13. januára 1977. Vyrastal spolu so staršou sestrou Samanthou v rodnom Canterbury v Anglicku. Meno dostal po hrdinovi z románu spisovateľky Virginie Woolf. Orlando vyrastal bez otca, ktorý zomrel keď mal štyri roky. Ešte nedávno by som napísala, že jeho otec bol juhoafrický právnik Harry Bloom, spisovateľ a aktivista, autor dôležitého románu zameraného proti apartheidu Transvaal Episode. Vyšlo však najavo, že jeho biologickým otcom je Colin Stone, dlhoročný rodinný priateľ. Matka ho vychovávala sama. Vštepovala mu cit pre umenie a podporovala ho v jeho cieli stať sa hercom. "Veľmi sa venovala nielen mne, ale aj mojej sestre. Vždy nás brala do divadla na rozličné hry a muzikály, zapísala nás na canterburský festival, čo bolo skvelé. Aspoň sme spoznali, aký je pocit stáť pred publikom." K rozhodnutiu stať sa hercom dospel potom, čo zistil, že jeho obľúbená postava Supermana v skutočnosti neexistuje, ale hrá ju herec Christopher Reeve. "Keď som mal deväť, chodil som sa so svojim dievčaťom baviť do parku. Chcel som byť ako Superman, lietať a zachraňovať ju. Keď som prišiel na to, že Superman je vymyslená postava, ktorú hrá herec, bol som rozhodnutý robiť túto prácu."

Profil: Orlando Bloom Profil: Orlando Bloom

Recitovanie dramatických textov mu išlo dobre, napriek tomu, že v detstve trpel dyslexiou (problémy s čítaním). Tak sa v 16-tich rokoch odsťahoval do Londýna a pridal sa k Národnému divadlu mladých (National Youth Theatre). Účinkoval s nimi dve sezóny, kým nezískal štipendium na hereckej škole British American Drama Academy. Ďalšie herecké vzdelanie si rozšíril v prestížnej londýnskej škole Guildhallova škola múzických umení (Guildhall School of Music and Drama), ktorú absolvovali napr. Ewan MecGregor a Joseph Fiennes. Zahral si v niekoľkých klasických divadelných predstaveniach. Behom štúdia sa mu prihodila nešťastná nehoda, keď spadol z druhého poschodia (niektoré správy uvádzajú že až z tretieho) rovno na chrbticu. Lekári sa obávali, či bude niekedy ešte chodiť. Našťastie sa mu neporušila miecha a všetko dopadlo dobre.

Orlandovi stačilo účinkovanie len v jednom filme (už spomínaný Wilde), a vzápätí sa na neho usmialo neuveriteľné šťatie. Prišla ponuka, ktorá sa len tak neodmieta. Zahrať si jednu z hlavných postáv v trilógii Pán prsteňov sa stalo nenaplneným snom mnohých hercov. Orlandovi sa to podarilo. Stvárnil nesmrteľného, takmer 3000 rokov starého elfa Legolasa Greenleafa s nadľudskými schopnosťami. Charizmatický elf Legolas, so špicatými ušami a dlhými blond vlasmi (v skutočnosti má tmavé vlasy), lukostrelec, ktorý nikdy neminie svoj cieľ, si získal srdcia divákov. Pri natáčaní sa spriatelil s predstaviteľom Aragorna, Viggom Mortensenom. "Volal ma elf boy (elfský chlapec) a ja jeho filthy human (špinavý človek). Ako elf som bol vždy krásny a čistý. Vig musel chodiť na pľac zamazaný a škaredý. Preto mi hovoril - choď si urobiť manikúru! Musím sa však priznať, Viggo ma naučil veľmi veľa o filme i herectve. Za to som mu nesmierne vďačný."

Na úlohu Legolasa sa Orlando pripravoval poctivo. Učil sa jazdiť na koni, strieľať z luku, šermovať. Pri tom sa nevyhol ani početným zraneniam, pomliaždeninám, ba i zlomeným rebrám. Prvá časť trilógie Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001) bola uvedená po 18 mesiacoch nepretržitého natáčania na krásnom zelenom ostrove Nový Zéland. Film sa stal okamžite hitom a trhal rekordy v návštevnosti i tržbách. Dôkazom je aj trinásť nominácii na Oscara, no na ocenenie premenil iba štyri: najlepšie vizuálne efekty, masky, kamera a hudba.

Profil: Orlando Bloom Profil: Orlando Bloom

Keďže trilógia už bola natočená, mohol si Orlando odskočiť zahrať do iných projektov. Presedlal na úplne iný žáner, keď prijal ponuku v úspešnom akčnom filme režiséra Ridleyho Scotta Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down, 2001). Dej filmu vychádza zo skutočnej udalosti z roku 1993. Vojenský konfliktu v Somálsku poňal režisér ako vojnový dokument. Verne zobrazil krutosť, bolesť a neosobnosť vojny. Hrdinovia so zaprášenými tvárami vnášajú zmätok do deja, je jedno kto je kým. S ťažkosťami rozoznáte známe tváre mladých žiadaných hercov, Josh  Hartnett, Ewan McGregor, Eric Bana.. Orlando Bloom dostal paradoxne úlohu vojaka, ktorý spadne z helikoptéry a zlomí si chrbát. Film získal dvoch Oscarov, za najlepší zvuk a strih. Orlando na margo tohto filmu povedal: "Pripadá mi to príliš surrealistické. Je až neuveriteľné, že som dostal dve super príležitosti, ako boli Pán prsteňov a Čierny jastrab zostrelený. Som šťastný."

Jeho šťastie pokračovalo s uvedením druhej časti už spomínanej trilógie, Pán prsteňov: Dve veže (Lord of the Rings: The Two Towers, 2002). Druhá časť zožala rovnaký úspech, aj keď sa našli špekulácie o tom, ktorá z dvoch doterajších častí je lepšia. Lepšia, nelepšia, páni z Americkej filmovej akadémie jej udelili dvoch Oscarov zo šiestich nominácii, za vizuálne efekty a mix zvuku. Kým prišla do kín záverečná časť, účinkoval Orlando v dvoch filmoch. Prvý z nich, Kellyho gang (Ned Kelly, 2003) rozpráva pravdivý príbeh austrálskej legendy Neda Kellyho, muža mimo zákon, na ktorého hlavu bola vypísaná bohatá odmena. V hlavnej úlohe sa predviedla hviezda filmu Príbeh rytiera - Heath Ledger. Jeho najlepšieho priateľa a zároveň člena jeho filmovej bandy si zahral Orlando ako gangster Joe Byrne. Ani ďalšie slávne mená, Geoffrey Rush či Naomi Watts však nepresvedčili kritiku o kvalitách filmu. Oveľa úspešnejší bol projekt Gore Verbinskiho, ktorý natočil dobrodružnú pirátsku komédiu Piráti Karibiku - Kliatba Čiernej perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) na motívy klasickej disneyovkej atrakcie. Hviezdou filmu sa nesporne stal Johnny Depp so svojim mierne streleným a afektovaným kapitánom Jackom Sparowom. Orlando Bloom stvárnil postavu námorníka Willa Turnera, zaujal ako dokonalý romantický hrdina a spolu s Deppom vytvorili zaujímavú dvojicu. Orlandovi sa zasa podaril husársky kúsok. Spolu so svojou krásnou rodáčkou Keirou Knightley, ktorá mala vo filme úlohu byť predovšetkým krásna a nežná dáma, sa dostal medzi spoločenskú smotánku a stal sa najžiadanejším mladým mužom anglickej spoločnosti. "Bloom má meno, tvár, telo a dušu, ktorú by chcela asi každá žena."

Úspech je dokonalý. Až jedenásť Oscarov si odniesla posledná, záverečná časť trilógie Pán prsteňov: Návrat kráľa (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003). Po dôstojnom ukončení filmu sa zo všetkých zúčastnených hercov na tomto projekte stávajú hviezdy, ktoré majú cestu na strieborné plátno otvorenú. Orlando to patrične využíva a jeho ďalšie pracovné kroky sa spájajú s ďalším veľkofilmom. Ako Paris rozpúta legendárnu trójsku vojnu v historickom filme režiséra nemeckého pôvodu Wolfganga Petersena Trója (Troy, 2004), ktorý práve prichádza do našich kín. A to všetko pre jedinú ženu, krásnu, ale zadanú Helenu, kvôli ktorej začnú rinčať meče...

Profil: Orlando Bloom Profil: Orlando Bloom

V budúcnosti môžeme Orlanda uzrieť hneď v niekoľkých filmoch. V komédii The Calcium Kid (2004) sa objaví ako mladý mliekár Jimmy, amatérsky boxer, ktorý sa stane boxerom. Vo filme sa ukáže s obnaženou hruďou, ale to je tak všetko, čo je ochotný ukázať. Na škodu jeho obdivovateliek vyhlásil, že nahý sa pred kamerou nikdy neobjaví. Čoskoro by mala uzrieť svetlo sveta aj kriminálka Haven (2004). V roku 2005 by sa mal zasa ukázať v historickom filme s názvom Kingdom of Heaven (2005), tentoraz z 12. storočia, z čias križiackych výprav. Hlavnú úlohu mu zveril režisér Ridley Scott, s ktorým už mal tú česť spolupracovať. Dej sa odvíja okolo mladého kováča, ktorý sa stane rytierom pomáhajúcim utláčanému Jeruzalemu v boji proti križiakom. Spolu s Orlandom sa objavia hviezdy Liam Neeson, Jeremy Irons či Edward Norton. V objatí žien sa objaví aj v dráme Elizabethtown (2005), po boku Kirsten Dunst, Jessicy Biel a Susan Sarandon. Na rok 2006 je ohlásené pokračovanie úspešného filmu Piráti Karibiku 2 (Pirates of the Caribbean 2: Treasures of the Lost Abyss, 2006) s rozpočtom 140 mil. USD, kde si znovu zahrá Willa Turnera.

Veľmi dynamický a sexi, taký je Orlando. A nebezpečný. Sám o sebe hovorí, že je dobrodružný typ a doslova vyhľadáva adrenalín. "Milujem snowboarding, skydiving, surfovanie aj bungee-jumping. Na mojom tele nie je jediná kosť, ktorú by som ešte nemal zlomenú." A vôbec nepreháňa. Mal už zlomený chrbát, rebrá aj zlomený nos, obidve nohy, rameno, zápästie, prst, palec na nohe a 3x prasknutú lebku! Okrem extrémnych športov sa zaujíma o sochárstvo. Jedného dňa by si chcel zriadiť doma sochárske štúdio. Je náruživý fotograf, ochranca zvierat, ktorých mäso ani nejedáva, keďže ešte počas nakrúcania Pána prsteňov sa stal vegetariánom. Prestal aj fajčiť, ale to sa odrazilo na jeho nechtoch, ktoré si ohrýza. Láska nesie v živote Orlanda Blooma podobu herečky Kate Bosworth, o ktorej sa vyjadril, že by si ju rád vzal. Odmieta nálepku lámača ženských sŕdc a svoje súkromie si prísne stráži.

Bulvár najnovšie priniesol správu, že sa hľadá nový predstaviteľ legendárneho agenta 007 Jamesa Bonda. Sympatického Piercea Brosmana by tak mal časom vymeniť niekto mladší. Najviac sa skloňovali mená Colin Farrel a Orlando Bloom. Orlando, ktorý si nedávno kúpil dom v Londýne, aby mohol viac relaxovať, sa vraj cíti unavený a prepracovaný. Dokonca sa vzdal divokého nočného života, prestal vymetať bary a večierky a najradšej oddychuje doma. "Nesťažujem sa, ale nemal som čas si oddýchnuť a relaxovať. Mám pocit, ako by čas medzi mojim 22. a 26. rokom uplynul veľmi rýchlo."

Téma mesiaca pokračuje recenziou filmu Trója

 


autor Ľudmila Ontkaninová 12.5.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dráma
Minutáż˝: 165 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.